De leukste wateractiviteiten op de Westeinderplassen

Kanoën op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

Ben jij een liefhebber van watersport? Dan gaat er op de Westeinderplassen een wereld voor je open. Dit waterrijke gebied in Aalsmeer biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten op, in en naast het water. Van ontspannen rondvaarttochten en relaxt suppen tot zwemmen aan het Surfeiland, uitkijkend op de boten en watersporters. In dit artikel zetten wij acht meest populaire wateractiviteiten voor je op een rijtje!

1. Suppen bij Supventure

Suppen is een afkorting van de Engelse term stand-up paddleboarding. Het principe is heel simpel: je staat rechtop op een groot surfboard, ook wel supboard of paddleboard, en gebruikt een peddel om je voort te bewegen. Ben je een beginner? Dan kun je ook rustig op je knieën peddelen, voor extra balans.

Suppen op de Westeinderplassen combineert het beste van twee werelden: een volledige workout terwijl je kunt genieten van de rustgevende schoonheid van de omgeving. Het is een ideale vorm van duurzame waterrecreatie tijdens de warme zomermaanden. Je bent lekker buiten en op het water – of zelfs in het water als je van je supboard stapt. Perfect voor zonnige dagen!

Bij Supventure Aalsmeer kun je kennismaken met deze leuke watersport. Je probeert het hier gewoon eens uit zonder meteen duur materiaal aan te hoeven schaffen.

 

Suppen, duurzame watersport op de Westeinderplassen in Aalsmeer
Credits: Joyce Goverde

2. Zeilen op de Westeinderplassen

Op een mooie locatie aan de Westeinderplassen vind je Zeilschool Aalsmeer. Een veilige en betrouwbare zeilschool met een rijk aanbod van lessen, huurboten, feesten, maar ook groepsactiviteiten. Zeilschool Aalsmeer is professionele CWO, NPJ, VDWS zeil-, surf-, SUP-, en catamaranschool met goed opgeleide en enthousiaste instructeurs. Een zeilschool waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.

 

Zeilen in een zeilboot op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

3. Zwemmen bij Zwemsteiger Kudelstaart

Zin in een frisse duik in het water van de Westeinderplassen? De beste plekken om het water in te duiken zijn zwemsteiger Kudelstaart en het Surfeiland.

Sinds 2001 heeft Kudelstaart een recreatiepunt met zwemsteiger om lekker af te koelen in het water van de Westeinderplassen. Ben je zelf niet van plan water het water in te gaan, dan kun je bij Zwemsteiger Kudelstaart ontspannen plaatsnemen op het speciale bankje, met overzicht over het water. In het zwemseizoen is deze plek ook voorzien van een wc en douchegelegenheid. 

 

Zwemsteiger Kudelstaart - Zwemmen Westeinderplassen

4. Surfen op de Westeinderplassen

Aan de Westeinderplassen vind je Windsurfclub Aalsmeer. Deze club is al tientallen jaren dé hotspot voor windsurflessen, op het Surfeiland vlakbij de Watertoren. Een echte toplocatie voor zowel de beginnende als gevorderde windsurfer. Bij mooi weer is het Surfeiland Aalsmeer een must voor iedereen die op sportieve en ontspannen wijze wil genieten van de Westeinderplassen. Vanaf het zandstrand, grasveld of het Restaurant On The Rock kijk je de baai in. Dankzij deze ligging biedt het Surfeiland een beschutte en overzichtelijke omgeving waar windsurfers en zwemmers veilig binnen het gezichtsveld blijven.

 

Surfer van Windsurfclub Aalsmeer op het strand van de Westeinderplassen

5. Waterskiën bij Waterskivereniging Aalsmeer

Waterskiën, wakeboarden en barefooten op de Westeinderplassen doe je bij Waterskivereniging Aalsmeer (WSVA). Het maakt niet uit of je beginner of gevorderd bent. Jong en oud, beginner en pro zijn allemaal welkom bij WSVA. De vereniging is in het waterski-seizoen iedere woensdagavond en op een aantal zondagen tot zonsondergang open.

 

Credits: Waterskivereniging Aalsmeer

6. Varen over de Westeinderplassen

Laat jij je graag aangenaam verrassen door de natuur? In dat geval is een sloep of kano huren ideaal. Op die manier kun je de rust en schoonheid van de Westeinderplassen op je eigen manier beleven. Je kunt voor het huren van een sloep of kano met of zonder schipper terecht bij deze adressen:

 

Kanoën op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

7. Foilen op de Westeinderplassen

Foilen is de nieuwste sensatie op het gebied van watersport. Maar wat is het precies? Het is simpel: een hydrofoil (een soort vleugel) wordt onder je surfplank bevestigd. Wanneer je snelheid maakt, tilt de hydrofoil de plank op, waardoor je boven het wateroppervlak zweeft. Dit ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar het gevoel van gewichtloosheid en snelheid is ontzettend gaaf!

Foilen kan op verschillende manieren worden gecombineerd: met windsurfen, wingsurfen, kitesurfen of met een speciaal foilboard. Het is even oefenen, maar de beloning is het dubbel en dwars waard.

 

Wingfoilen op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

8. Waterfietsen op de Westeinderplassen

Waterfietsen is een van de groenste vormen van waterrecreatie. Jij bent namelijk zelf de motor. Door op de pedalen te trappen beweeg je de waterfiets voort, zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Bovendien is waterfietsen enorm stil. Dit betekent dat je de natuur niet verstoort met lawaai, waardoor de dieren in de natuur in alle rust kunnen leven. Ook vormt waterfietsen een lichte workout voor je beenspieren, en is het goed voor je conditie.

Bij WesteinderBikes in Aalsmeer kun je terecht voor het huren van een waterfiets. Het vriendelijke personeel helpt je graag op weg en geeft je tips voor de mooiste plekken. Waterfietsen op de Westeinderplassen is de perfecte activiteit voor een ontspannen en duurzaam uitje, met het hele gezin.

 

 

Waterfietsen op de Westeinderplassen
Credits: WesteinderBikes