10x wateractiviteiten op de Westeinderplassen

Lekker stoom afblazen op het water, of liever in stilte opgaan in al het natuurschoon dat de Westeinder te bieden heeft? Graag met wat leven om je heen uitkijken over de prachtig gelegen baai?

Op de Westeinderplassen gaat er een wereld voor je open. Aalsmeer biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten op en naast het water. Van ontspannen rondvaarttochten en relaxt ‘suppen’ tot lekker chillen op het Surfeiland, uitkijkend op watersporters. Vanuit zestig jachthavens en via meerdere bootverhuurlocaties is er ruimte genoeg om volop te genieten van dit agrarisch eilandengebied. Om niet te verdrinken in alle mogelijkheden, hebben we tien populaire wateractiviteiten voor je op een rijtje gezet. Mét een bonustip!

1. Suppen bij Supventure
Suppen staat voor Stand up Paddling, dat in korte tijd is uitgegroeid tot een populaire en volwaardige watersport. Bij Supventure Aalsmeer kun je kennismaken met deze nieuwe watersport, die je gewoon een keertje kunt proberen zonder meteen duur materiaal aan te hoeven schaffen. Tijdens het seizoen kun je iedere donderdagavond mee suppen tijdens de wekelijkse Opstapavond op het Surfeiland in Aalsmeer.

2. Zeilen bij Zeilschool Aalsmeer
Op een mooie locatie aan de Westeinderplassen vind je Zeilschool Aalsmeer. Een veilige en betrouwbare zeilschool met een rijk aanbod van lessen, verhuurboten, feesten en groepsactiviteiten. Zeilschool Aalsmeer is professionele CWO, NPJ, VDWS zeil-, surf-, SUP-, en catamaranschool met goed opgeleide en enthousiaste instructeurs. Een zeilschool bovendien waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.

3. Zwemmen bij de Zwemsteigers
De beste plekken aan de Westeinder voor een lekkere duik zijn zwemsteiger Kudelstaart en het Surfeiland.

Zwemsteiger Herenweg, Kudelstaart
Sinds 2001 heeft Kudelstaart een recreatiepunt/zwemsteiger om lekker af te koelen in het water van de Westeinderplassen. De kijkers kunnen ontspannen plaatsnemen op de speciaal geplaatste bankje. In het zwemseizoen is deze plek ook voorzien van een wc en douchegelegenheid. Er is geen horecagelegenheid.

 Surfeiland
Bij mooi weer is het Surfeiland (aan de Kudelstaartweg) een must voor iedereen die op sportieve en ontspannen wijze wil genieten van de Westeinderplassen. Vanaf het zandstrand, grasveld of het Westeinder Paviljoen kijk je lekker de baai in. Dankzij deze ligging biedt het Surfeiland een beschutte en overzichtelijke omgeving waar windsurfers en zwemmers binnen het gezichtsveld blijven. Het zandstrand van Surfeiland Aalsmeer loopt langzaam af in het water en is daarmee ideaal voor kinderen. Voor eten en drinken ben je welkom bij het Westeinder Paviljoen.

4. Paling halen & roken
Visserij Rekelhof is het adres voor liefhebbers van paling. Niet alleen om verse paling te halen, maar ook om op locatie te laten roken. Aanrader is beroepsvisser Theo uit te nodigen voor een presentatie, die altijd is afgestemd op het publiek én traditioneel wordt afgesloten met een toastje paling.

5. Vissen bij Vislust Aalsmeer
Lekker een hengeltje uitgooien in de Westeinder? Vislust Aalsmeer is het vertrekpunt voor alles wat te maken heeft met vissen in Aalsmeer; van het online verkrijgen van vispassen en vergunningen tot vislessen en wedstrijden.

Voor een geheel verzorgde vistour kun je terecht bij de Westeinder Rondvaart. De beroepsvisser, geboren en getogen aan de oever van de Westeinderplassen, kan smakelijk vertellen over de uitstervende paling, de niet meer zo zeldzame meerval en diverse andere onderwaterbewoners. De vistour (alleen mogelijk in groepsverband) duurt ongeveer twee uur en wordt afgesloten met culinair hoogtepunt.

6. Waterskiën bij WSVA
Of je nu met een watersport wilt kennismaken of al gevorderd bent; waterskiën, wakeboarden en barefooten op de Westeinderplassen doe je bij Waterskivereniging Aalsmeer (WSVA). Jong en oud, beginner en pro zijn welkom bij WSVA, die in het waterskiseizoen elke woensdagavond (en op een aantal zondagen) tot zonsondergang open is!

7. Sloep of kano varen
Laat je je graag aangenaam verrassen door de natuur? Een sloep of kano (met of zonder schipper) huren is ideaal voor mensen die de rust en schoonheid van de Westeinderplassen op hun eigen manier willen beleven. Je kunt voor het huren van een sloep of kano terecht bij deze adressen: Sloepverhuur AalsmeerRecreatiepark Aalsmeer, Huur een Sloepje, Jachthaven Dragt, Boot huren Aalsmeer, Westeinderwaterexperience.

8. Slapen op het water
Alle dagelijkse beslommeringen vergeten tijdens de mooie avonden langs de Westeinderplassen? Wakker worden met de rustgevende geluiden van watervogels? Vanuit de Aquacabin van Kempers Watersport heb je vanuit de haven vrij zicht op de Westeinderplas. De Aquacabin beschikt onder andere over twee slaapkamers, badkamer, woon- en eetkamer én twee terrassen. Bij Kempers Watersport kun je eventueel ook een sloep en watersportartikelen huren.

9. Surfen op de Westeinder
Aan de Westeinderplassen in Aalsmeer vind je Windsurfclub Aalsmeer. Al tientallen jaren de hotspot voor windsurflessen, op het Surfeiland vlak bij de Watertoren. Een echte toplocatie voor zowel de beginnende als gevorderde windsurfer.

10. Jachthaven Fort Kudelstaart
Jachthaven Fort Kudelstaart staat bekend als een gezellige familiejachthaven, met mooie ligplaatsen die een royaal uitzicht bieden over het water. Dit rijksmonument dateert uit 1906 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Fort Kudelstaart is een bekende vertrekhaven voor tal van watersportactiviteiten.

Bonustip!
Net zo mooi en speciaal als de Westeinderplassen is het poldergebied in Aalsmeer-Oost. Dit is meer dan een vaar-verbinding tussen Amsterdam en de Westeinder. Aanrader is dit onderschatte gebied te leren kennen via de Aalsmeer Rondvaart (in een originele overdekte houten praam). Schipper Jan Koster kan je als geen ander meenemen in de ontstaansgeschiedenis van dit verrassende poldergebied, waar je bij restaurant Zaai & Kweek ook nog eens lekker kunt eten.