10x wateractiviteiten op de Westeinderplassen

Op de Westeinderplassen gaat er een wereld voor je open. Aalsmeer biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten op, maar ook naast het water. Van ontspannen rondvaarttochten en relaxt ‘suppen’ tot lekker chillen op het Surfeiland, uitkijkend op watersporters. Vanuit zestig jachthavens en via meerdere bootverhuurlocaties is er ruimte genoeg om volop te genieten van dit agrarisch eilandengebied. Om niet te verdrinken in alle mogelijkheden, hebben we tien populaire wateractiviteiten voor je op een rijtje gezet.

1. Suppen bij Supventure

Suppen staat voor Stand up Paddling, dat in korte tijd is uitgegroeid tot een populaire en volwaardige watersport in Aalsmeer. Bij Supventure Aalsmeer maak je kennis met deze nieuwe watersport. Je probeert het hier gerust eens uit zonder meteen duur materiaal aan te schaffen. Tijdens het seizoen sup je iedere donderdagavond mee tijdens de wekelijkse Opstapavond op het Surfeiland in Aalsmeer. Het is niet alleen een heerlijke work-out op het water, maar ook leuk om te doen. Zowel met het gezin, als grotere groepen. Bijvoorbeeld als bedrijfsuitje.

2. Zeilen op de Westeinderplassen bij Zeilschool Aalsmeer

Op een mooie locatie aan de Westeinderplassen vind je Zeilschool Aalsmeer. Een veilige en betrouwbare zeilschool met een rijk aanbod van lessen, verhuurboten, feesten, maar ook groepsactiviteiten. Zeilschool Aalsmeer is professionele CWO, NPJ, VDWS zeil-, surf-, SUP-, en catamaranschool met goed opgeleide en enthousiaste instructeurs. Een zeilschool waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.

3. In Westeinderplassen zwemmen bij de zwemsteigers

De beste plekken aan de Westeinderplassen voor een lekkere duik zijn zwemsteiger Kudelstaart en het Surfeiland.

Zwemsteiger Kudelstaart

Sinds 2001 heeft Kudelstaart een recreatiepunt met zwemsteiger om lekker af te koelen in het water van de Westeinderplassen. De kijkers kunnen bij Zwemsteiger Kudelstaart ontspannen plaatsnemen op het speciaal geplaatste bankje. In het zwemseizoen is deze plek ook voorzien van een wc en douchegelegenheid. Er is geen horecagelegenheid aanwezig.

Surfeiland

Bij mooi weer is het Surfeiland Aalsmeer een must voor iedereen die op sportieve en ontspannen wijze wil genieten van de Westeinderplassen. Vanaf het zandstrand, grasveld of het Restaurant On The Rock kijk je lekker de baai in. Dankzij deze ligging biedt het Surfeiland een beschutte en overzichtelijke omgeving waar windsurfers en zwemmers binnen het gezichtsveld blijven. Het zandstrand van Surfeiland loopt langzaam af in het water en is daarmee ideaal voor kinderen.

4. Paling vissen op de Westeinderplassen

Vissen op de Westeinderplassen doe je met Visserij Rekelhof. Dit is het adres voor liefhebbers van paling. Niet alleen om verse paling te vangen, maar ook om op locatie te laten roken en kopen. Vislust Aalsmeer is het vertrekpunt voor alles wat te maken heeft met vissen in Aalsmeer; van het online verkrijgen van vispassen en vergunningen tot vislessen en wedstrijden.

Voor een geheel verzorgde vistour kun je terecht bij de Westeinder Rondvaart. De beroepsvisser, geboren en getogen aan de oever van de Westeinderplassen, vertelt smakelijk over de uitstervende paling, de niet meer zo zeldzame meerval en diverse andere onderwaterbewoners. De vistour in groepsverband duurt ongeveer twee uur en wordt afgesloten met culinair hoogtepunt.

Credits: Kenneth Stamp

5. Waterskiën bij Waterskivereniging Aalsmeer

Of je nu met een watersport in Aalsmeer wilt kennismaken of al gevorderd bent; waterskiën, wakeboarden en barefooten op de Westeinderplassen doe je bij Waterskivereniging Aalsmeer (WSVA). Jong en oud, beginner en pro zijn welkom bij WSVA, die in het waterskiseizoen elke woensdagavond – en op een aantal zondagen – tot zonsondergang open is.

6. Over de Westeinderplassen varen in sloep of kano

Laat je je graag aangenaam verrassen door de natuur? Een sloep of kano – met of zonder schipper – huren is ideaal voor mensen die de rust en schoonheid van de Westeinderplassen op hun eigen manier willen beleven. Je kunt voor het huren van een sloep of kano terecht bij deze adressen:

  • Sloepverhuur Aalsmeer;
  • Recreatiepark Aalsmeer;
  • Huur een Sloepje;
  • Jachthaven Dragt;
  • Boot huren Aalsmeer;
  • Westeinderwaterexperience.

7. Slapen op het water

Alle dagelijkse beslommeringen kun je vergeten tijdens mooie avonden langs de Westeinderplassen, waarna je wakker wordt met de rustgevende geluiden van watervogels. Tijdens een verblijf in deAquacabin van Kempers Watersport in Aalsmeer heb je vanuit de haven vrij zicht op de Westeinderplassen. De Aquacabin beschikt onder andere over twee slaapkamers, badkamer, woon- en eetkamer én twee terrassen. Bij Kempers Watersport in Aalsmeer kun je eventueel ook een sloep en watersportartikelen huren.

8. Surfen op de Westeinderplassen

Aan de Westeinderplassen vind je Windsurfclub Aalsmeer. Al tientallen jaren de hotspot voor windsurflessen, op het Surfeiland vlak bij de Watertoren. Een echte toplocatie voor zowel de beginnende als gevorderde windsurfer.

9. Jachthaven Fort Kudelstaart

Jachthaven Fort Kudelstaart staat bekend als een gezellige familiejachthaven met mooie ligplaatsen die een royaal uitzicht bieden over het water. Rijksmonument Fort Kudelstaart dateert uit 1906 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het is een bekende vertrekhaven voor tal van watersportactiviteiten in Aalsmeer en omgeving.

10. Niet de Westeinderplassen, maar...

Bijna net zo mooi en speciaal als de Westeinderplassen is het poldergebied in Aalsmeer-Oost, want dit is meer dan een vaar-verbinding tussen Amsterdam en de Westeinderplassen. Wij raden je ook aan dit onderschatte gebied te leren kennen. Je doet dit in een originele overdekte houten praam met de Aalsmeer Rondvaart. Schipper Jan Koster neemt je als geen ander mee in de ontstaansgeschiedenis van dit verrassende poldergebied, waar je vervolgens bij restaurant ZAAI Kweek & Eet ook nog eens lekker eet. Zaai Kweek & Eet is alleen beschikbaar voor groepen en evenementen.