De leukste wateractiviteiten op de Westeinderplassen

Ben jij een liefhebber van watersport? Dan gaat er op de Westeinderplassen een wereld voor je open. Dit waterrijke gebied in Aalsmeer biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten op, in en naast het water. Van ontspannen rondvaarttochten en relaxt suppen tot lekker chillen op het Surfeiland, uitkijkend op de boten en watersporters. Vanuit zestig jachthavens en via meerdere bootverhuur locaties is er ruimte genoeg om volop te genieten van dit agrarisch eilandengebied. In dit artikel zetten wij tien populaire wateractiviteiten voor je op een rijtje!

1. Suppen bij Supventure

Suppen staat voor “stand up paddling” en is in korte tijd uitgegroeid tot een populaire en volwaardige watersport in Aalsmeer. Bij Supventure Aalsmeer kun je kennismaken met deze nieuwe watersport. Je probeert het hier gewoon eens uit zonder meteen duur materiaal aan te hoeven schaffen. Tijdens het seizoen sup je iedere donderdagavond mee tijdens de wekelijkse Opstapavond op het Surfeiland in Aalsmeer. Het is niet alleen een heerlijke work-out op het water, maar ook ontzettend leuk om te doen. Zowel met het gezin als met grotere groepen, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje.

2. Zeilen op de Westeinderplassen bij Zeilschool Aalsmeer

Op een mooie locatie aan de Westeinderplassen vind je Zeilschool Aalsmeer. Een veilige en betrouwbare zeilschool met een rijk aanbod van lessen, huurboten, feesten, maar ook groepsactiviteiten. Zeilschool Aalsmeer is professionele CWO, NPJ, VDWS zeil-, surf-, SUP-, en catamaranschool met goed opgeleide en enthousiaste instructeurs. Een zeilschool waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.

3. Zwemmen bij de Zwemsteiger Kudelstaart

Zin in een frisse duik in het water van de Westeinderplassen? De beste plekken om het water in te duiken zijn zwemsteiger Kudelstaart en het Surfeiland. Sinds 2001 heeft Kudelstaart een recreatiepunt met zwemsteiger om lekker af te koelen in het water van de Westeinderplassen. De kijkers die zelf niet het water ingaan kunnen bij Zwemsteiger Kudelstaart ontspannen plaatsnemen op het speciaal geplaatste bankje. In het zwemseizoen is deze plek ook voorzien van een wc en douchegelegenheid. Er is geen horecagelegenheid aanwezig.

4. Surfen op de Westeinderplassen

Aan de Westeinderplassen vind je Windsurfclub Aalsmeer. Deze club is al tientallen jaren dé hotspot voor windsurflessen, op het Surfeiland vlakbij de Watertoren. Een echte toplocatie voor zowel de beginnende als gevorderde windsurfer. Bij mooi weer is het Surfeiland Aalsmeer een must voor iedereen die op sportieve en ontspannen wijze wil genieten van de Westeinderplassen. Vanaf het zandstrand, grasveld of het Restaurant On The Rock kijk je de baai in. Dankzij deze ligging biedt het Surfeiland een beschutte en overzichtelijke omgeving waar windsurfers en zwemmers veilig binnen het gezichtsveld blijven.

Credits: Kenneth Stamp

5. Paling vissen op de Westeinderplassen

Vissen op de Westeinderplassen doe je met Visserij Rekelhof. Samen met visser Theo Rekelhof kun je een halve dag op pad om paling te gaan vissen. Je bent bij hem niet alleen aan het juiste adres om verse paling te vangen, maar ook om deze op locatie te laten roken en kopen. Heb je nog geen vergunning? Vislust Aalsmeer is het vertrekpunt voor alles wat te maken heeft met vissen in Aalsmeer, van het online verkrijgen van vispassen en vergunningen tot vislessen en wedstrijden.

Voor een geheel verzorgde vistour kun je terecht bij de Westeinder Rondvaart. De beroepsvisser, geboren en getogen aan de oever van de Westeinderplassen, vertelt smakelijk over de uitstervende paling, de niet meer zo zeldzame meerval en diverse andere onderwaterbewoners. De vistour in groepsverband duurt ongeveer twee uur en wordt afgesloten met culinair hoogtepunt.

6. Waterskiën bij Waterskivereniging Aalsmeer

Waterskiën, wakeboarden en barefooten op de Westeinderplassen doe je bij Waterskivereniging Aalsmeer (WSVA). Het maakt niet uit of je voor het eerst met een watersport in Aalsmeer wilt kennismaken of al gevorderd bent. Jong en oud, beginner en pro zijn welkom bij WSVA. De vereniging is in het waterskiseizoen elke woensdagavond – en op een aantal zondagen – tot zonsondergang open.

7. Over de Westeinderplassen varen in sloep of kano

Laat jij je graag aangenaam verrassen door de natuur? In dat geval is een sloep of kano huren ideaal. Op die manier kun je de rust en schoonheid van de Westeinderplassen op je eigen manier beleven. Je kunt voor het huren van een sloep of kano met of zonder schipper terecht bij deze adressen:

  • Sloepverhuur Aalsmeer
  • Recreatiepark Aalsmeer
  • Huur een Sloepje
  • Jachthaven Dragt
  • Boot huren Aalsmeer
  • Westeinderwaterexperience

8. Overnachten op het water

Wil je langer verblijven in het prachtige gebied van de Westeinderplassen? Overnacht dan op of aan het water in Aalsmeer, zodat je wakker wordt met de rustgevende geluiden van watervogels en uitzicht over het meer. Tijdens een verblijf in de Aquacabin van Kempers Watersport in Aalsmeer heb je vanuit de haven vrij zicht op de Westeinderplassen. De Aquacabin beschikt onder andere over twee slaapkamers, badkamer, woon- en eetkamer én twee terrassen. Bij Kempers Watersport in Aalsmeer kun je eventueel ook een sloep en watersportartikelen huren, voor een heerlijke dag op het water.

9. Jachthaven Fort Kudelstaart

Het historische rijksmonument Fort Kudelstaart bij Aalsmeer dateert uit 1906 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Fort Kudelstaart is ooit gebouwd om de Herenweg en de Westeinderplassen te verdedigen. Vandaag de dag is het een bekende vertrekhaven voor de vele watersportactiviteiten die in de zomer in Aalsmeer plaatsvinden. Jachthaven Fort Kudelstaart staat bekend als een gezellige familiejachthaven met mooie ligplaatsen.

10. Poldergebied Aalsmeer-Oost

Bijna net zo mooi en speciaal als de Westeinderplassen is het poldergebied in Aalsmeer-Oost. Je kunt dit verborgen gebied leren kennen in een originele overdekte houten praam tijdens de Aalsmeer Rondvaart. Schipper Jan Koster neemt je als geen ander mee in de ontstaansgeschiedenis van dit verrassende poldergebied. Vervolgens meer je aan bij restaurant ZAAI Kweek & Eet voor een heerlijk diner om de dag feestelijk af te sluiten.