Varen in Aalsmeer? Dit moet je weten!

Zowel voor de watersporter als de natuurgenieter is Aalsmeer simpelweg fantastisch. Het natuurgebied van de Westeinderplassen wordt namelijk als een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam en omgeving gezien en is het grootste en mooiste binnenwater van Noord-Holland.

Aanmeren bij restaurants

De Westeinderplassen is een binnenwater waar het heel normaal is om met de boot uiteten te gaan. Je meert gewoon aan bij verschillende restaurants aan het water met uitzichten waar je ‘u’ tegen zegt.

Boot huren in Aalsmeer

Heb je zelf geen boot, dan zijn er tal van mogelijkheden voor het huren van een boot. Zo huur je een boot of sloep bij de Westeinder Rondvaart, Sloepverhuur Aalsmeer, of bij Zeilschool Aalsmeer. Maar ook bij een aantal van de onderstaande jachthavens in Aalsmeer huur je een boot.  

Wil je liever niet zelf varen, maar rondgeleid worden over de Westeinderplassen met een echte Aalsmeerder die je er ook nog eens alles over vertelt? Stap dan aan boord bij de Westeinder Rondvaart. Voor een mooie boottocht naar Aalsmeer-Oost ben je bij de Aalsmeer Rondvaart aan het juiste adres.

Rondvaart Westeinderplassen

Recreatieve eilanden van de Westeinderplassen

Gemeente Aalsmeer heeft ervoor gezorgd dat jij op vijf openbare eilanden van de Westeinderplassen kan recreëren en zelfs overnachten, namelijk Starteiland, Kleine Poelakker, De Heerlijkheid, Ravensteinakker en Kleine Brug. Ook de Unie voor Watertoeristen heeft aan de Westeinderplassen een eiland waar je kan aanleggen: de Kwakelakker. Voor het aanleggen bij dit eiland betaal je €1,00 per meter inclusief overnachting.

Vaar je richting de Oosteinderpoel? Dan vind je openbare aanlegplaatsen bij Recreatiesteunpunt van Stichting de Bovenlanden. In beide gebieden mag je maximaal 48 uur aanleggen per eiland.

Jachthavens Aalsmeer

Aalsmeer telt zo’n veertig jachthavens waar je tijdens het varen in Aalsmeer kan aanleggen om de boottrip te onderbreken en te overnachten. Bijvoorbeeld bij deze jachthavens:

 • Recreatiepark Aalsmeer: aan de Westeinderplassen en Ringvaart, en dus omringd door natuur. Deze jachthaven is eigenaar van een aantal van de eilanden, zodat jij hier kan kamperen.
 • Jachthaven Fort Kudelstaart: hier vind je een combinatie tussen een gezellige familiehaven en de historie van de Stelling van Amsterdam met prachtig uitzicht over het water.
 • Watersportvereniging Aalsmeer: hier meer je niet alleen je boot aan, je kan er ook allerlei watersporten beoefenen.
 • Jachthaven Kempers Watersport: midden in de Randstad, maar toch vol rust en natuur. Bij deze jachthaven huur je ook boten en slaap je in de haven in een Aquacabin.
 • Jachthaven Stenhuis: of je nu het water opgaat of in de haven blijft, deze jachthaven is van vele faciliteiten voorzien. Zo huur je hier ook een boot.
 • Jachthaven de Oude Werf: via de jachthaven huur je recreatie arken het hele jaar door. Of je nu voor de zwoele zomeravonden of de stille natuur tijdens de wintermaanden gaat.
 • Aalsmeer Maritiem: vaar je vanuit Amsterdam, Haarlem, Badhoevedorp of Amstelveen richting Aalsmeer? Dan is dit de eerste jachthaven die je tegenkomt.
 • Watersportvereniging Nieuwe Meer: de jachthaven is alleen bereikbaar per boot en ligt in een rustige hoek van de Kleine Poel. Het is een populaire jachthaven voor watersporters die zowel over de Westeinderplassen als de Staande Mastroute varen.
 • Jachthaven Dragt: deze jachthaven heeft verschillende voorzieningen die het voor jou mogelijk maken om te genieten van de weidse Westeinderplassen, smalle slootjes, vele eilanden en prachtige uitzichten. Zo huur je hier een sloep, meer jij je boot aan, huur je een eiland en shop je in de watersportwinkel.

Wil je meer weten over de jachthavens en het varen in Aalsmeer? Kijk dan op Aalsmeer Westeinder.

Boodschappensteigers Aalsmeer

Is het zo gezellig dat de snacks al op zijn of kom je praktisch dingen te kort? Aalsmeer telt een aantal boodschappensteigers, waar je maximaal twee uur mag aanleggen. Je kunt hier ook stroom afnemen of vuilwater afvoeren.

 • Praamplein aan de achterkant van de Zijdstraat.
 • Kolenhaven achter de watersportvereniging Nieuwe Meer.
 • Pontweg in Aalsmeer-Oost.