Ontdek de 4 openbare eilanden van Aalsmeer

Het bloemendorp Aalsmeer is gelegen aan de Westeinderplassen. Dit waterrijke gebied heeft wel honderden kleine eilanden. Een deel van deze eilanden is eigendom van particulieren en is niet open voor bezoekers. Maar Aalsmeer heeft vier openbare eilanden waar je mag recreëren. Ideaal wanneer je met de boot of sloep aan het varen bent op de Westeinderplassen. In dit artikel vertellen we je meer over de openbare eilanden van Aalsmeer.

De vier openbare eilanden in Aalsmeer

Er zijn vier openbare eilanden in Aalsmeer. Daarnaast vind je bij de Oosteinderpoel aan de Ringvaart het Recreatiesteunpunt van Stichting de Bovenlanden. Deze openbare aanlegplaats biedt plaats aan ongeveer tien schepen. 

De gemeente beschikt ook nog over twee passantenhavens met voorzieningen, aan het Praamplein en aan de Kolenhaven. Voor een ligplaats in deze havens brengt de havenmeester wel kosten in rekening. Zoals je ziet is er genoeg keuze voor een heerlijke dag op het water in de natuurrijke omgeving van de Westeinderplassen!

Behoort het eiland in Aalsmeer dat jij wil bezoeken tot de openbare eilanden? Dit zijn alle vier op een rijtje:

  • Starteiland
  • Kleine Poelakker
  • De Heerlijkheid
  • De akkers van Ravenstein (bij Kleine Brug)
Rondvaart Westeinderplassen

Dagrecreatie op de eilanden bij Aalsmeer

De openbare aanlegplaatsen zijn in eerste instantie bedoeld voor dagrecreatie, maar het is ook toegestaan om daar in je eigen boot te overnachten. Je mag in het gehele gebied van de Westeinderplassen en de Oosteinderpoel 48 uur aan hetzelfde eiland aanleggen. Ideaal voor een bijzondere overnachting op het water. De verschillende horecagelegenheden aan de Westeinderplassen waar je terecht kunt voor een heerlijke lunch of diner zorgen bovendien voor een ultiem vakantiegevoel.

Poldergebied Aalsmeer Oost

Net zo mooi en speciaal als de Westeinderplassen is het poldergebied in Aalsmeer-Oost. Dit gebied is meer dan alleen een vaarverbinding tussen Amsterdam en de Westeinderplassen. Het is een aanrader om dit bijzondere gebied te leren kennen via de Westeinder Rondvaart in een originele overdekte houten praam. Schipper Jan Koster kan je als geen ander meenemen in de geschiedenis van dit verrassende poldergebied. Om de dag af te sluiten kun je bij restaurant ZAAI Kweet  & Eet in Recreatiepark Oosteinder uitgebreid uit eten en genieten van een slow food diner.