Aalsmeer onderdeel van nieuwe lange fietsroute Waterlinie

Wist je dat Aalsmeer onderdeel is van lange fietsroute Waterlinie? Deze tour van 410 kilometer verbindt alle waterlinies in Nederland.

Waterlinie fietsroute door Aalsmeer

Vestingstadjes, forten en bijzondere natuur. De waterlinies vormen een bijzonder onderdeel van het Hollandse landschap en erfgoed. Hoe kun je deze beter ontdekken met de fiets? Start in Edam en finish in Bergen op Zoom. De 2e etappe van Beverwijk naar Uithoorn brengt je ook langs Aalsmeer! De LF Waterlinie route is in 2021 gelanceerd en heeft een geheel bewegwijzerd tracé, eigen website en fietsgids  met bijbehorende app.  De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht!

Waterlinies in Nederland

Met de LF Waterlinieroute fiets je door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische ‘Hollandse waterlinies’ zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Het zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn. Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. Je fietst door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt.

Fort Aalsmeer en Fort Kudelstaart

Bij Aalsmeer vind je twee verschillende forten die onderdeel zijn van de UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Ten noorden van de Ringvaart vind je Fort Aalsmeer. Dit Fort is momenteel het Oorlogsmuseum CRASH over de Tweede Wereldoorlog.  Forteiland Kudelstaart ligt aan de Westeinderplassen en is een geliefde plek bij watersporters. Momenteel wordt hier gewerkt aan de bestemming in de toekomst. Je kunt hier nu onder meer al groepsgames spelen bij Turf Aalsmeer.

Fietsroute van het jaar?

Op de Fiets en Wandelbeurs wordt op 25 februari 2022 bekend gemaakt of deze fietsroute de awards ‘Fietsroute van het jaar’ krijgt. Concurrentie voor de uiteindelijke titel komt van de Badischer Weinradweg (Duitsland), de Royal Canal Greenway (Ierland) en de Vlaanderenroute (België).