Oorlogsmonumenten in Aalsmeer en Kudelstaart

Short Stirling-monument in Kudelstaart
Credits: Kick Spaargaren

Wist je dat er in Aalsmeer en Kudelstaart drie bijzonder oorlogsmonumenten zijn? In dit artikel nemen we je mee langs deze belangrijke monumenten, waarbij we stilstaan bij de betekenis en de verhalen achter deze historische plekken.

Gedenksteen in het Gemeentehuis aan het Raadhuisplein

In het hart van Aalsmeer bevindt zich het gemeentehuis aan het Raadhuisplein, waar een gedenksteen een permanente herinnering biedt aan de oorlogstijd. Het oorlogsmonument in Aalsmeer is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Deze gedenksteen is niet alleen een symbool van de historische veerkracht van de stad, maar ook een plek waar jaarlijks de herdenking en kranslegging plaatsvindt.

 

Oorlogsmonument Gedenksteen Gemeentehuis Aalsmeer

Het Hell's Fury monument in Aalsmeer

In Aalsmeer vind je daarnaast ook het Hell’s Fury monument aan de G. den Hertoglaan, dat een tragisch moment tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenkt waarbij een geallieerd vliegtuig neerstortte. Tijdens de crash zijn 6 van de zeven bemanningsleden omgekomen. Alleen Captain Raymond P. Sanford overleefde het drama, hij werd krijgsgevangen gemaakt. Dit monument is niet alleen een eerbetoon aan de moedige bemanning die hun leven riskeerden, maar het vertelt ook over de lokale gemeenschap die de crashsite hielp opruimen en de nagedachtenis van deze gebeurtenis levend houdt.

 

Hell's Fury oorlogsmonument in Aalsmeer

Het Short Stirling-monument in Kudelstaart

Het Short Stirling-monument vind je aan de Schweitzerstraa in Kudelstaart. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van de Short Stirling BK 620 bommenwerper, die op 17 december 1942 neerstortte in het water van de Westeinderplassen. Elk bemanningslid overleefde de crash en kwam in krijgsgevangenschap. Het monument bestaat uit een propeller van het originele vliegtuig die gemonteerd is op een zwarte gedenksteen en wordt omringd door twaalf vierkante paaltjes verbonden met ijzeren kettingen.

 

Short Stirling-monument in Kudelstaart