Varen in Aalsmeer? Hier vind je alle informatie over varen op de Westeinderplassen

In Aalsmeer vinden zowel fans van watersport als natuurliefhebbers een uitstekende bestemming. De Westeinderplassen, gelegen aan Aalsmeer en nabij Amsterdam, staan bekend als een van de best bewaarde geheimen in de regio en vormen het grootste binnenwater van Noord-Holland. Dit natuurgebied biedt een diversiteit aan flora en fauna en is een populaire locatie voor verschillende watersportactiviteiten, waaronder natuurlijk ook varen.

De vaarregels op een rijtje

Varen op de prachtige Westeinderplassen is een ideaal uitje. Je kunt genieten van de prachtige omgeving en er is voldoende plek om in alle rust een heerlijke dag op het water te hebben.

Om het voor iedereen veilig te houden, is het belangrijk om je aan de regels houden. Op die manier zorgen we er samen voor dat de Westeinderplassen een veilige plek blijven om van te genieten!

Hier zijn enkele belangrijke regels op het water:

 • Maximale snelheid: Houd je aan de snelheidslimieten. Op de Westeinderplassen mag je niet sneller dan 12 km/u varen (buiten 50 meter van de oever). Dichter bij de oever en in doorvaarten is de limiet 6 km/u. Op de ringvaart is de limiet 9 km/u.
 • Snelvaarbaan: Wil je met een speedboot varen? Dan kan dat op de speciale snelvaarbaan, die open is van 1 april tot 1 oktober. Hiervoor heb je een ontheffing nodig, die je kunt aanvragen bij de gemeente Aalsmeer. Er gelden strikte regels voor deze baan.
 • Vaarbewijs: Neem altijd een geldig vaarbewijs mee. Wil je met een snelle motorboot of waterscooter varen? Dan moet je minstens 18 jaar oud zijn. Kinderen onder de 12 mogen niet in een motorboot varen. Kinderen tussen 12 en 15 jaar mogen in een boot die niet harder gaat dan 13 km/u, en tussen 16 en 18 jaar in een boot die niet harder gaat dan 20 km/u.
 • Geen alcohol: Vaar nooit onder invloed van alcohol.

 

Duurzame watersport op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

Ontdek de eilanden van de Westeinderplassen

Het waterrijke gebied van de Westeinderplassen heeft wel honderden kleine eilanden. Een deel van deze eilanden is eigendom van particulieren en is niet open voor bezoekers. Maar Aalsmeer heeft vier openbare eilanden waar je mag recreëren. Ideaal wanneer je met de boot of sloep aan het varen bent op de Westeinderplassen.

Dit zijn de openbare eilanden:

 • Starteiland
 • Kleine Poelakker
 • De Heerlijkheid
 • De akkers van Ravenstein (bij Kleine Brug)

 

Een boot huren in Aalsmeer

Heb je zelf geen boot? Geen zorgen, er zijn tal van plekken waar je een boot kunt huren. Zo huur je een boot of sloep bij de Westeinder Rondvaart, Sloepverhuur Aalsmeer, of bij Zeilschool Aalsmeer. Maar ook bij een aantal van de verschillende jachthavens in Aalsmeer huur je een boot.  

Wil je zelf niet varen, maar rondgeleid worden over de Westeinderplassen met een echte Aalsmeerder die je er ook nog eens alles over vertelt? Stap dan aan boord bij de Westeinder Rondvaart. Voor een mooie boottocht naar Aalsmeer-Oost ben je bij de Aalsmeer Rondvaart aan het juiste adres.

 

Ontdek de Westeinderplassen met de boot

Aanmeren bij restaurants aan de Westeinderplassen

In Aalsmeer vind je verschillende horecagelegenheden langs de waterkant. Na een dag varen op de Westeinderplassen bieden deze restaurants de mogelijkheid om met de boot aan te meren en te genieten van een lunch of diner met uitzicht op het water. De aanlegfaciliteiten bij deze restaurants zijn speciaal ingericht om bezoekers die per boot aankomen de mogelijkheid te geven hun boot gemakkelijk aan te meren. Zo kun je genieten van een hapje en een drankje terwijl de zon ondergaat, als perfecte afsluiting van een heerlijke dag varen op de Westeinderplassen.

 

Bar Bistro Joseph Aalsmeer

Jachthavens in Aalsmeer

Aalsmeer telt zo’n veertig jachthavens en ruim 6.000 ligplaatsen waar je tijdens het varen  kan aanleggen om de boottrip te onderbreken of te overnachten. Bijvoorbeeld bij deze jachthavens:

 • Recreatiepark Aalsmeer: gelegen aan de Westeinderplassen en Ringvaart, en dus omringd door natuur. Deze jachthaven is eigenaar van een aantal van de eilanden, waar je kunt kamperen in ultieme vakantiesfeer.
 • Jachthaven Fort Kudelstaart: een combinatie van een gezellige familiehaven en de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam, met prachtig uitzicht over het water.
 • Watersportvereniging Aalsmeer: hier kun je niet alleen aanmeren met je boot, maar je kunt hier ook allerlei watersporten beoefenen.
 • Jachthaven Kempers Watersport: midden in de Randstad, maar toch vol rust en natuur. Bij deze jachthaven huur je ook boten en slaap je in de haven in een Aquacabin.
 • Jachthaven Stenhuis: of je nu het water opgaat of in de haven blijft, deze jachthaven is van vele faciliteiten voorzien.
 • Jachthaven de Oude Werf: bij deze jachthaven kun je het hele jaar door boten en arken huren. Perfect voor de zwoele zomeravonden of om te genieten van de stille natuur tijdens de wintermaanden.
 • Aalsmeer Maritiem: vaar je vanuit Amsterdam, Haarlem, Badhoevedorp of Amstelveen richting Aalsmeer? Dan is dit de eerste jachthaven die je tegenkomt.
 • Watersportvereniging Nieuwe Meer: deze jachthaven is alleen bereikbaar per boot en ligt in een rustige hoek van de Kleine Poel. Het is een populaire jachthaven voor watersporters die zowel over de Westeinderplassen als de Staande Mastroute varen.
 • Jachthaven Dragt: deze jachthaven heeft verschillende voorzieningen die het mogelijk maken om te genieten van de weidse Westeinderplassen, smalle slootjes, vele eilanden en prachtige uitzichten.