Fietsroutes en wandeltochten in Aalsmeer

Het natuurgebied van de Westeinderplassen voor de deur, de bloemrijke cultuur en de historie van onder andere de Stelling van Amsterdam maken Aalsmeer een interessant gebied voor fietsers en wandelaars. Parkeer je auto bij een van de Toeristisch Overstappunten en fiets of wandel de prachtige routes.  We zetten een aantal fietsroutes en wandeltochten in Aalsmeer voor je op een rij.

Toeristisch Overstappunten Aalsmeer

Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een startpunt waar jij je auto parkeert, waar je de elektrische fiets nog even oplaadt en waar een café of restaurant gevestigd is voor een lunch of kop koffie. Vervolgens stap je op de fiets of ga je aan de wandel door Aalsmeer en omgeving. Bij een aantal TOP’s in Nederland zijn niet alleen wandelroutes en fietsroutes te vinden, maar ook vaarroutes. Dit geldt natuurlijk voor ons bloemendorp aan het water.

Vanuit een TOP fiets of wandel je diverse routes, met en zonder bewegwijzering. Je vindt hier informatieborden met een kaart van de omgeving en bezienswaardigheden. Aalsmeer telt twee TOP’s:

  • The Beach, ook wel TOP Aalsmeer: aan het routenetwerk tussen knooppunt 86 en 96.
  • Café Op de Hoek, ook wel TOP Westeinderplassen: aan het routenetwerk tussen knooppunt 07 en 25.
Horeca Kudelstaart: Café De Hoek
Cafe Op De Hoek

Fietsroutes in Aalsmeer vanuit TOP

De Westeinderplassen is het grootste binnenwater van Nederland en laat Aalsmeer nu net de gelukkige zijn daarvan aan de oevers te liggen. Niet gek ook dat dit natuurgebied mooie fietsroutes met zich meebrengt. Dwars door de natuur, langs het water en met prachtige uitzichten. Een ‘Rondje Poel’ noemen we de 23 kilometer lange fietsroute rondom de Westeinderplassen ook wel. Vanaf TOP Aalsmeer (The Beach) volg je de knooppunten 96, 95, 25, 07, 06, 05, 04, 03, 94, 91 en 96. Vanuit TOP Westeinderplassen (Café Op de Hoek) volg je knooppunten 07, 06, 05, 04, 03, 94, 91, 96, 95, 25 en 07.

Andere mooie fietsroutes in Aalsmeer en omgeving zijn:

Tip: wil je liever een fiets huren? Dat kan in het centrum van Aalsmeer bij Waning Tweewielers

Wandelroutes in Aalsmeer

De wandelroutes vanuit en rondom Aalsmeer hebben een historische twist en worden tegelijkertijd afgewisseld met indrukwekkende natuur. Zo wandel je zeventien kilometer lang over het Vuurlijnpad of negen kilometer lang over het Landscheidingspad. Andere mooie wandelroutes in of door Aalsmeer zijn: