Bewandel het Vuurlijnpad in Aalsmeer met deze route

Vuurlijnpad: wandelen Aalsmeer

Fort Kudelstaart

Zin in een flinke wandeling langs een historische wandelroute in Aalsmeer? Trek goede wandelschoenen aan en start aan je 17 kilometer lange tocht over het Vuurlijnpad. Het Vuurlijnpad betekent wandelen in Aalsmeer langs oude treinstations, een spoordijk, forten van de Stelling van Amsterdam en de oever van de Westeinderplassen. Onderweg verveel jij je niet, want uitzicht over weilanden, akkers, kassen en wateren behoren tot het Vuurlijnpad.

Het Vuurlijnpad is een van de vier Glas & Land wandelroutes. Dit is een samenwerking tussen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Haarlemmermeer. Vind je 17 kilometer te lang, dan kan je de Glas & Land wandelroute het Landscheidingspad van negen kilometer lopen.

Westeinderplassen

Dit zijn de hoogtepunten van het Vuurlijnpad in Aalsmeer:

1. Treinstations en spoordijk

De eerste klap is een daalder waard; de wandeltocht begint meteen met een stukje roemruchte Aalsmeerse historie, rondom het vroegere treinstation van Aalsmeer. Hier denderden tussen 1915 en 1973 de treinen van de befaamde Haarlemmermeer-spoorlijnen. Nog voordat de wandeling echt is begonnen, ben je dus al verwend met een portie spoorgeschiedenis.

Wat leuk om dan even verderop, in het Oosteinder, nog een oud en klein station tegen te komen. En tussen Amstelveen en Uithoorn loop je zelfs over een overgebleven, onverhard deel van de spoordijk. Speciaal voor de wandelaar: een oneffen, modderige spoorbaan. Wel iets om rekening mee te houden bij het uitkiezen van je schoenen voor deze wandeling. Onderweg eten en drinken kopen is mogelijk in Uithoorn, De Kwakel, Vrouwentroost.

2. Stelling van Amsterdam

Hoogtepunt van de wandeling is de Stelling van Amsterdam, opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is een 135 kilometer lange militaire verdedigingslinie rond Amsterdam. Het deel dat in Aalsmeer ligt, wordt ook wel de Geniedijk genoemd en loopt van het Zuidelmeertje tot aan de Westeinderplassen. Hier vind je een aantal forten van de Stelling van Amsterdam, zoals Fort Kudelstaart, De Kwakel en Aan de Drecht.

Fort Kudelstaart

Fort bij Kudelstaart, Kudelstaartseweg 96a, 1433 Kudelstaart, Nederland
Lees meer

3. Wandelen langs Westeinderplassen

De tien vierkante kilometer tellende Westeinderplassen zijn, samen met de Watertoren aan de oever, de parels van Aalsmeer. Tijdens de wandelroute over het Vuurlijnpad geniet je dan ook van uitzichten over de plas en haar eilanden. De Westeinderplassen zijn via de Ringvaart verbonden met onder andere de Kagerplassen en Nieuwe Meer. Dit verrassende watergebied telt ook nog eens vele eilanden.

Westeinderplassen

Westeinderplassen, Aalsmeer, Nederland
Lees meer