5x eilanden in Aalsmeer

Lekker met de boot of sloep aan het varen op de Westeinderplassen? De honderden eilanden in dit gebied zijn vaak eigendom van particulieren, dus daar kun je niet aanmeren. Vijf eilanden in Aalsmeer zijn wel openbaar, en die hebben gezamenlijk honderd aanlegplaatsen.

1. De vijf toegankelijke eilanden

Er zijn vijf openbare eilanden in Aalsmeer. Bovendien zijn er in Aalsmeer Oost tien aanlegplaatsen bij het Recreatiesteunpunt aan de Ringvaart, vanaf het centrum voor de Bosrandbrug. De gemeente beschikt ook nog over twee passantenhavens met voorzieningen; aan het Praamplein en aan de Kolenhaven. Voor een ligplaats in deze havens brengt de havenmeester wel kosten in rekening.

Behoort het eiland in Aalsmeer dat jij wil bezoeken tot de openbare eilanden? Dit zijn ze:

  • Ravensteinakker (bij Kleine Brug);
  • Kleine Poelakker, De Heerlijkheid;
  • Starteiland;
  • Kleine Brug.
Rondvaart Westeinderplassen

2. Dagrecreatie op eiland Aalsmeer

De openbare aanlegplaatsen zijn in eerste instantie bedoeld voor dagrecreatie, maar het is ook toegestaan om daar in je eigen boot te overnachten. Je mag langs een eiland in Aalsmeer maximaal 48 uur blijven, een regel die eigenlijk geldt in het hele gebied van de Westeinderplassen en de Oosteinderpoel.

3. Poldergebied Aalsmeer Oost

Net zo mooi en speciaal als de Westeinderplassen is het poldergebied in Aalsmeer-Oost. Dit is meer dan een vaar-verbinding tussen Amsterdam en de Westeinderplassen. Het is een aanrader om dit onderschatte gebied te leren kennen via de Aalsmeer Rondvaart in een originele overdekte houten praam. Schipper Jan Koster kan je als geen ander meenemen in de ontstaansgeschiedenis van dit verrassende poldergebied, waar je bij restaurant ZAAI Kweet  & Eet ook nog eens lekker kunt eten. ZAAI Kweek & Eet is alleen beschikbaar voor groepen en evenementen.

Op zoek naar meer inspiratie of wil je graag wat langer verblijven in Aalsmeer? Op onze website delen we heel veel tips die een hele vakantie kunnen vullen. We hebben een overzicht gemaakt van de fijnste hotspots in Aalsmeer om te overnachten.