Westeinderplassen

Westeinderplassen by night

Westeinderplassen

Genieten van natuurschoon, lekker watersporten of gewoon heerlijk ontspannen: de Westeinderplassen is een groot en uniek watersportgebied met veel jachthavens, horecagelegenheden en in de baai een heus Surfeiland. Een veelzijdig recreatiegebied waar je helemaal tot rust komt, of juist stoom afblaast. Laat je verrassen door hét onontdekte plassengebied van de Randstad.

Westeinderplassen by night door Peter Boers

Genieten op en aan de Westeinderplassen

De Westeinderplassen staan niet op zichzelf, maar maken deel uit van het Hollands-Utrechtse plassengebied. Samen met de Oosteinderplas vormen de Westeinderplassen een waardevol natuurgebied, waar van alles te beleven valt. Vanuit een rondvaartboot, in een sloep, op de fiets, op een surfplank, aan een zandstrand of vanaf een terras. Zo eindeloos als de natuur, zo onbegrensd zijn de mogelijkheden voor plezier en rust op en rond het water. Met de Westeinderplassen beschikt Aalsmeer over het grootste binnenwater in Noord-Holland, op slechts een kwartier rijden van Amsterdam. Met zestig jachthavens en meerdere bootverhuurlocaties is er ruimte genoeg om op en rond het water te genieten.

Leuke weetjes over de Westeinderplassen

Heel praktisch is het feit dat de Westeinderplassen via de Ringvaart rond het Haarlemmermeer verbonden zijn met de Kagerplassen, Nieuwe Meer en nog meer vaarten en plassen. De Westeinderplassen op zichzelf vormen een rijk en verrassend watergebied van één grote en meerdere kleine plassen. Met daarin een heleboel grazige en in veel gevallen publiek toegankelijke eilandjes. Een netwerk van kleine sloten verbindt de plassen met elkaar en langs de oevers zijn prachtige jachthavens te vinden. Met een oppervlakte van tien vierkante kilometer bieden de Westeinderplassen alle ruimte om onder andere te zwemmen, zeilen, windsurfen, waterskiën, suppen, roeien en varen. En wie van veelzijdige flora en fauna houdt, komt zeker van april tot oktober goed aan zijn trekken, met alle vogels, vissen en zeldzame planten.

Aalsmeer leent zich – met zo’n plassengebied voor de deur – ook perfect voor evenementen op en aan het water. Houd de agenda in Aalsmeer in de gaten voor evenementen en data.