Fiets de Fortenfietsroute langs de Vuurlijn

Zin in een onvergetelijke fietstocht langs de mooie forten van de Stelling van Amsterdam? Maak gebruik van de speciaal uitgestippelde Fortenfietsroute langs de Vuurlijn. De Fortenfietsroute begint in Aalsmeer, waarna je via De Kwakel naar Uithoorn fietst. Langs de Amstel ligt het keerpunt bij Kudelstaart om terug te keren naar Aalsmeer.

Voor een wandelroute over de Vuurlijn en langs forten, wandel je vanuit Aalsmeer over het Vuurlijnpad.

Bezienswaardigheden tijdens Fortenfietsroute

Tijdens de Fortenfietsroute langs de Vuurlijn geniet je onderweg van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Om te beginnen de historische Watertoren van Aalsmeer, een officieel Rijksmonument en architectonisch hoogtepunt. Bij helder weer zie je vanaf deze robuuste Watertoren de Domtoren van Utrecht en de haven van IJmuiden. De Fortenfietsroute in Aalsmeer voert verder langs onder meer het Flower Art Museum, de Damsluis bij De Kwakel, het Theehuis en de voormalige kerk Calslagen.

Watertoren Aalsmeer

Kudelstaartseweg 16, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Flower Art Museum

Kudelstaartseweg 1, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Stelling van Amsterdam: UNESCO Werelderfgoed

Fort Kudelstaart maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam: een 135 kilometer lange militaire verdedigingslinie van tientallen forten, dammen en sluizen, onderling verbonden door dijken en liniewallen. Een ingenieus systeem om ‘de vijand’ buiten te houden tijdens de twee wereldoorlogen. Dankzij De Stelling kon het land rondom de linie onder water worden gezet, met als resultaat een waterplas die niet diep genoeg was voor schepen en te diep voor man en paard. Zo ver is het nooit gekomen. In die periodes werd de linie weliswaar in stelling gebracht om de stad Amsterdam te verdedigen, maar gevechten bleven uit. Sinds 1996 staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Fort Kudelstaart

Fort bij Kudelstaart, Kudelstaartseweg 96a, 1433 Kudelstaart, Nederland
Lees meer