Fiets de Fortenfietsroute langs de Vuurlijn

Fortenfietsroute langs de Vuurlijn

Route afstand km

Zin in een onvergetelijke fietstocht langs de mooie forten van de Stelling van Amsterdam? Maak gebruik van de speciaal uitgestippelde Fortenfietsroute langs de Vuurlijn. De Fortenfietsroute begint in Aalsmeer, waarna je via De Kwakel naar Uithoorn fietst. Langs de Amstel ligt het keerpunt bij Kudelstaart om terug te keren naar Aalsmeer. Voor een wandelroute over de Vuurlijn en langs forten, wandel je vanuit Aalsmeer over het Vuurlijnpad.

Bekijk route

Bezienswaardigheden tijdens Fortenfietsroute

Tijdens de Fortenfietsroute langs de Vuurlijn geniet je onderweg van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Om te beginnen de historische Watertoren van Aalsmeer, een officieel Rijksmonument en architectonisch hoogtepunt. Bij helder weer zie je vanaf deze robuuste Watertoren de Domtoren van Utrecht en de haven van IJmuiden. De Fortenfietsroute in Aalsmeer voert verder langs onder meer het Flower Art Museum, de Damsluis bij De Kwakel, het Theehuis en de voormalige kerk Calslagen.

Stop 1 : Oude spoorlijn en Stommeermolen

De fietstocht in Aalsmeer start op het Raadhuisplein. Via het Bielzenpad – tot 1953 de plek van de spoorlijn tussen Aalsmeer en Haarleem – fiets je naar de Stommeermolen. Maak een korte stop bij de molen en tegelijkertijd een van de 29 rijksmonumenten van Aalsmeer. In 1919 sloeg de letterlijke bliksem in, maar sinds het begin van deze eeuw fungeert de Stommeermolen weer als hulpgemaal.

Lees meer

Stop 2 : Bloemenveiling Royal FloraHolland

Een fietsroute door Aalsmeer en omgeving is niet compleet zonder een bloemenaspect. Bij Royal FloraHolland wordt 90% van de Nederlandse handel in snijbloemen en planten geveild en is dan ook de grootste bloemenveiling van Europa. Bloemen en planten vanuit de hele wereld worden aangevoerd per vrachtwagens en trucks en hier geveild. Wil je een kijkje nemen tijdens de veiling? Dan moet je vroeg uit de veren, want dit vindt plaats om 07:00 uur.

Van Oude spoorlijn naar Bloemenveiling

  • Afstand: 16,2 km
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Duur: 4u15
  • Hoogste punt: 752 meter
Lees meer

Stop 3 : Watertoren Aalsmeer

Van bloemen fietst je door naar water: de Westeinderplassen. Aan de rand van de Westeinderplassen staat geen vuurtoren, maar een watertoren. De Watertoren is niet alleen de parel van Aalsmeer, het is ook verkozen tot de mooiste watertoren van Nederland.

Voor een mooi uitzicht over de Westeinderplassen klim je naar boven. Controleer van te voren wel de openingstijden, want er is een nestkast geplaatst waar slechtvalken broeden. In het broedseizoen is het dan niet mogelijk om de toren te beklimmen.