Ontdek Aalsmeer en omgeving met deze fietsroute

Fietsen door Aalsmeer betekent bloemen en water, want ja de bloementuin, grootste bloemenveiling en de Westeinderplassen met haar watertoren en eilanden zijn Aalsmeer’s trots. Maar tijdens deze fietstocht door Aalsmeer en omgeving ontdek je meer: van een molen en zeepatelier tot de gerookte paling van Theo en de zuivelproducten van Koos en Monique. Stap maar op en ontdek Aalsmeer en omgeving met deze fietsroute.

Oude spoorlijn en Stommeermolen

De fietstocht in Aalsmeer start op het Raadhuisplein. Via het Bielzenpad – tot 1953 de plek van de spoorlijn tussen Aalsmeer en Haarleem – fiets je naar de Stommeermolen. Maak een korte stop bij de molen en tegelijkertijd een van de 29 rijksmonumenten van Aalsmeer. In 1919 sloeg de letterlijke bliksem in, maar sinds het begin van deze eeuw fungeert de Stommeermolen weer als hulpgemaal. 

Stommeermolen

Geijlwijckerweg 10, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Bloemenveiling Royal FloraHolland

Een fietsroute door Aalsmeer en omgeving is niet compleet zonder een bloemenaspect. Bij Royal FloraHolland wordt 90% van de Nederlandse handel in snijbloemen en planten geveild en is dan ook de grootste bloemenveiling van Europa. Bloemen en planten vanuit de hele wereld worden aangevoerd per vrachtwagens en trucks en hier geveild. Wil je een kijkje nemen tijdens de veiling? Dan moet je vroeg uit de veren, want dit vindt plaats om 07:00 uur. 

Royal FloraHolland

Legmeerdijk 313, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Watertoren Aalsmeer

Van bloemen fietst je door naar water: de Westeinderplassen. Aan de rand van de Westeinderplassen staat geen vuurtoren, maar een watertoren. De Watertoren is niet alleen de parel van Aalsmeer, het is ook verkozen tot de mooiste watertoren van Nederland. Voor een mooi uitzicht over de Westeinderplassen klim je naar boven. Controleer van te voren wel de openingstijden, want er is een nestkast geplaatst waar slechtvalken broeden. In het broedseizoen is het dan niet mogelijk om de toren te beklimmen. 

Watertoren Aalsmeer

Kudelstaartseweg 16, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Fort bij Kudelstaart

Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie rondom Amsterdam. Door de polders onder water te zetten werd de vijand op veilige afstand gehouden. Echter, toen dit fort – gebouwd in 1906 – en ook de rest van de linie klaar was, waren vliegtuigen al in staat bommen te werpen. Er is nooit een schot gelost. Een stuk geschiedenis tijdens de fietstocht door Aalsmeer.

Fort bij Kudelstaart

Fort bij Kudelstaart, Kudelstaartseweg 96a, 1433 Kudelstaart, Nederland
Lees meer

Zeepatelier Uzepia

Een ambachtslied, zo mogen we Leontien van Uzepia wel noemen. Zij maakt en verkoopt talloze variaties van zeep in een knus winkeltje. Zonder chemische bestanddelen, wel met oliën, geitenmelk en ezelinnenmelk. Vol enthousiasme spreekt zij over haar zeep. Een bezoek aan deze Aalsmeerse is dan ook onmisbaar tijdens deze fietsroute.   

Zeepatelier Uzepia

Herenweg 23A, Kudelstaart, Nederland
Lees meer

Gerookte paling bij visserijbedrijf Rekelhof

Van al dat fietsen krijg je trek. Zeker als je de geur van verse paling ruikt als je voorbij de winkel van Theo Rekelhof fietst. Bijna elke dag gooit Theo zijn netten uit op de Westeinderplassen, vangt paling en rookt het vervolgens zelf. Dus parkeer je fiets en stap zijn winkel binnen op de Herenweg. Lekkerder en verser bestaat bijna niet.

Door naar het landelijke deel van de fietsroute in Aalsmeer

Haal de fiets weer van het slot. Op naar Bilderdam. Onderweg wordt de omgeving steeds landelijker, want je fietst over het jaagpad langs de Drecht. Maak een stop bij Theetuin [H]eerlijk, naast de Tolhuissluis. De sluis overbrugde het verschil in waterpeil tussen de Amstel en de Rijn. Lange tijd was dit een belangrijke vaarroute tussen Amsterdam en Rotterdam. Bij de sluis eindigt de Drecht en neemt de Amstel het over. Het fietspad blijft hier fijn autovrij.

Een andere leuke stop is bij zuivelboerderij Vrouwenwakker. Koos en Monique houden hier koeien en varkens. In hun boerderijwinkel koop je hun eigen zuivelproducten. Een leuke souvenir voor thuis. 

Historische Tuin Aalsmeer

Aalsmeer is dus synoniem voor de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld. Bovendien worden er in de omgeving nog volop planten en bloemen gekweekt. Hoe het ooit begon is te zien en te ervaren in dit museum. Er is een expositieruimte, en in de kassen en tuinen worden ‘oude’ bloemen en planten geteeld. Hier vind je bijvoorbeeld rozen die al lang niet meer te koop zijn in de bloemenwinkel. Hoe je die vindt? Gewoon, door je te laten lokken door hun ouderwetse geur. Want tegenwoordig worden bloemen op houdbaarheid geteeld en niet op geur. Een interessant bezoek tijdens je fietstocht door Aalsmeer dus. 

Historische Tuin Aalsmeer

Praamplein, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Eilanden en aardbeien aan de Uiterweg

Aan beide kanten van de Uiterweg liggen ontelbaar veel eilanden. Stroken veen waar halverwege de negentiende eeuw volop aardbeien werden geteeld. De aardbei was zo belangrijk voor Aalsmeer dat hij de kleuren gaf aan hun vlag: rood, groen en zwart. Deze kleuren staan voor de vrucht, het blad en de aarde. Er is ook een ‘Aardbeienbrug’, te vinden aan de Uiterweg ter hoogte van nummer 106. 

De veerpont brengt je van het uiteinde van de Uiterweg naar de Aalsmeerderdijk. Eenmaal droog en veilig aan de overkant fiets je terug naar het centrum van Aalsmeer. Onderweg heb je zicht op de achterkant van de veeneilanden.

Surfeiland Aalsmeer

Kudelstaartseweg 20, 4131 GA Aalsmeer
Lees meer