23 februari 2018

Ontdek Aalsmeer en omgeving met deze fietsroute

Start bij het Raadhuisplein en via het Bielzenpad naar de Stommeermolen. Waar nu het Bielzenpad is, lagen ooit de bielzen van de spoorlijn Aalsmeer – Haarlem. Tot 1953 was hier nog goederenvervoer. In het oude stationsgebouw van Aalsmeer zitten nu enkele bedrijven.

Stommeermolen
Poldermolen die de Stom- en Hornmeerpolder bemaalt. Op deze plek werd rond 1750 deze poldermolen gebouwd. In 1919 sloeg de bliksem in de molen en kwam er een tweedehandsje voor in de plaats, een molen die eerder dienst had gedaan in de Vriesekoopse polder.

Stommeermolen

Geijlwijckerweg 10, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Royal Flora Holland
Op dit industrieterrein wordt 90% van de Nederlandse handel in snijbloemen en planten geveild. Met een afmeting van 740 x 700 meter is het veilinggebouw het grootste gebouw van Europa. De bloemen planten worden vanuit de hele wereld aangevoerd per vrachtwagen en trucks. Nadat de handel geveild is gaan bloemen uit bijvoorbeeld Israël weer terug naar het land van herkomst om daar te worden verkocht. De hoeveelheid logistiek die erbij komt kijken om 15 miljard ‘stelen’ heen en weer te verplaatsen is niet voor te stellen. Momenteel wordt bekeken of de handel niet volledig kan worden gedigitaliseerd en de planten en bloemen niet langer fysiek langs een van de 38 veilingklokken moet. Wie wil kan een kijkje nemen tijdens de veiling. ’s Ochtends om 7 uur.

Royal Flora Holland

Legmeerdijk 313, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Watertoren Aalsmeer
Aan de rand van de Westeinderplassen staat geen vuur- maar een watertoren. Een monumentaal bouwwerk uit 1926, gebouwd in Art Deco stijl. Tot 1994 werd hier het drinkwater opgeslagen dat afkomstig was van de Amsterdamse Waterleidingduinen. De toren is verkozen tot de ‘mooiste watertoren van Nederland’. Het is bovendien een van de trouwlocaties van Aalsmeer en er is een nestkast geplaatst waar een slechtvalk haar eieren uitbroedt. Via een webcam is dit spektakel te volgen. Af en toe is de toren open voor publiek

Watertoren Aalsmeer

Kudelstaartseweg 16, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Fort bij Kudelstaart
Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie rondom Amsterdam. Door de polders onder water te zetten zou de vijand op veilige afstand worden gehouden. Echter toen dit fort – gebouwd in 1906 – en ook de rest van de linie klaar was, waren vliegtuigen reeds in staat bommen te werpen.  Er is nooit een schot gelost. Het aardige van dit fort is dat er een haventje voor plezierjachten is.

Fort bij Kudelstaart

Fort bij Kudelstaart, Kudelstaartseweg 96a, 1433 Kudelstaart, Nederland
Lees meer

Uzepia
Leontien maakt zeep met oliën, geitenmelk of ezelinnemelk. Dus zonder chemische bestanddelen. In haar winkeltje heeft de zeepmaakerin ontelbaar veel zeepjes te koop in talloze variaties. Alleen al het enthousiasme waarmee ze over haar ambacht spreekt is een bezoek waard.

Zeepatelier Uzepia

Herenweg 23A, Kudelstaart, Nederland
Lees meer

Visserijbedrijf Rekelhof
Theo Rekelhof gooit vrijwel elke dag zijn netten uit op de Westeinderplassen. Hij rookt zijn eigen paling. Zijn vangst is te koop in zijn winkel aan Herenweg. Verser en lekkerder bestaat niet.

Bilderdam
Op weg naar Bilderdam wordt de omgeving snel landelijker. Eenmaal in het buurtschap fietsen we over het jaagpad langs de Drecht. (Noordzijde). De Drecht is hier extra mooi omdat ze niet volledig is strakgetrokken.

Theetuin [H]eerlijk
De theetuin ligt naast de Tolhuissluis. De sluis overbrugde het verschil in waterpeil tussen de Amstel en de Rijn. Lange tijd was dit een belangrijke vaarroute tussen Amsterdam en Rotterdam

Bij de sluis eindigt de Drecht en neemt de Amstel (aan de rechterhand) het over. Het wandel- en fietspad blijft heerlijk autovrij.

Zuivelboerderij Vrouwenwakker
Koos en Monique houden koeien en varkens en maken hun eigen zuivelproducten die te koop zijn in hun boerderijwinkel. Vanuit de skybox kun je de zeugen en biggen bekijken.

Historische Tuin Aalsmeer
Aalsmeer is nu synoniem voor de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld. Bovendien worden er in de omgeving nog volop planten en bloemen gekweekt. Hoe het ooit begon is te zien en te ervaren in dit museum. Er is een expositieruimte, en in de kassen en tuinen worden ‘oude’ bloemen en planten geteeld. Hier vind je bijvoorbeeld rozen die al lang niet meer te koop zijn in de bloemenwinkel. Hoe je die vindt? Gewoon, door je te laten lokken door hun ouderwetse geur. Want tegenwoordig worden bloemen op houdbaarheid geteeld en niet op geur.

Historische Tuin Aalsmeer

Praamplein, Aalsmeer, Nederland
Lees meer

Uiterweg
Aan weerszijden van de Uiterweg liggen ontelbare eilandjes. Stroken veen waar halverwege de 19e eeuw volop aardbeien werden geteeld. De aardbei was zo belangrijk voor Aalsmeer dat hij de kleuren gaf aan hun vlag: rood, groen, zwart voor respectievelijk de vrucht, het blad en de aarde. Er is ook een ‘Aardbeienbrug’, te vinden aan de Uiterweg ter hoogte van nummer 106.

Veerpont
De veerpont brengt je van het uiteinde van de Uiterweg naar de Aalsmeerderdijk. (Pinnen is niet mogelijk op de pont.) Eenmaal droog en veilig aan de overkant fiets je terug naar het centrum van Aalsmeer. Onderweg heb je (aan je rechterhand) zicht op de achterkant van de veeneilandjes. Het bulderende geluid van vliegtuigen die landen en opstijgen moet je op de koop toenemen. Schiphol ligt immers vlakbij.

Eilanden in Aalsmeer

Meester Jac. Takkade 10, Aalsmeer, Nederland
Lees meer