Fort Kudelstaart

Fort Kudelstaart Stellingen van Amsterdam, Aalsmeer

Zeilfort Kudelstaart

Fort Kudelstaart bij Aalsmeer is ooit gebouwd om de Herenweg en de Westeinderplassen te verdedigen. Nu is het een bekende vertrekhaven voor de vele watersportactiviteiten die in de zomer in Aalsmeer plaatsvinden.

Contact

Familiejachthaven en mooie ligplaatsen

Fort Kudelstaart is ooit gebouwd om de Herenweg en de Westeinderplassen te verdedigen. Het fort is nog steeds in originele staat. Ook in de frontwal zie je nog twee betonnen opstelplaatsen voor geschut en ook de houten bankjes van de schuilplaatsen zijn nog aanwezig. Fort Kudelstaart is nog steeds niet opengesteld voor publiek. Alleen de mensen die een ligplaats in de haven hebben, hebben toegang tot het fortterrein. Nu staat het fort vooral bekend als een gezellige familiejachthaven met mooie ligplaatsen die een royaal uitzicht bieden over het water. Vanuit deze jachthaven ben je zo op de Westeinderplassen, Braassemermeer en de Kagerplassen.

Fort Kudelstaart onderdeel van Stelling van Amsterdam

Fort bij Kudelstaart, gebouwd in 1906, maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De stelling is een 135 kilometer lange militaire verdedigingslinie van tientallen forten, dammen en sluizen, onderling verbonden door dijken en liniewallen. Een ingenieus systeem om ‘de vijand’ buiten te houden. Bij alle 45 forten die tot de  Stelling van Amsterdam behoren, kon het land rondom de linie onder water (inundatie) worden gezet, met als resultaat een waterplas die “niet diep genoeg was voor schepen en te diep voor man en paard”. Zo ver is het nooit gekomen. In het verleden werd de linie weliswaar in stelling gebracht om de stad Amsterdam te verdedigen, maar gevechten bleven uit. Sinds 1996 staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Contact

Zeilfort Kudelstaart
Kudelstaartseweg 96a,
1433 BE, Kudelstaart