Fort Kudelstaart

Fort Kudelstaart Stellingen van Amsterdam, Aalsmeer

Fort Kudelstaart

Fort Kudelstaart bij Aalsmeer is ooit gebouwd om de Herenweg en de Westeinderplassen te verdedigen. Nu is het een bekende vertrekhaven voor de vele watersportactiviteiten die in de zomer in Aalsmeer plaatsvinden.

Contact

Familiejachthaven en mooie ligplaatsen

Fort Kudelstaart bij Aalsmeer is ooit gebouwd om de Herenweg en de Westeinderplassen te verdedigen. In de frontwal zie je nog twee betonnen opstelplaatsen voor geschut en ook de houten bankjes van de schuilplaatsen zijn aanwezig. Fort Kudelstaart staat nu vooral bekend als een gezellige familiejachthaven met mooie ligplaatsen die een royaal uitzicht bieden over het water. Het is een bekende vertrekhaven voor de vele watersportactiviteiten die in de zomer in Aalsmeer plaatsvinden. Vanuit deze jachthaven ben je zo op de Westeinderplassen, Braassemermeer en de Kagerplassen.

Fort Kudelstaart onderdeel van Stelling van Amsterdam

Fort Kudelstaart maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Dit is een 135 kilometer lange militaire verdedigingslinie van tientallen forten, dammen en sluizen, onderling verbonden door dijken en liniewallen. Een ingenieus systeem om ‘de vijand’ buiten te houden tijdens de twee wereldoorlogen. Dankzij de Stelling van Amsterdam kon het land rondom de linie onder water worden gezet, met als resultaat een waterplas die niet diep genoeg was voor schepen en te diep voor man en paard. Zo ver is het nooit gekomen. In die periodes werd de linie weliswaar in stelling gebracht om de stad Amsterdam te verdedigen, maar gevechten bleven uit. Sinds 1996 staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Contact

Fort Kudelstaart
Kudelstaartseweg 96a,
1433, Kudelstaart