Watertoren Aalsmeer

Watertoren Aalsmeer

Watertoren Aalsmeer

Aan de Westeinderplassen ligt een van de mooiste watertorens van Nederland. Een architectonisch hoogtepunt, dat je letterlijk en figuurlijk niet kunt missen. Bezoekers kunnen de aparte binnenwereld van deze blikvanger bewonderen én op gezette tijden genieten van een grandioos uitzicht. Bij helder weer zie je vanaf de Watertoren Aalsmeer zelfs de Dom van Utrecht en de haven van IJmuiden.

Contact
Credits: Eko van @view_reflex

Meer over Watertoren Aalsmeer

Deze robuuste watertoren in Aalsmeer is het hele jaar door geopend, op elke tweede en vierde zondag van de maand. Buiten het broedseizoen van slechtvalken (van begin juni tot februari), die boven op de toren nestelen, kun je helemaal naar boven voor uitzicht op Aalsmeer en de verre omgeving. De begane grond en de eerste verdieping zijn het hele jaar toegankelijk, wat vanwege het bijzondere interieur – met twee bassins van liefst 460.000 en 530.000 liter inhoud – een absolute aanrader is.

Credits: Eelco Roos / @croyable

Rijksmonument aan de Westeinderplassen

Je komt een officieel Rijksmonument binnen, in 1928 gebouwd als drinkwatervoorziening voor de inwoners van Aalsmeer en omgeving. De eer om deze watertoren van 51 meter hoogte te ontwerpen was aan ingenieur Hendrik Sangster, een erkende watertorenontwerper die de geestelijk vader is twintig Nederlandse watertorens. Hij stond bekend om zijn geheel en veelgeprezen eigen stijl (art deco). Watertoren Aalsmeer wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste watertorens van Nederland, door de combinatie van die beeldbepalende architectuur en de ligging aan de Westeinderplassen.

Toegankelijkheid en entreekosten

Toegang tot de begane grond van deze watertoren aan de Westeinderplassen is gratis. Om naar boven te klimmen, betalen volwassen €2,00 en kinderen €1,00. De beloning bij helder weer is een onvergetelijk uitzicht tot ver buiten Aalsmeer. En zelfs bij mindere omstandigheden, blijft het een machtige belevenis om de verte in te kijken. Wil je de watertoren met een groep bezoeken op een afgesproken dag en tijd? Dat kun je regelen met de mensen van Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer.

Contact

Watertoren Aalsmeer
Kudelstaartseweg 16
1431 GA Aalsmeer