Ontdek de Westeinderplassen, een uniek plassengebied in de Randstad

Duurzame watersport op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

De Westeinderplassen zijn een bijzonder natuurgebied in Aalsmeer – een parel in de Randstad. In dit artikel lees je alles over het ontstaan van dit prachtige plassengebied, leer je waarom het een magneet is voor watersportliefhebbers, en waarom de Westeinderplassen een perfecte locatie zijn voor duurzame watersport.

De oorsprong van de Westeinderplassen

Het verhaal van het ontstaan van de Westeinderplassen gaat eeuwen terug. De plassen ontstonden door veenafgravingen en overstromingen. In de middeleeuwen werd het veen uit dit gebied afgegraven voor turf, wat een belangrijke en kostbare brandstof was in die tijd. Door deze afgravingen ontstonden waterplassen die zich langzaam met water vulden. Door de jaren heen heeft het gebied zich verder ontwikkeld. Vandaag de dag is het een uitgestrekt plassengebied met eilandjes, rietlanden en open water. Een echt natuurparadijs!

 

Oude prent over turf maken in Amstelveen
Credits: Stichting Oud Aalsmeer

Maar liefst 10 vierkante kilometer water en natuur

De Westeinderplassen beslaan een indrukwekkend oppervlakte van wel tien vierkante kilometer. Daarmee is het een van de grootste aaneengesloten plassengebieden in Nederland. Het gebied ligt in een prachtige omgeving, omringd door pittoreske dorpen zoals Aalsmeer, Kudelstaart en Leimuiden. Deze dorpen hebben allemaal een gezellige dorpskern en bieden volop gelegenheid voor een heerlijke lunch of een gezellige borrel na een dag op het water.

De flora en fauna in dit gebied zijn adembenemend. De Westeinderplassen zijn bezaaid met meer dan vijftig kleine eilandjes, waarvan vele begroeid zijn met zeldzame plantensoorten. Ook zijn er vier openbare eilanden waar je aan kunt meren. Het natuurgebied is een hotspot voor vogelliefhebbers, met een overvloed aan watervogels zoals futen, aalscholvers en diverse soorten eenden. Ook kun je hier geregeld een reiger langs de waterkant zien staan, op zoek naar een smakelijk visje.

Het heldere water van de plassen en de omliggende sloten en vaarten zijn rijk aan vissoorten zoals snoek, brasem en voorn. Dit maakt het gebied ook een geliefde bestemming voor sportvissers.

 

Credits: Joyce Goverde

Een walhalla voor watersportliefhebbers

Als je gek bent op watersport, dan zijn de Westeinderplassen absoluut een plek voor jou. De uitgestrekte wateren zijn perfect voor zeilen, windsurfen, suppen, e-foilen en kanoën. Bovendien bieden de talrijke eilandjes en rustige stukjes de ideale gelegenheid voor beginners om hun vaardigheden te oefenen. En met de constante bries ben je altijd verzekerd van genoeg wind. Het is niet alleen het water dat aantrekkelijk is; de omliggende natuur maakt de ervaring compleet. Vogels spotten, ontspannen op de oevers – het kan allemaal op de Westeinderplassen.

 

Windsurfen op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

Duurzaamheid voorop

Duurzame watersport is tegenwoordig erg in trek en de Westeinderplassen zijn daar de perfecte locatie voor. Elektrisch varen en foilen zijn bijvoorbeeld erg populair. Doordat er geen vervuilende motoren worden gebruikt, blijft het water schoon. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen watersportbeleving. Op die manier kun je extra genieten van de omgeving en je echt onderdeel van de natuur voelen. Trek eropuit en ervaar zelf de magie van de Westeinderplassen!