Suppen in Aalsmeer: stand-up paddleboarding, een hippe watersport trend

Suppen, duurzame watersport op de Westeinderplassen in Aalsmeer
Credits: Joyce Goverde

Je hebt er vast weleens van gehoord: suppen, de relaxte versie van surfen zonder golven. Suppen, of stand-up paddleboarding, is dé watersport trend van het moment en Aalsmeer is de ideale plek om het te ervaren. In dit artikel ontdek je wat suppen precies inhoudt, waarom de Westeinderplassen een droomlocatie is om te suppen, en hoe je jouw sup-avontuur kunt beginnen.

Suppen in Aalsmeer

Suppen is een afkorting van de Engelse term stand-up paddleboarding. Het principe is heel simpel: je staat rechtop op een groot surfboard, ook wel supboard of paddleboard, en gebruikt een peddel om je voort te bewegen. Ben je een beginner? Dan kun je ook rustig op je knieën peddelen, voor extra balans. 

Suppen op de Westeinderplassen combineert het beste van twee werelden: een volledige workout terwijl je kunt genieten van de rustgevende schoonheid van de omgeving. Het is een ideale vorm van duurzame waterrecreatie tijdens de warme zomermaanden. Je bent lekker buiten en op het water – of zelfs in het water als je van je supboard stapt. Perfect voor zonnige dagen!

Duurzaamheid op het water: Suppen als groene keuze

Suppen heeft nog een groot pluspunt: het is een duurzame vorm van watersport. Als je op de Westeinderplassen supt, heb je namelijk geen motor nodig die brandstof verbruikt en uitstoot veroorzaakt. Je bent zelf de motor! Met alleen een peddel en je eigen spierkracht glijd je over het water. Dit betekent geen lawaai en geen vervuiling voor de natuur. 

Hiermee draag je bij aan het behoud van de prachtige natuur van de Westeinderplassen. De flora en fauna blijven ongestoord en het water blijft schoon. Het is de perfecte manier om actief bezig te zijn, te genieten van de buitenlucht en tegelijkertijd moeder natuur een handje te helpen.

 

Suppen, duurzame watersport op de Westeinderplassen in Aalsmeer
Credits: Joyce Goverde

Tips voor een sup-tocht door de Westeinderplassen

Edwin van der Pol van Supventure geeft wat tips:

‘Een mooie route om te suppen wanneer er wat meer wind staat is een sup-route door de Westeinder Dijksloot. Je kunt hier heerlijk zwerven tussen de vele eilandjes.

Suppen op drukke dagen met mooi weer is altijd leuk. Maar een rustige ochtend- of avondtocht geeft je pas echt de rust die suppen zo fijn maakt. Ga dus ook een keer op een rustiger moment het water in en geniet van de natuur.

Als laatste tip: wij zien veel mensen met een eigen supboard die suppen met een verkeerde techniek. Een simpele les voor beginners van 1,5 uur kan de basis leggen voor meer en langer sup-plezier. Zo leer je meteen de techniek die goed is voor je core, in plaats van alleen je arm- en schouderspieren.’

De Westeinderplassen als perfecte sup-spot

De perfecte sup-spot vind je in Noord-Holland: de Westeinderplassen in Aalsmeer. Met tien vierkante kilometer is dit een uitgestrekt plassengebied. Dit betekent veel ruimte om te peddelen! Daarnaast zijn de rustige wateren van de Westeinderplassen ideaal voor beginners. Ook is het gebied adembenemend mooi: uitgestrekte wateroppervlakten, omringd door weelderige natuur. Terwijl je peddelt, kun je allerlei soorten vogels spotten en genieten van het uitzicht. Suppen in Aalsmeer voelt hierdoor als een mini-vakantie.

Begin jouw avontuur bij Supventure Aalsmeer

Benieuwd hoe je begint met suppen en heb je zelf nog geen sup-board? Supventure Aalsmeer is dé plek om jouw sup-avontuur te starten. Je vindt Supventure aan het Surfeiland, wat meteen een mooie plek is om het water in te gaan. Je kunt hier terecht voor het verhuur van sup-boarden maar ook voor lessen onder begeleiding. Het vriendelijke personeel helpt je op weg.