Windsurfen op de Westeinderplassen – Goed voor jou en het milieu

Windsurfen op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

Windsurfen op de Westeinderplassen is een win-win voor jou en de natuur. Duik in deze avontuurlijke duurzame watersport die niet alleen je adrenaline laat stromen, maar ook een goede keuze is voor het milieu. In dit artikel leggen we je alles uit over windsurfen, het verschil met normaal surfen, en waarom de Westeinderplassen de ideale plek is voor deze spannende watersport!

Windsurfen: Een duurzame watersport in Aalsmeer

Windsurfen is een combinatie van zeilen en surfen, waarbij je gebruik maakt van de wind om over het water voort te bewegen. Door de snelheid waarmee je over het water glijdt is het een spannende watersport, en bovendien milieuvriendelijk. Door te kiezen voor windsurfen verbruik je namelijk geen fossiele brandstoffen. Ook produceer je geen uitstoot, en draag je bij aan de bescherming van het ecosysteem. 

De Westeinderplassen zijn een populaire plek voor watersport en zijn dan ook de perfecte locatie voor windsurfen, met schone wateren en een constante wind. Zorg er altijd voor dat je goed bent voorbereid en de omgeving respecteert: neem je afval mee en smeer je op zonnige dagen goed in met zonnebrandcrème.

Windsurfen op de Westeinderplassen

Wat de Westeinderplassen extra speciaal maakt, is de rustige en natuurlijke sfeer die je omringt terwijl je over het water glijdt. Hier ben je niet alleen één met je surfboard en zeil, maar ook met de natuur. Naast de gunstige windomstandigheden zijn er ook uitstekende faciliteiten rondom de plassen. Er is een surfstrand, het Surfeiland, speciaal gereserveerd voor windsurfers, waar je gemakkelijk het water op kunt gaan. 

Bovendien kun je bij verschillende plekken terecht voor het huren van een uitrusting en het volgen van lessen. Ga bijvoorbeeld langs bij Windsurfclub Aalsmeer, waar zowel beginners als gevorderden lessen kunnen volgen. Perfect wanneer je net begint of je vaardigheden wilt verbeteren.

 

Windsurfen op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

Surfen en Windsurfen: Dit zijn de verschillen

Hoewel je bij beide sporten over het water glijdt, zijn er toch een paar belangrijke verschillen tussen surfen en windsurfen. Bij traditioneel surfen draait alles om golven en balans, terwijl je met windsurfen de wind als drijvende kracht gebruikt.

Bij windsurfen sta je op een board met een zeil en gebruik je de wind om te manoeuvreren, terwijl je bij het surfen los op een golf surft. Bij windsurfen is het nodig om enige kennis van zeiltechnieken te hebben, terwijl normaal surfen vooral afhankelijk is van timing en balans.

Wat heb je nodig om te windsurfen?

Om te beginnen met windsurfen heb je een surfplank, een zeil, een mast, en een giek nodig. Het is belangrijk om te beginnen met een board dat geschikt is voor beginners, wat meestal breder en stabieler is. Hierdoor blijf je makkelijker staan. Het zeil moet in overeenstemming zijn met je gewicht en de windcondities. Neem ook een zwemvest mee en gebruik een wetsuit als het water koud is, zodat je minder snel afkoelt. 

Dankzij het rustige water zijn de Westeinderplassen ideaal voor beginners. Ga dus het water op, voel de wind in je zeil, en weet dat je bijdraagt aan het behoud van onze prachtige planeet!