Schaatsen in Aalsmeer: ijsbanen, Westeinderplassen en ijszeilen

Ijs op de Westeinderplassen
Credits: Kick Spaargaren

Schaatsen, het zit in het DNA van elke Nederlander. Dat is ook niet gek want, ons kleine kikkerlandje heeft het schaatsen uitgevonden. Er wordt tegenwoordig nergens ter wereld zo veel geschaatst als in Nederland! Elke winter is het weer raak en heeft Nederland weer last van de zo gezegde schaatskoorts. Maar waar kun je in Aalsmeer nu het beste schaatsen en hoe gaat dat er aan toe? Dat lees je in deze blog!

Schaatsen op de Westeinderplassen

Aalsmeer heeft een van de oudste schaatsverenigingen van Nederland. Op 9 januari 1889 werd deze al opgericht. Als het een aantal nachten goed gevroren heeft kan er geschaatst worden op ijsbanen rondom de Westeinderplassen. Je vindt er drie in de gemeente Aalsmeer: Topsvoort aan de Uiterweg, Oost aan de Oosteinderpoel en aan de Energiebaan gevestigd aan de Wim Kan Dreef bij Kudelstaart.  Bij echte vorst kun je ook op de Grote Poel of Westeinderplassen schaatsen. Meestal wordt er vooraf dan een vaarverbod afgekondigd waardoor het ijs goed kan groeien. Houd hiervoor de berichtgeving goed in de gaten. Je kunt dan tussen de eilanden schaatsen maar je kan ook een grote ronden maken over de plas. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondje van Aalsmeer naar Kudelstaart?

Nog geen vorst? Schaatsbaan Funmania of skeelerbaan

Heeft het niet gevroren? Maar wil je toch gaan schaatsen? Neem dan een kijkje bij Funmania. Binnen Funmania ligt er zo’n 100 vierkante meter aan schaatsbaan. Er kan door iedereen vrij geschaatst worden op de schaatsbaan. Speciaal voor de beginners heeft Funmania aparte schaatsen en andere ondersteunende middelen. Hierdoor kan iedereen zijn of haar rondjes schaatsen. In de zomermaanden kun je ook goed skeeleren op de Energiebaan bij Kudelstaart.

Toertocht

Voor echte schaatsliefhebbers is een toertocht natuurlijk geweldig! Helaas zijn er in Aalsmeer al een aantal jaar geen toertochten meer gereden. Als er toertochten waren waren dit vaak tochten met etappes. Maar we houden goede hoop op een nieuwe toertocht in de toekomst. Wie weet is het dit jaar nog mogelijk, met de strenge winter die is voorspeld.

Winterwandelen in Aalsmeer
Kick's foto's

Warme chocolademelk drinken

Als je aan schaatsen denkt denk je vaak ook wel gelijk aan warme chocolademelk. Een van de bekendste koek & zopie tenten is die van IJsclub Uiterweg, te herkennen aan het rood-groen-zwarte dak. Ook als je niet schaatst is een opwarmer erg lekker. Dit kun je bij vorst zeker bij de restaurants aan de Westeinderplassen doen. Zoals Joseph aan de Poel, Brasserie Haven, On the Rock of bij Jeff en Steve. Heerlijke koek en zopie met een complete warme chocolade versierd met kleine marshmallows, stukjes chocolade, slagroom of kokosschaafsel. Liever erwtensoep of glühwein? 

IJszeilen

Is de wind gunstig en is het ijs echt dik genoeg? Dan moet je niet gek staan te kijken als er wordt ijsgezeild op de Westeinderplassen. Een supergaaf gezicht wat je echt eens met eigen ogen moet zien! Heb je interesse kom dan naar het Surfeiland vlakbij de Watertoren.

Foto: Kick's Foto's

Schaatsen in Aalsmeer: tips en parkeren

Bij echte vorst is de Westeinderplassen een fijne plek om te schaatsen. Kom dus vroeg als je zeker wilt zijn van een parkeerplek. Bij het Surfeiland en het Praamplein is er beperkte parkeergelegenheid. Bij Sportpark Hornmeer kun je wellicht een plekje vinden. Je kunt ook bij Royal Flora Holland parkeren en vanaf daar de bus nemen naar het centrum. Wil je je schaatsen nog laten slijpen? Ga dan naar de Fietsgarage, Waning Tweewielers of Bert de Vries.

Foto’s: Kick’s Foto’s (Kick Spaargaren, februari 2021)