12 uur in Aalsmeer

Watertoren Aalsmeer
Credits: Eko van @view_reflex

12 uur in Aalsmeer en je bent nog niet uitgekeken! Aalsmeer is namelijk het bloemendorp aan het water waar van alles te beleven is. Om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen, delen wij tips om een hele dag mee te vullen. Van de bloemenveiling en het tuinbouwmuseum tot een rondvaart op de Westeinderplassen en lokale ambachten. Let op: een dag in Aalsmeer ziet er in het weekend anders uit dan doordeweeks. Zo zijn een aantal activiteiten in het weekend open, maar doordeweeks niet, en andersom.  

07:00 uur - 10:00 uur: Bloemenveiling Aalsmeer

Van maandag tot en met vrijdag bezoek je de grootste bloemenveiling ter wereld in Aalsmeer. Het is indrukwekkend hoe groot Royal FloraHolland is, hoeveel miljoenen bloemen en planten er verhandeld worden en hoe deze op dezelfde dag nog bij de verkoper in de winkel staan. Je bezoekt de bloemenveiling in Aalsmeer gemakkelijk op eigen houtje. Zorg dat je er vroeg bent, want dan zie je zoveel mogelijk van het hele proces.

10:00 uur - 12:00 uur: Historische Tuin

In het museum de Historische Tuin kom je alles te weten over de Aalsmeerse tuinbouwgeschiedenis van 1700 tot 1940. Het is een oase van rust waar elk seizoen zijn eigen charme heeft en een paradijs om doorheen te lopen. Nog leuker is een bezoek als je hoort over het werk van de vrijwilligers, de verschillende kassen, de bloemen, planten, bomen en historie. Tijdens een bezoek aan Aalsmeer moet je daarom een rondleiding in de Historische Tuin gedaan hebben. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier, de Historische Tuin is van dinsdag tot en met zondag geopend en elke laatste zaterdag van de maand woon je om 15:00 uur een veiling bij in de kleinste bloemenveiling van Aalsmeer.

12:00 uur - 13:30 uur: lunchen in het Tuinhuis

Op het terrein van de Historische Tuin staat het schattige huisje van het Tuinhuis, waar je heerlijk kunt lunchen met onder andere producten uit de Historische Tuin. Met mooi weer doe je dit op het terras terwijl je kijkt naar de voorbijvarende boten en met minder mooi weer geniet je van de gezelligheid binnen. Het Tuinhuis is net als de Historische Tuin van dinsdag tot en met zondag geopend.

13:30 uur - 14:30 uur: Westeinder Rondvaart

Je zit bijna op de helft van jouw 12 uur in Aalsmeer. Het zonnetje schijnt en na een lekkere lunch ben je er klaar voor om Aalsmeer verder te ontdekken. Aan de steiger van het Tuinhuis legt de Westeinder Rondvaart elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag de boot aan. Jij stapt aan boord om een rondvaart op de Westeinderplassen te maken. Je vaart over de Kleine Poel en de Grote Poel, tussen de eilanden door terwijl de schipper mooie verhalen vertelt. Een échte Aalsmeer-beleving!

Een kaartje voor de Westeinder Rondvaart koop je onder andere bij de Historische Tuin.

14:30 uur - 17:00 uur: Korenmolen de Leeuw, Flower Art Museum of Watertoren Aalsmeer

In Aalsmeer is niet altijd alles open, zoals je misschien gewend bent van grote steden als Amsterdam. Aalsmeer heeft namelijk het dorpse karakter. Wij raden aan om op dinsdag, vrijdag, zaterdag of zondag Aalsmeer te bezoeken. Huur na de rondvaart een fiets bij Waning Tweewielers en bezoek tijdens je dag in Aalsmeer een van deze mooie bezienswaardigheden:

Dinsdag en zaterdag, 13:00 uur - 16:00 uur: Korenmolen de Leeuw

Op dinsdag en zaterdag draait de korenmolen in het centrum van Aalsmeer. Je bezoekt de molen om de molenaars aan het werk te zien, maar ook om ambachtelijke producten in het winkeltje te kopen. Wil je meewerken in de molen? De molenaars zoeken nog hulp bij het mengen en vullen.

Vrijdag, zaterdag en zondag, 11:00 uur - 17:00 uur: Flower Art Museum

Het Flower Art Museum is het eerste museum ter wereld dat helemaal in het teken staat van hedendaagse kunst, geïnspireerd op bloemen en natuur. In het museum vind je elk kwartaal nieuwe tentoonstellingen met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Niet alleen het thema maakt het museum uniek, ook de locatie in de oude waterkelder van de Watertoren past volledig bij ‘Aalsmeer, het bloemendorp aan het water’.

Zondag, 13:00 uur - 17:00 uur: Watertoren Aalsmeer

De allermooiste watertoren van Nederland staat in Aalsmeer. Deze beklim je op elke tweede en vierde zondag van de maand voor een prachtig uitzicht over de Westeinderplassen. Maar ook van binnen is de toren in art-deco stijl een kunstwerk. In de maanden juli en augustus is de Watertoren elke zondagmiddag open en tijdens het broedseizoen van de slechtvalken is de Watertoren gesloten. Maar ook als de Watertoren niet open is, is het een mooie plek om langs te fietsen.

17:00 uur - 19:00 uur dineren: Joseph Aan De Poel

Dineren aan het water is een must tijdens jouw 12 uur in Aalsmeer. Daarvoor is het gezellige en stijlvolle restaurant Joseph Aan De Poel een uitgelezen plek. Het personeel is vriendelijk en het eten heerlijk. Met mooie dagen neem je plaats op het terras, maar ook binnen is Joseph Aan De Poel genieten en kijk je uit over het water. Dit restaurant in Aalsmeer is zeven dagen per week geopend.

Wil je jouw 12 uur in Aalsmeer verlengen én compleet maken? Neem dan eens een kijkje bij deze bijzondere plekken om te overnachten.