Doe een rondleiding in de Historische Tuin!

Leer de Historische Tuin kennen en de rijke geschiedenis van tuin en de bloemen die hier groeien. De vrijwilligers vertellen je met passie over alles wat je wil weten!

Een oase van rust waar elk seizoen zijn eigen charme heeft. Zo is het in september een kleurrijk feest met Dahlia’s en is het tijd voor aardbeien in mei en juni. De Historische Tuin is een paradijs om doorheen te lopen. Maar, het is nog veel leuker om ook te horen over het werk van de vrijwilligers, de verschillende kassen, de bloemen, planten, bomen en historie. Tijdens een bezoek aan Aalsmeer moet je daarom een rondleiding in de Historische Tuin plannen, waarbij een vrijwilliger – die overloopt van kennis, enthousiasme en passie – je alles vertelt over de Aalsmeerse tuinbouw geschiedenis vanaf 1700 tot 1940. 

Rondleiding Historische Tuin

Bij aankomst in de Historische Tuin word je hartelijk ontvangen door de vrijwilligers. De gids staat al klaar om samen de historische reis terug in de tijd te maken. Tijdens de rondleiding loop je namelijk van omstreeks 1940 helemaal terug naar het jaar 1700. De rondleiding begint in de tentoonstellingskas. Dit is de veilingruimte met een enorme veilingklok uit 1930. Hier is ook het winkeltje waar bloemen en planten worden verkocht. Wanneer je de drempel overstapt loop je door een smal pad met aan beide kanten kassen. De ene kas is nog ouder dan de ander, maar deze worden nog altijd gebruikt. Bijvoorbeeld om seringen te trekken of planten te houden die niet tegen de winter kunnen.

Vervolgens wandel je langs een bijzondere perenboom met twaalf takken en twaalf verschillende perensoorten. Ook loop je hier langs een oud toilet boven de sloot, het ketelhuis, het timmerhok en de werf waar vaartuigen geteerd en onderhouden worden.

Explosie van geur in de Rozenkas

De laatste kas op rechts en is niet zomaar een kas, dit is dé rozenkas. Een geur explosie komt je tegemoet, want hier ruiken de rozen nog écht naar rozen. Hoe dat kan? Onder andere doordat hier een productie is van tien tot vijftien stelen per vierkante meter. De meeste rozen die je tegenwoordig tegenkomt produceren rozentelers tot over de tweehonderd stelen per vierkante meter. Terwijl twee dames hard en zorgvuldig aan het werk zijn in de rozenkas, vertelt de gids dat de Historische Tuin maar liefst 225 soorten rozen heeft, zowel binnen- als buitenrozen.

Ontdek de geschiedenis in de buitentuin

De geur explosie van de rozenkas ruil je in voor de enorme tuin met allerlei soorten bloemen en planten. Al slenterend door de tuin vertelt de gids over alles wat je ziet: van perkgoed, buitenbloemen en trekheesters tot rozen, sierheesters en vormculturen. Je loopt steeds verder de tuin – en de geschiedenis – in. Uiteindelijk kom je aan bij de fruitbomen en aardbeien, daar waar het allemaal begon voor de Aalsmeerse tuinbouw. In het begin van de 17de eeuw was het telen van fruitbomen namelijk het ding in Aalsmeer. Onder de fruitbomen teelden ze aardbeien om de grond zo effectief mogelijk te gebruiken.

Praktisch informatie

Een rondleiding in de Historische Tuin duurt zo’n vijf kwartier en is alleen mogelijk op aanvraag. De kosten voor een rondleiding zijn €37,50 en de maximale groepsgrootte per gids is vijftien personen.

Over de Historische Tuin

De historische reis die je maakt is zo’n 450 meter lang, want dit is de lengte van de Historische Tuin. Het is niet alleen een botanische tuin, maar vooral ook een bijzondere plek waar ze bloem- en plantsoorten in stand houden. Sommige soorten zijn hier tot zo’n vijftig à honderd jaar oud en er zijn zelfs soorten die je alleen nog maar in de Historische Tuin vindt. Als deze soorten het niet overleven in de Historische Tuin, dan zijn ze uitgestorven.

Een aantal mooie weetjes over de Historische Tuin:

  • De familie Maarsen schonk hun kwekerij aan de gemeente op voorwaarde dat het een historische tuin werd. Dit was in 2018 40 jaar geleden.
  • Meneer Maarsen stond bekend om het veredelen van Dahlia’s, deze staan ook nog in de Historische Tuin.
  • Het woord tuin verwijst naar het feit dat kwekers vroeger hun kwekerij een tuin noemden.
  • Tussen alle bloemen en planten vind je een bijenstal. Twee keer per jaar geeft de imker een demonstratie ‘honing slingeren’.
  • In de tuin vind je de Japanse Notenboom, dit is de oudste boomsoort ter wereld en de enige boom met een waaier-blad.

Vrijwilligers in het zonnetje

De tachtig à negentig vrijwilligers die werkzaam zijn in de Historische Tuin verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Dit aantal vrijwilligers klinkt hoog, maar dat is het niet als je ziet hoeveel werkt er verricht wordt in de tuin van 13.000 vierkante meter. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen specialiteit. Zo is gids Jan niet alleen gids, maar ook specialist in enten en seringen. Zijn vader heeft een seringensoort ontwikkelt die in de Historische Tuin staat en Jan heeft op de tuinbouwschool les gehad van de man van Marijke. Marijke is met haar 90+ leeftijd de oudste vrijwilliger van de tuin en werkt hier al zeker 25 jaar. Loop je langs het timmerhok, dan zie je vrijwilligers druk aan het werk met gereedschap voor het onderhoud van de tuin, zoals de kassen en vaartuigen. Ook heb je de dames van de rozen, de experts in stekken, de meneer van de groente en nog zoveel meer. Het werk van de vrijwilligers is prachtig werk!

Tip: eindig de rondleiding in de Historische Tuin met een lunch in het Tuinhuis. Met mooi weer neem je plaats op het terras en aanschouw je de voorbijvarende boten.