2024 is het Jaar van de Hortensia

Jaar van de Hortensia
Credits: Hiroku Yamashiro

Beleef het hortensiaseizoen als nooit tevoren bij de Historische Tuin in Aalsmeer. Een jaar lang staat deze prachtige plant centraal in een reeks inspirerende evenementen.

Veelzijdige en populaire plant

In 2024 staat de Historische Tuin in Aalsmeer helemaal in het teken van een bijzondere plant: de hortensia. Dit veelzijdige gewas, geliefd om zijn weelderige bloemen en gevarieerde kleuren, is uitgeroepen tot themaplant van het jaar.

In samenwerking met kwekers en veredelaars zijn er meer dan 180 soorten hortensia’s verzameld. Deze indrukwekkende collectie wordt in verschillende vormen aan het publiek gepresenteerd: van tentoonstellingen tot workshops en van evenementen tot educatieve programma’s. Dit initiatief biedt een unieke kans om de enorme diversiteit en schoonheid van de hortensia in al zijn vormen te ontdekken.

De keuze voor de hortensia als themaplant is niet zomaar gemaakt. Deze plantensoort, met zijn rijke palet aan kleuren en vormen, speelt al lang een prominente rol in zowel historische als moderne tuinen. De Historische Tuin grijpt dit themajaar aan om bezoekers te informeren over de ecologische waarde, diversiteit en de historische betekenis van de hortensia.

 

Jaar van de Hortensia
Credits: Joey Huang

Speciale activiteiten

Tijdens het Hortensia Jaar kun je deelnemen aan een reeks speciale activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan een unieke Hortensia Bustour met een klassieke oldtimerbus die je langs hypermoderne kwekerijen voert, waar je de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van hortensiacultuur kunt bewonderen.

Ook komt er dit jaar een speciale tentoonstelling in het Flower Art Museum, gewijd aan de hortensia, en ontdek de artistieke interpretaties van deze veelzijdige bloem. En wat dacht je van een ontspannende Hortensia Rondvaart over de Westeinderplassen! Verder kun je je creativiteit de vrije loop laten in diverse workshops, genieten van betoverende filmavonden en je laten inspireren door een fototentoonstelling. Op de website van de Historische Tuin vind je het actuele overzicht met alle activiteiten.