Maak een rondvaart op de Westeinderplassen!

Wat te zien en doen in Aalsmeer

Van de winning van turf en het telen van aardbeien tot de transformatie van tuinbouw naar watersportgebied. De Westeinderplassen in Aalsmeer is niet alleen een rijk gebied qua natuur, maar ook qua cultuur. Tijdens een rondvaart op de Westeinderplassen vaar je van de Kleine Poel naar de Grote Poel en weer terug. Je vaart langs het heden van Aalsmeer, waar verhalen uit het verleden tot leven komen. Een rondvaart met de Westeinder Rondvaart is dé Aalsmeerbeleving, met een vleugje humor.

Westeinder Rondvaart

Terwijl jij wacht op de steiger van het Tuinhuis zie je de boot van de Westeinder Rondvaart in de verte komen aanvaren. De boot kan niet missen, want deze is te herkennen aan de rode accenten en schipper Henk – of een van de andere schippers – die rechtopstaand, als een soort koning, door de (Jenever)sloot vaart. Je stapt aan boord en dan kan de rondvaart op de Westeinderplassen beginnen.

Sloepenwijk bij de Kleine Poel

De rondvaart begint op de Kleine Poel waar je onder andere door de ‘sloepenwijk’ van Aalsmeer vaart, zoals Henk dit mooi verwoord. Je snapt de naam sloepenwijk als je door de sloot achter de Stommeerweg vaart. Aan de linkerkant zie je namelijk prachtige huizen met goed onderhouden tuinen en bootgarages. Uit deze bootgarages komt zo nu en dan een sloep gevaren; het populairste scheepstype anno nu. Ook vaar je langs jachthavens, zoals Jachthaven Dragt, de oudste van het dorp.

Turfwinning sinds 1300

Hoe dichter je bij de Grote Poel komt, hoe zichtbaarder de Watertoren wordt. Hier en daar zie je een sloep, zeilboot of windsurfer voorbijkomen. Aangekomen op de Grote Poel wordt er over een van de oudste ambachten van Aalsmeer verteld: turfwinning. Aalsmeer moet al ontstaan zijn rond het jaar 1000. In 1133 wordt Aalsmeer genoemd in een eerste acte. De turfmakerijen begonnen rond 1300 tot 1900. Zeshonderd jaar lang is hier turf uit de grond gehaald om te gebruiken als brandstof voor onder andere kachels en ovens. Je kan je wel voorstellen dat dit heeft gezorgd voor een enorme kuil die volliep met water. Eigenlijk maar goed ook, anders was een rondvaart op de Westeinderplassen niet mogelijk geweest.

Eilanden en tuinbouw

Tussen de Grote Poel en de Kleine Poel zigzag je tussen de groene eilanden door. In dit gebied liggen zo’n vierhonderd eilanden waarvan zo’n 30% nog wordt gebruikt door kwekers. Zij telen hier onder andere seringen. Je vaart langs seringenstruiken van wel tachtig tot negentig jaar oud die elke twee jaar met de hand worden uitgestoken om te oogsten in de kas. Allemaal handwerk, al decennia lang.

Tip: wil je alles te weten komen over de seringen in Aalsmeer? De Westeinder Rondvaart organiseert in maart en april seringenvaartochten onder de naam Seringen Experience.

De eilanden op de Westeinderplassen werden vroeger enkel gebruikt voor tuinbouw. Dat is nu anders, want varend door de oase aan rust zie je links en rechts veel privé eilanden. Ook de kwekerijen transformeerden op een gegeven moment in jachthavens. Geld vragen voor het aanmeren van een boot leverde meer op dan bloemen en planten kweken.

Credits: Joyce Goverde

Aardbeienteelt in Aalsmeer

Iets jonger dan de turfwinning, maar ouder dan de tuinbouw: aardbeienteelt. Aalsmeer staat ook bekend om de aardbeien en dat zie je aan de vlag van Aalsmeer: rood, groen en zwart staan voor vrucht, blad en aarde. Als je langs de bekende Aardbeiensloot vaart vertelt de schipper van de Westeinder Rondvaart je allerlei leuke weetjes over de aardbeien van Aalsmeer. Via de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, die erg belangrijk is voor Aalsmeer, vaar je langs de Historische Tuin weer terug naar de “thuishaven”: de steiger bij het Tuinhuis aan het Praamplein.

Rondvaart Westeinderplassen

Dat de Westeinder Rondvaart meer is dan een rondvaart op de Westeinderplassen mag duidelijk zijn. Het is een beleving, een ontdekkingstocht over het water van Aalsmeer. Wil je zelf deelnemen aan een rondvaart? De vaste vaartijden van 1 mei tot 1 oktober zijn:

  • Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om 11:00 uur, 13:30 uur en 15:00 uur.
  • Zaterdag en zondag om 13:30 uur en 15:00 uur.
  • Of wanneer jij wil. Neem dan contact op met de Westeinder Rondvaart.