Maak een rondvaart over de Westeinderplassen

Westeinder Rondvaart
Credits: Westeinder Rondvaart

De Westeinderplassen in Aalsmeer hebben een rijke geschiedenis: van turfwinning en aardbeienteelt tot de overgang naar watersport. Tijdens een rondvaart vaar je langs deze historische plekken en leer je over Aalsmeer's verleden, begeleid met een vleugje humor. Je vaart van de Kleine Poel naar de Grote Poel en terug, terwijl de geschiedenis tot leven komt.

Westeinder Rondvaart

De steiger van het Tuinhuis bij de Historische Tuin is het opstappunt van Westeinder Rondvaart. Vanaf hier zie je de boot van de Westeinder Rondvaart in de verte komen aanvaren. Je kunt de boot niet missen, want deze is te herkennen aan de rode accenten met schipper Henk – of een van de andere schippers – aan het stuur. Henk kan je tijdens de vaartocht alles vertellen over het ontstaan van het bijzondere natuurgebied.

 

Rondvaart voor bloemliefhebbers: Seringen Experience

Ook kun je meedoen aan de speciale Seringen Experience. Tijdens deze tocht vaar je tussen de akkers op de Westeinderplassen, waar vooral seringen en sneeuwballen groeien. Deze bloemen gedijen goed hier door de speciale grond en het water. Wist je dat 95% van de wereldwijde seringen uit Aalsmeer komt?

Tijdens het tweede deel stopt de boot bij de kwekerij van Klaas Joren Gzn. Hier stap je uit en laten de kwekers zien hoe ze de bloemen laten groeien. Dit noemen ze ‘trekken’. Je leert ook over het hele proces van het kweken. Extra leuk: het kan warm zijn in de kassen, soms wel 38 graden! Je krijgt hier ook koffie of thee. En je kunt seringen kopen voor een speciale prijs.

De Seringen Experience is alleen beschikbaar wanneer de seringen groeien, meestal van eind december tot eind april. Het is absoluut een unieke rondvaart in Nederland en altijd snel vol, dus boek op tijd!

 

Rondvaart in een fluisterpraam

Een andere aanbieder van rondvaarten is Aalsmeer Rondvaart. Hier stap je aan boord van een originele overdekte houten praam en laat je je meevaren naar Aalsmeer-Oost via de tegenhanger van de Westeinderplassen: de Oosteinderplassen. Je vaart over de Ringvaart van het Haarlemmermeer, waardoor je vanaf het water uitzicht hebt over de landende en opstijgende vliegtuigen van Schiphol.

De elektrische fluisterpraam beschikt over wel 47 zitplaatsen – ideaal voor een groepsuitje. Ook zijn er verschillende arrangementen beschikbaar, zoals een high tea rondvaart en een high wine rondvaart. Gegarandeerd een origineel idee voor een leuk uitje!