Zwemmen in de Westeinderplassen – de voordelen van zwemmen in natuurwater

Zwemmen in de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

De Westeinderplassen zijn in de zomermaanden een populaire bestemming om te zwemmen in natuurwater en te ontspannen in het omvangrijke natuurgebied. In dit artikel ontdek je de voordelen van zwemmen in natuurwater en de faciliteiten die de Westeinderplassen bieden, zoals het Surfeiland en de zwemsteiger.

Zwemmen in het natuurwater van de Westeinderplassen

De Westeinderplassen, gelegen in Aalsmeer, bieden prachtige locaties om te zwemmen. Het Surfeiland is een populaire plek, met fijne zandstranden en glashelder water. Ook staat er een speciale Zonnebrandpaal waar je zonnebrandcrème kunt halen als je je bent vergeten in te smeren. Als je van een rustige omgeving houdt, is de zwemsteiger in Kudelstaart een heerlijke plek. Hier kun je gemakkelijk het water in en uit en genieten van een rustige zwemsessie. Langs het water is volop plek om uit te kijken over de omgeving en te zonnebaden.

Zwemmen in Aalsmeer: een uitje voor het hele gezin

Zwemmen is een fantastische activiteit voor kinderen. Het is niet alleen leuk, maar het is ook een gezonde vorm van lichaamsbeweging. Bij de Westeinderplassen zijn er ondiepe gedeelten, zoals bij het Surfeiland, waardoor het veilig is voor kinderen om te spelen en te zwemmen. Ook langs het water is voldoende plek om fijn te spelen in het zand. Vergeet niet om zwembandjes mee te nemen voor de kleintjes en houd ze altijd in de gaten.

 

Zwemsteiger Kudelstaart - Zwemmen Westeinderplassen

Voordelen van zwemmen in natuurwater

De kwaliteit van het zwemwater in de Westeinderplassen is uitstekend. Het water wordt regelmatig getest op zuiverheid en veiligheid. Zwemmen in natuurwater heeft daarnaast zelfs gezondheidsvoordelen. Het koele water stimuleert de bloedcirculatie en is heerlijk verkoelend tijdens warme dagen. Wel is het zo dat natuurwater snel kan afkoelen, dus het is verstandig om niet te lang te zwemmen als de temperatuur nog niet heel hoog is.

Hier zijn de voordelen van zwemmen in natuurwater op een rijtje:

  • Goed voor de huid: Natuurwater zit vol mineralen die je huid verzorgen, in tegenstelling tot het chloor in zwembaden dat de huid juist uitdroogt.
  • Energieboost: Door te zwemmen in de frisse buitenlucht voel je je fitter en krijg je meer energie.
  • Betere bloedcirculatie: Het bewegen in water bevordert de bloedstroom, wat goed is voor je hart en spieren.
  • Stressvermindering: Omringd zijn door de natuur werkt kalmerend en helpt stress te verminderen.
  • Connect met de natuur: Zwemmen in natuurwater zorgt voor een sterke connectie met de natuur en een groter milieubewustzijn.

Liever naar een zwembad?

Ga je toch liever naar een zwembad? In Aalsmeer zijn ook geweldige zwembaden te vinden als perfect alternatief voor dagen dat het weer niet meewerkt. Bij Zwembad de Waterlelie zwem je in chloorwater en in het Oosterbad kun je baantjes trekken in oppervlaktewater van A-kwaliteit. Met helder, verwarmd water en verschillende zwembaden voor zowel kinderen als volwassenen, zijn deze zwembaden een ideale plek voor familie-uitjes. 

Maar wanneer de zon schijnt nodigen de Westeinderplassen je uit voor een magische zwemtocht, omringd door natuur – een ervaring die zwembaden niet kunnen bieden!