Winterzwemmen in de Westeinderplassen: hier zwem je in de winter in Aalsmeer

Zwemmen in Aalsmeer bij zwemsteiger Kudelstaart - Visit Aalsmeer Winterzwemmen in de Westeinderplassen

Ben je een liefhebber van een frisse duik en niet bang voor een beetje kou? Dan is winterzwemmen in de Westeinderplassen iets voor jou! In dit artikel lees je alles over zwemmen tijdens de wintermaanden in Aalsmeer.

Waar kan je buiten zwemmen in Aalsmeer? 

Een populaire plek om tijdens de wintermaanden het water in te gaan is bij het strand van het Surfeiland. Dit is een toegankelijke locatie die goed bereikbaar is, gelegen aan de Westeinderplassen.

De Westeinderplassen bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen. Ze zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Als je van een rustige omgeving houdt, is de zwemsteiger in Kudelstaart een perfecte plek. Hier kun je gemakkelijk het water in en uit en genieten van een rustige zwemsessie.

 

Winterwandelen in Aalsmeer
Credits: Kick Spaargaren

Voordelen en tips bij winterzwemmen

Winterzwemmen is niet alleen een verfrissende uitdaging, het zwemmen in koud water heeft ook tal van gezondheidsvoordelen. Het stimuleert je immuunsysteem, verbetert je circulatie en geeft een mentale boost. Maar, zoals bij alle buitenactiviteiten, is veiligheid essentieel. Zorg daarom dat je de juiste voorbereidingen treft en luister altijd naar je lichaam.

De Provincie Noord-Holland controleert de waterkwaliteit regelmatig. Gedurende het zwemseizoen rondom de zomer, dat loopt van 1 mei tot 1 oktober, vindt elke twee weken een controle plaats. Ook buiten deze periode is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de waterkwaliteit. Dit kun je gemakkelijk checken via deze website.

Hier zijn extra tips voor tijdens het winterzwemmen: 

  • Luister goed naar je lichaam.
  • Ben je niet getraind in zwemmen in koud water? Begin dan met een koude douche of emmer koud water om te oefenen.
  • Ga tijdens het winterzwemmen altijd samen met iemand die je kan helpen als dat nodig is.
  • Draag eventueel een wetsuit om warm te blijven.
  • Kies een veilige plek uit waar je ook weer makkelijk uit het water kunt komen.
  • Blijf niet te lang in het water.

Andere wateractiviteiten in de winter in Aalsmeer

Naast zwemmen zijn er in Aalsmeer ook tal van andere leuke wateractiviteiten die je kunt ondernemen. Denk aan schaatsen als de plassen bevroren zijn, of rustig varen om de winterse natuur vanaf het water te bewonderen. En als je liever in een zwembad het water ingaat, kun je altijd een bezoek brengen aan een van de twee zwembaden in Aalsmeer: zwembad De Waterlelie en natuurzwembad Het Oosterbad.

 

Schaatsen in Kudelstaart
Credits: Kick Spaargaren