6x een rondje Westeinderplassen

Wil jij een rondje maken rondom de Westeinderplassen? We geven je tips voor wandelen, fietsen, hardlopen, varen, schaatsen en suppen. Welk rondje kies jij uit?

Afstand rondje Westeinderplassen

De Westeinderplassen zijn de grootste binnenwater in de provincie Noord-Holland. De totale omtrek van de Grote en Kleine Poel is zo’n 19 kilometer. De ideale route om een rondje actief in beweging te zijn.

Rondje wandelen Westeinderplassen

Ben je aan het trainen voor de Vierdaagse of wil je gewoon je stappendoel halen? Een rondje wandelen rondom de Westeinderplassen is niet een rondje maar een flinke wandeltocht. Je kunt het grooste gedeelte aan de waterkant lopen. Vanuit Aalsmeer centrum tot aan Leimuiden loopt er een pad direct langs het water. In Leimuiden moet je een kleine lus maken en de brug oversteken om over de Ringvaart uit te komen. Vanaf Rijssenhout kun je het pontje in de zomermaanden nemen om weer op de Uiterweg uit te komen.

Kick Spaargaren (Kick's Foto's)

Rondje fietsen Westeinderplassen

Met de fiets leg je dezelfde route af als te voet. Uiteraard kan het rondom de plassen flink waaien. Bepaal dus je route aan de hand van de stand van de wind. Het is fijner om op de heenroute tegenwind te hebben, dan op de terugweg. Wil je een fiets huren voor een rondje Westeinderplassen? In Aalsmeer zijn er verschillende fietsverhuurders. 

Hardlopen Westeinderplassen

De marathonloper kan met 19 kilometer rondom de plas natuurlijk een goede training afleggen. Wil je een korter stuk hardlopen? Vanaf het Praamplein naar Fort Kudelstaart is het precies 5 kilometer heen en terug. Je loopt dan helemaal langs de plassen. De Uiterweg helemaal uitlopen en terug via de Ringvaart is ook zeker een optie. De lokale atletiekvereniging organiseert ook verschillende hardloopwedstrijden aan de Westeinderplassen.

Kick Spaargaren (Kick's Foto's)

Varen op de Westeinderplassen

Op de Westeinderplassen kun je natuurlijk ook een rondje varen. Start vanuit het dorp en doorkruis de Kleine Poel met de vele eilandjes. Onderweg kom je langs de seringenkwekers en de mystieke bebossing. Via het Oostbalkergat kun je de oversteek naar Kudelstaart maken om zo via de oost kant van de Grote Poel terug te varen. Wil je een hele dag uit varen? De Westeinderplassen staan in directe verbinding met de Nieuwe Meer en Kaagse en Brasemse plassen.

Rondje Schaatsen Westeinderplassen

We hopen er iedere winter op… een dicht gevroren Westeinderplassen is natuurlijk volop ijspret. Een rondje schaatsen vanaf Aalsmeer naar Kudelstaart gaat ook het beste via de Kleine Poel heen en terug over de plas zelf. Kijk uiteraard wel hoe de stand van de wind is, want met fikse tegenwind terug is een enorme barre tocht.

Tip: Lees hier meer tips over schaatsen in Aalsmeer.

Kick Spaargaren (KicksFotos.nl)

Rondje Suppen of Kanoën op de Westeinderplassen

Wil jij met de sup of kano op pad? Ga dan een rondje door de Bovenlanden. Hier slinger je rustig door de smalle slootjes langs eilandjes. Een unieke ervaring voor een plek zo dichtbij de stad.

Wat is jouw favoriete rondje Westeinderplassen? Laat het ons weten! Alle foto’s in dit artikel zijn van de Aalsmeerse fotograaf Kick Spaargaren.