Ontdek de natuur tijdens een rondje Westeinderplassen

Het natuurrijke gebied van de Westeinderplassen biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten op, in en naast het water. De totale omtrek van de Grote en Kleine Poel is zo’n 19 kilometer. De ideale route om een rondje actief in beweging te zijn. Wil jij een rondje maken rondom de Westeinderplassen en de natuur in deze prachtige omgeving ontdekken? In dit artikel geven we je tips voor wandelen, fietsen, hardlopen, varen, schaatsen en suppen in Aalsmeer. Welk rondje Westeinderplassen kies jij uit?

Rondje wandelen om de Westeinderplassen

Train je voor de Vierdaagse of wil je gewoon je dagelijkse stappendoel halen? Een rondje wandelen rondom de Westeinderplassen is geen klein rondje, maar een flinke wandeltocht! Je kunt het grootste gedeelte langs de waterkant lopen. Vanuit Aalsmeer centrum tot aan Leimuiden loopt er een wandelpad direct langs het water. In Leimuiden maak je een kleine lus en steek je de brug over om aan de andere kant van de Ringvaart uit te komen. In de zomermaanden kun je het pontje vanaf Rijsenhout nemen om weer op de Uiterweg uit te komen.

Rondje hardlopen om de Westeinderplassen

De marathonloper kan met 19 kilometer rondom de plas een goede training afleggen. Wil je een korter stuk hardlopen? Ga dan voor de korte route vanaf het Praamplein naar Fort Kudelstaart. Deze is het precies 5 kilometer heen en terug. Je loopt dan helemaal langs de plassen. Een andere optie is de Uiterweg helemaal uitlopen en terug via de Ringvaart. De lokale atletiekvereniging in Aalsmeer organiseert verschillende hardloopwedstrijden aan de Westeinderplassen.Kick Spaargaren (Kick's Foto's)

Rondje fietsen om de Westeinderplassen

Met de fiets kun je dezelfde route afleggen als te voet. Let er wel op dat het bij de Westeinderplassen flink waaien. Bepaal je route dus aan de hand van de stand van de wind. Het is prettiger om op de heenweg tegenwind te hebben, dan op de terugweg. Heen heb je namelijk nog veel energie! Wil je een fiets huren voor een rondje Westeinderplassen? Je vindt verschillende fietsverhuurders in Aalsmeer. Op zoek naar een plek voor een fijne pitstop? Je vindt verschillende restaurants aan de oevers van de Westeinderplassen, zoals Brasserie de Haven en Restaurant On The Rock.

 

Kick Spaargaren (Kick's Foto's)

Rondje varen op de Westeinderplassen

De Westeinderplassen zijn een perfecte locatie voor een heerlijke dag varen. Start vanuit het dorp en doorkruis de Kleine Poel met de vele eilandjes. Bij 4 openbare eilanden kun je zelfs aanmeren! Onderweg kom je langs de seringenkwekers en de prachtige bebossing. Via het Oostbalkergat kun je de oversteek naar Kudelstaart maken om zo via de oostkant van de Grote Poel terug te varen. Wil je een hele dag uit varen op groter water? De Westeinderplassen staan in directe verbinding met de Nieuwe Meer en Kaagse en Brasemse plassen.

Rondje schaatsen op de Westeinderplassen

Elke winter is het weer hopen op genoeg vrieskou voor een dichtgevroren Westeinderplassen voor een winterbeleving volop ijspret. Een rondje schaatsen op de Westeinderplassen is mogelijk vanaf Aalsmeer naar Kudelstaart. Dit gaat het beste via de Kleine Poel en terug over de plas zelf. Kijk wel hoe de stand van de wind is, want met fikse tegenwind terug is een barre schaatstocht.Ijs op de Westeinderplassen
Credits: Kick Spaargaren

Rondje suppen of kanoën op de Westeinderplassen

Suppen is een hippe nieuwe watersport. Het woord staat voor “stand up paddling” en je doet het op een speciale plank. Je kunt deze populaire watersport vanaf meerdere locaties langs de Westeinderplassen uitoefenen. Ook zijn er verschillende opties om te gaan kanoën op de Westeinderplassen. Wil jij met de sup of kano op pad? Doe dan een rondje door de Bovenlanden. Hier slinger je rustig door de smalle slootjes langs eilandjes. Een unieke ervaring door de prachtige natuur van Aalsmeer.