Vogels spotten in Aalsmeer

Foto: Kick Spaargaren

Hou jij ervan om vogels te spotten? In Aalsmeer kun je je hart ophalen! Er zijn rondom de Westeinderplassen, Oosteinderpoel en Schinkelbos vind je allerlei plekken om te observeren. Deze vogels zijn al waargenomen.

Westeinderplassen en Schinkelbos walhalla voor vogels

De natuurgebieden van Aalsmeer zijn een echt walhalla voor vogels. De Bonte Specht, de Blauw borst, het Goudhaantje, Karekiet, Staartmees, Slechtvalk en IJsvogel kun je onder andere spotten!

Blauw borst

De blauw borst is een verschijning. Het mannelijke zangvogeltje laat zich vooral vaak zien in het riet of moerassige gebieden. De Westeinderplassen, Oosteinder of Schinkelbos zijn dus plekken waar je deze allemaal kan zien of horen. De vogel is zo’n 15 cm groot en door de zachtere winters blijft de blauw borst ook vaker in de winter in Nederland.

Het Goudhaantje

Dit kleine zangvogeltje is vanaf het voorjaar in Nederland te zien. Het Goudhaantje staat op de rode lijst, voor zeldzame beschermde vogels. De kleur is geel met een grote gele streep op de kop. Het vogeltje zit het liefst in hoge bomen en laat zich weinig op de grond zien. Het heeft wel een kenmerkend zanggeluid. Het Goudhaantje is gespot in het Schinkelbos.

De Staartmees

Deze vogel scharrelt vaak door bomen en struiken en herken je aan zijn lange staart. Die is zelfs langer dan zijn lichaam! Daarnaast heeft hij een witte borst. De Startmees heeft daarnaast een kenmerkende roep om zijn soort genoten te zoeken. Als de Staartmees broed blijft de vogel altijd vaak rondom het nest.

De kleine Karakiet

Hoor je in het riet een vogel? Grote kans dat het de Karakiet is! Zeker als je krr-krr-kiet-kiet-kiet hoort. Dit kleine vogeltje is ook vaak op doorreis, en meestal maar van april tot juli in ons land. De Karekiet blijft in Nederland graag in waterrijk en moerasachtig gebied.

De IJsvogel

Eén van de moeilijkst te spotten vogels is de IJsvogel. In een oogwenk is hij voorbij. De IJsvogel is vooral te vinden op de randen van waterrijk gebied op jacht naar vissen. In Aalsmeer dus bijna overal dus. Luister of je de kenmerkende roep hoort en ga ergens rustig op de uitkijk posten.

De Gele Kwikstaart

Ook de Gele Kwikstaart staat op de rode lijst. Deze vogels danken hun naam aan de beweging, ‘kwikken’ waarbij ze hun staart heen en weer bewegen. Deze vogel heeft een geel lijf en blauw/grijze kop. Je herkent een korte roep en de Kwikstaart is vooral in open gebieden zoals de polder rondom Kudelstaart te spotten.

De Slechtvalk

Deze valkensoort broed ieder jaar op de Watertoren aan de Westeinderplassen. Volg het uitbroeden via de webcam en spot in het voorjaar de vogel die uitvliegt om de jongen te voeden.

De vink

Wist je dat vroeger vinken gevangen werden met behulp van een net? Inmiddels is het verboden want dit mooie vogeltje moet natuurlijk gewoon vliegen. De vink is ongeveer even groot als een mus en heeft een vergelijkbare rode kleur als de roodborst.

De torenvalk

Deze roofvogel zie je vaak in de lucht zweven op jacht naar een lekker maaltje zoals muizen of kleine vogels. De torenvalk is meestal in een open gebied te vinden. De vogel is zo’n 35 centimeter groot en dus goed te spotten met het blote oog.

Ontdek Wild Aalsmeer

Het is een wilde bedoening rondom Aalsmeer, bloemendorp aan het water. In onze documentaire Wild Aalsmeer kom je er meer over te weten, maar er zijn ook genoeg mooie Wild Aalsmeer foto’s te vinden. Heb je ook een mooie foto? Deel hem met #visitAalsmeer.