Oer-Aalsmeerse seringen: dit wil je weten!

Seringen in Aalsmeer

Aalsmeer is hét seringenland en de sering is de parel in de bloemenwereld van Aalsmeer. Kortom, zonder Aalsmeer geen seringen en zonder seringen geen Aalsmeer. Maar liefst 95% van de wereldproductie van seringenbloemen is namelijk afkomstig van de Aalsmeerse akkers op het bovenland. Van de akkers op de Westeinderplassen tot het Seringenpark en de Seringen Experience. Dit wil je weten en kan je doen rondom seringen in Aalsmeer!

Waarom seringen in Aalsmeer?

De Seringen Specialist legt uit: “seringen zijn van oudsher gebonden aan het Aalsmeerse bovenland. Dit zijn de veenakkers die in de Westeinderplassen liggen. De grond is hier zo rijk aan mineralen en organische materie, dat seringen hier optimaal kunnen groeien.” Daar voegt hij aan toe dat de grond elke twee jaar wordt aangevuld met verse bagger uit de Westeinderplassen en dat dit van essentieel belang is om een goede fijnmazige wortelstructuur te krijgen. En deze wortels zijn dé basis voor een succesvolle bloementak op een seringenstruik.

Naast goede grond is ook een lange adem onmisbaar voor het telen van seringen. Het duurt namelijk zes jaar voordat een jonge plant voor de eerste keer de reis kan maken naar de warme kas. Een seringenstruik wordt namelijk elke twee jaar in de winter van de akker verplaatst naar de kas. Hier wordt de trekheester in bloei getrokken en worden de bloemen geoogst. Een seringenstruik is pas vanaf z’n vijftiende jaar zover volgroeid dat het rendabel is ten opzichte van de verrichte arbeid. Het voordeel is dan weer wel dat een seringenstruik meer dan honderd jaar oud kan worden, waardoor de struiken van generatie op generatie doorgegeven worden. Als je tussen de eilanden van de Westeinderplassen doorvaart, vaar je dan ook langs seringenstruiken van wel 80 à 90 jaar oud.

Credits: Joyce Goverde

De reis van een sering

We hebben het hierboven al even samengevat: de tweejarige reis van de sering. Dit is een intensief proces die we met dank aan de Seringen Specialist verder toelichten. Een jonge struik wordt vaak aangekocht als deze een jaar oud is. De struik wordt vervolgens zes à zeven jaar lang gesnoeid en verplant om op te telen tot een struik met een goede wortelkluit en mooie opbouw. De kluit en opbouw zijn van groot belang om in de toekomst takken van de gewenste kwaliteit te produceren. Vanaf dat moment is de struik klaar voor de twee jaarlijkse reis per boot van akker tot bloeiperiode in de kas.

Is de seringenstruik geslaagd?

“De eerste keer in de kas is bij een nieuw soort altijd spannend; hoe is de bloem van samenstelling en kleur? Is de sering houdbaar op de vaas en wordt hij goed ontvangen bij kopers?” De antwoorden op deze vragen krijgt de Seringen Specialist dus pas na zes à zeven jaar na aankoop van de seringenstruik. Heeft de seringenstruik voldoende goede eigenschappen, dan wordt de plant in het voorjaar terug gevaren naar de akker op de Westeinderplassen en start de tweejarige cyclus. De akker is dan inmiddels alweer voorzien van verse bagger. De grond van de akker wordt gespitst en gefreesd en is dan klaar om de wortelkluit een goede voedingsbodem te geven om zich te herstellen van de reis van kas naar akker. De seringenstruik maakt zo nieuwe wortelen aan om de voedingsstoffen uit te grond op zich te kunnen nemen.

Credits: Joyce Goverde

Stress situatie

In het najaar is het dan tijd om de struik te snoeien. De struik wordt zo in optimale vorm gesnoeid, zodat nieuwe uitlopers in het voorjaar voedingsstoffen opnemen en de koppen uitlopen. Vervolgens is het hopen op de beste weersomstandigheden voor een goede groei van de nieuwe takken. Een kweker wil aan elke tak van de struik minimaal twee bloemtrossen hebben, waarvoor een lange periode van droog en warm weer nodig is. “We gaan dan de struik pesten, het gevoel geven dat deze dood gaat. Door de wortelkluit handmatig helemaal of gedeeltelijk los te steken. Het struikje mist dan het vermogen om water en voedingsstoffen uit de grond te halen en gaat in de overlevingsmodus.” Dan is het wachten totdat de struik weer gaat herstellen van de ‘stress situatie’. Het herstelproces bestaat uit het maken van nieuwe wortels, zodat er meer voedingsstoffen en water uit de grond gehaald worden om de takken dikker te laten groeien. Dit is de ideale situatie, maar niets is onvoorspelbaarder dan het weer.

Van akker naar kas

In september worden de struiken handmatig los getrokken om ze klaar te maken voor de reis per boot naar de opslagruimte buiten de kas. Oktober is de ‘vaarmaand’. De akkers worden leeggemaakt en voorzien van nieuwe bagger met voedingsstoffen voor de volgende twee jaar. De seringenstruiken gaan in de tussentijd met kale takken de kas in. De vroege bloei kan vanaf half november de kas in. De latere bloei gaat vanaf half januari of zelf pas februari de kas in. De temperatuur in de kas doet de struik denken dat het voorjaar is. Na een dag of tien kan je het onderscheid maken tussen bloem- en bladuitlopers. De bladuitlopers worden weggehaald en dan duurt het nog zeven dagen voordat de eerste takken rijp genoeg zijn om te oogsten, knippen en bossen. En dan? Dan kan een seringentak tot wel twee weken op een vaas bloeien, bij jou thuis!

Terugreis

De seringenstruik maakt dan vervolgens zijn welverdiende reis terug naar de akker om over twee jaar weer zijn mooiste takken en bloemen te laten zien in de kas. Om weer te schitteren als de unieke parel in Aalsmeer.

Ambachtelijke seringen

“Seringen komen niet uit grootschalige bloemenfabrieken, maar juist uit kleine, gepassioneerde en specialistische bedrijven”, vertelt de Seringen Specialist. Dit alles met kennis uit het verleden en handwerk. Het uitsteken van de seringenstruiken op de akkers gebeurt namelijk nog altijd met de hand. Te bedenken dat een struik tussen de dertig en veertig kilo weegt. Hoe bijzonder en gewaardeerd een ambacht ook is, vandaag de dag verdwijnen ze steeds vaker. Zo hebben veel akkers op de Westeinderplassen plaats gemaakt voor recreatie eilanden. Jaren terug stonden op de akkers nog zo’n miljoen seringenstruiken en dat zijn er nu ongeveer 600.000.

Veel seringenkwekers stoppen ermee. Zonen nemen het van vaders over, maar besluiten er uiteindelijk mee te stoppen. Het is niet meer rendabel, het klimaat verandert en het werk brengt allerlei lichamelijke klachten met zich mee. Rond 1960 waren er 125 seringenkwekers in Aalsmeer en nu zijn dat er nog geen twintig. Maar… “Doordat er nu nog maar een kleine twintig kwekers over zijn en de bloemenhandel zich ook meer specialiseert in doelgroepen, supermarkt, bloemenwinkel en evenementen is er weer plaats voor de ambachtelijke sering. Nu is het verhaal van de sering een hele grote toegevoegde waarde en wordt er de laatste jaren weer rendement gemaakt.” De Seringen Specialist hoopt dat er weer lucht komt bij de bestaande kwekers en dat er een toekomst gloort voor kinderen van kwekers die verslingerd zijn aan het mooie karakter van het seringenvak. “Met hopelijk tot gevolg dat de seringenteelt niet uitsterft!”

Ontdek de seringen in Aalsmeer

Wil je de mooie seringen en haar bijzondere cultuur zelf ervaren? Dit zijn onze tips!

  • Historische Tuin: wil je mooie en veel verschillende soorten seringen in Aalsmeer bewonderen? Ga dan naar de Historische Tuin waar je maar liefst 170 soorten vindt. Sommige struiken zijn hier zo’n 50 à 60 jaar oud. Een gids vertelt je hier alles over de seringen cultuur.
  • Seringenpark: Aalsmeer heeft zelfs een van haar parken vernoemd naar de seringen: het Seringenpark. Het park is in 1951 aangelegd en er staan ruim 100 verschillende soorten seringen.
  • Seringen Experience: jaarlijks in maart en april organiseren de Seringen Specialist en de Westeinder Rondvaart de Seringen Experience, waardoor je de wereld van seringen in Aalsmeer kan ontdekken vanaf het water en aan wal. De Seringen Specialist opent dan zijn deuren, die normaal gesproken voor bezoekers niet open zijn.
Seringen in Aalsmeer