Ontdek de Sering en Kwekerij Kramer Seringen

Seringen in Aalsmeer

Ontdek de Sering en Kwekerij Kramer Seringen

Dit familiebedrijf gaat terug tot voor 1600 en is 1983. We gingen in gesprek met eigenaren Kees en Helmi over de Sering en hun bedrijf.

Contact

Ontdek de Sering en Kwekerij Kramer Seringen

Dit familiebedrijf gaat terug tot voor 1600 en is 1983 overgenomen door Kees en Helmi Kramer, voorheen Kwekerij/ handelskweker Fa. W.D. Maarse. Inmiddels hebben ook hun twee zoons zich aangesloten en runnen ze samen het bedrijf. Het hele jaar door zijn ze in de weer om de Sering te kweken die, als ze klaar is voor vertrek, naar de veiling gaat om vervolgens heel de wereld over te vliegen naar haar uiteindelijke bestemming. We gingen bij Kwekerij Kramer Seringen langs om meer te weten te komen over familiegeschiedenis en deze typische Aalsmeerse bloem.

Een lange geschiedenis 

Het familiebedrijf kent een lange geschiedenis. Al vanaf 1600 zitten ze in Aalsmeer. De kwekerij is vanaf de start doorgegeven van vader op zoon, maar later ook via andere wegen binnen de familie gebleven. De kwekerij begon ooit onder de naam, Kwekerij/ handelskweker Fa. W.D. Maarse. Deze naam veranderde toen, Aagje (1930) dochter van Cornelis Maarse en Geertje Venema, trouwde met Piet Kramer. Piet werkte als bakker, maar ging vanaf zijn 50ste werken voor zijn schoonvader. Zo kwam hij ook in het familiebedrijf terecht.

Kees, zoon van Aagje en Piet, nam samen met zijn vrouw Helmi, die ook de RMTS heeft afgerond, de kwekerij over. Zo is de kwekerij al meer dan vier eeuwen in handen van de familie en ook zoons Menno (1993) en Erik (1998) hebben zich nu aangesloten. Dochter Susan (1992) heeft haar werk gevonden in de thuiszorg.

Kwekerij Kramer Seringen

De Sering 

Sinds 1983 is de familie Kramer de Seringenteelt gaan uitbreiden en daar focussen ze zich nu volledig op. Kees en Helmi namen ons mee door het productieproces van deze sierlijke plant

De Sering kent een lang productieproces. Bij Kwekerij Kramer Seringen begint de productie vanaf oktober en loopt tot Moederdag. Wanneer de productie in mei klaar is, wordt er heel de zomer gewerkt op de akkers tot in oktober het proces weer opnieuw start. Na het leveren van de bloemen gaat de Sering weer terug de grond in voor 2 jaar om te herstellen en te groeien. Zo raken ze niet uitgeput.

Er zijn zes afdelingen die vol staan met Seringen in diverse stadiums zodat er wekelijks 1 á 2 kassen kunnen worden geoogst. Zo is de eerste kas klam en warm. Hier staan de Seringen die net uit de grond komen. “Wanneer ze van buiten komen is de knop helemaal dicht. In deze kas stoken we de knoppen los zodat ze kunnen groeien. Het is hier nu overdag zo’n 30 graden. Na een week zakt de temperatuur. Het verschilt per periode hoe hoog we starten met de temperatuur. In oktober t/m december starten we met 40 graden. In januari ligt dat rond de 30 graden. Als je meer naar de natuurlijke bloei periode gaat hebben de Seringen steeds minder warmte nodig  omdat de knop ontwikkeling buiten door gaat” vertelt Kees.

Ontdek de akkers met Seringen met een rondvaart

De akkers staan in het hoogseizoen van de teelt in volle bloei. Het is een geweldig gezicht voor bezoekers die een rondvaart doen met de Westeinder Rondvaart. Schipper Henk heeft een speciale route uitgestippeld waarbij hij langs de akkers vaart om de Sering te laten zien. Hij vertelt tijdens deze rondvaart ook veel over de geschiedenis.

De struiken zijn prachtig om te zien. Hun gedraaide stammen en sierlijke kronkels zorgen voor een bijzonder tafereel langs het water.

Sering

Assortiment Seringen

Er zijn vele soorten Seringen en het assortiment van Kwekerij Kramer Seringen is dan ook breed. Ze hebben 8 soorten, waaronder de Syringa vulgaris “Weissen Traum”, Syringa vulgaris “Rhum von Horstenstein” en de Syringa hyacinthiflora “Maiden Blush”,

Nieuwsgierig geworden? Kwekerij Kramer Seringen staat open voor bezoek, uiteraard eerst in overleg. Je vindt meer informatie op hun website.

Contact

Ontdek de Sering en Kwekerij Kramer Seringen
Adres Uiterweg 395,
1431AL, Aalsmeer

Openingstijden
Maandag - Vrijdag
07:30 uur - 18:00 uur

Zaterdag
08:00 uur - 15:30 uur