5 lokale ambachten in Aalsmeer & Kudelstaart

Beroepen – zoals bakker, visser, molenaar en zeepmaker – die vroeger zo ‘gewoon’ waren, zijn tegenwoordig lokale hoogtepunten van Aalsmeer. We hebben 5 lokale ambachten in Aalsmeer en Kudelstaart verzameld om met jullie te delen. Ben je een dagje in Aalsmeer? Breng dan zeker een bezoek aan deze lokale ondernemers.

1. Warme, verse broodjes van Betram & Brood

Met 130 jaar bakervaring mag Bertram & Brood niet ontbreken tijdens je bezoek aan Aalsmeer. In 1890 begonnen ze in de Amsterdamse Jordaan waar ze hun klanten verwenden met het lekkerste brood. Inmiddels zijn ze een landelijke en internationale leverancier met meerdere vestigingen met nog steeds evenveel aandacht voor hun klanten.

Bij Bertram & Brood wandel je niet alleen binnen om een halfje bruin te halen. Je kunt hier namelijk ook terecht voor heerlijke belegde broodjes of een zoete verwennerij. Je vindt ze op de Punterstraat 8. 

2. Lokale (bak)producten van Korenmolen de Leeuw

Dit mooie monument is bijna niet over het hoofd te zien als je Aalsmeer bezoekt. Met een prominente plek op de Zijstraat is het een heuse blikvanger. Dit culturele erfgoed heeft twee belangrijke functies: cultureel historische educatie én de productie van ambachtelijke producten.

De winkel van Korenmolen De Leeuw in Aalsmeer beschikt over een verrassend assortiment met mooie en lekkere producten. Van verschillende soorten meel, bloem, pannenkoekenmix en cakemix tot pitten, zaden en uiteenlopende bakartikelen. Allemaal lokaal geproduceerd en natuurlijk. Is het niet op voorraad? Dan kun je het altijd bestellen.

3. Zelfgemaakte zeep van zeepatelier Uzepia

Deze ambacht ziet er niet alleen mooi uit, hij ruikt ook heerlijk. Zeepatelier Uzepia maakt zeep op geheel natuurlijke basis en is ontstaan uit het idee om een natuurlijke optie te bieden aan mensen die niet goed reageren op chemische bestanddelen in cosmetica.

Leontien Zethof, eigenaresse van Uzepia, maakt de zepen helemaal zelf. Het proces duurt even, want de zeep moet goed gedroogd zijn voor hij verkocht wordt. Er zit dan ook veel liefde en tijd in en het ruikt heerlijk. Perfect als cadeautje voor een ander óf voor jezelf.

Je vindt Uzepia op de Herenweg 23A in Kudelstaart.

4. Vers gevangen vis van Visserij Rekelhof

Ook zo gek op paling? Visserij Rekelhof vangt ze voor je en doet dit op de ouderwetse manier. Rond een uur of acht ‘ s ochtends stapt Theo aan boord van zijn boot om te gaan vissen. Net als ze vroeger deden, vist hij met fuiken en lijnen, rook of vilt vervolgens zijn vangst en verkoopt het in de winkel bij zijn huis.

Je kunt zijn huis vergelijken met een museum. Theo doet namelijk veel meer dan alleen het vangen, villen en roken van paling. Hij beschikt een schat aan kennis over deze ambacht en deelt deze graag met zijn bezoekers. De kans dat je bij Theo zomaar even vis haalt en doorrijdt is dan ook klein.

Je vindt Visserij Rekelhof op de Herenweg 32a.

5. Aan het water eten bij Jeff & Steve

Bij Jeff & Steve kun je terecht voor heerlijke, kunstzinnige gerechten terwijl je geniet van het uitzicht op de jachthaven en de Westeinderplassen. Je kunt kiezen voor het driegangen menu van Jeff óf van Steve. Ze stellen beiden maandelijks een menu samen met een bijpassend bier- of wijnarrangement.

Geniet hier van culinaire verrassingen tijdens lunch of diner op een prachtige locatie. Jeff en Steve is namelijk gelegen op het terrein van Jachthaven Kempers. Vanaf het terras kijk je uit op de boten en de Westeinderplassen. Je kunt hier dus ook aanmeren na een dagje varen voor een heerlijk diner.