Nieuwe tentoonstellingen in Flower Art Museum: botanische kunst en de wereld van insecten

Vanaf 21 juli zijn in het Flower Art Museum in Aalsmeer twee nieuwe tentoonstellingen te zien. In ‘Flora Botanica’ staat de kunst van het botanisch tekenen en aquarelleren centraal. De artistieke visie op de insectenwereld wordt getoond in de tentoonstelling ‘Bees, bugs & butterflies’. Beide exposities zijn tot en met 29 september elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken.

Flora Botanica

Het gaat bij botanisch tekenen om het zo concreet mogelijk weergeven van een plant. Daarbij is aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere planten onderscheidt. Dit botanisch tekenen kent een lange traditie en gaat terug tot de eerste helft van de zestiende eeuw. Botanische afbeeldingen werden toen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden,  maar later ook voor de wetenschap.

De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op deze traditie. De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland telt ruim tweehonderd leden die als doel hebben deze waarden uit te dragen. Het museum presenteert deze zomer samen met hen de tentoonstelling Flora Botanica. Bezoekers krijgen inzicht in de werkwijze van botanisch kunstenaars, maar er worden tijdens de expositie ook verschillende activiteiten gehouden, zoals een lezing, workshops en demonstraties.

Bees, bugs & butterflies

De tweede zomertentoonstelling gaat over insecten. Bloemen en insecten zijn met elkaar verbonden, want zonder bloemen zijn er geen insecten en andersom. Voor het Flower Art Museum was dat reden om een aantal kunstenaars de ruimte te geven voor hun artistieke verbeelding van de insectenwereld. Bijen, vlinders, mieren, krekels en muggen. Bezoekers gaan ze allemaal tegenkomen in de tentoonstelling ‘Bees, bugs & butterflies’.

Van veelkleurige vlindertekeningen tot met de hand gebreide langpootmuggen, maar ook indrukwekkende sprinkhanen en kevers van straatafval. Tien kunstenaars laten op uiteenlopende manieren zien hoe de wereld van insecten hen fascineert en inspireert.

De tentoonstellingen beginnen zondag 26 januari en duren tot en met 5 april. Het Flower Art Museum is gevestigd aan Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer (tegenover de watertoren). Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.