Meet the local: Wilco van Turf Aalsmeer

Meet the local: Wilco van Turf Aalsmeer
Wilco
“Je zit vast aan een tempo, dus je kan niet sneller. Je leven wordt trager en alles sukkelt langs je heen terwijl je over het water vaart. Automatisch ontspan je een beetje, vooral als het mooi weer is.” Varen over de Westeinderplassen is niet alleen Wilco’s favoriete activiteit, het is ook zijn hoofdtip voor een bezoek aan Aalsmeer.

Wilco van Turf Aalsmeer

Achtentwintig jaar geleden werd Wilco geboren in Aalsmeer en in 2018 opende hij de deuren van Turf Aalsmeer; het goudzoekersdorpje Gold Creek waar hij levensechte spellen zelf heeft bedacht, ontworpen en gebouwd. Voor Turf Aalsmeer, en voor een bezoek aan zijn ouders en zussen, is Wilco vaak in Aalsmeer. Zelf woont hij namelijk al een aantal jaren in Delft, maar het water is voor hem een van de hoofdreden om weer terug te willen naar Aalsmeer.

Eilanden van de Westeinderplassen

“Lekker eilandje kijken! Wat doen mensen op zo’n eiland?” Zigzaggend tussen de eilanden door fantaseert Wilco met zijn vrienden uit Delft over wat zij zelf zouden doen met zo’n eiland. Deze honderden eilanden zijn het onontdekte van Aalsmeer. Het is een hele andere wereld, vertelt Wilco vol overtuiging. Als je over de Westeinderplassen vaart zie je wel de bomen, maar je hebt geen idee dat het allemaal gekke eilandjes zijn.

Varen / Westeinderplas
“Eigenlijk is het gewoon een langgerekt stuk aarde dat is ingedeeld in vakken met kleine slootjes ertussen.” Een must-do om door deze sloten en langs de eilanden te varen dus. “Als we mensen meenemen die hier nog nooit zijn geweest, die vinden het echt fantastisch.” Om in de watersferen te blijven, noemt Wilco ook het Surfeiland als tip. “Met mooi weer is het net alsof je ergens aan de Middellandse Zee zit. Een echt zomergevoel en het enige strand in Aalsmeer.

Evenementen op het water

De passie en liefde voor de Westeinderplassen is ook merkbaar als Wilco vertelt over de evenementen, zoals Vuur en Licht op het Water. Al zeker elf jaar doet hij mee met deze verlichte bootshow. Hij regelt dan de boot en stapt samen met zijn vrienden aan boord om het vuurwerk, de verlichte Watertoren en de andere boten vanaf het water te bewonderen.

Ook aan wal kijkt Wilco graag naar boten, want een ander favoriet evenement is de Pramenrace tijdens de Feestweek in Aalsmeer.

“De Pramenrace ja, dat kom je nergens anders tegen.” De Feestweek op zich is volgens hem ook typisch Aalsmeer. Dat je al die mensen in beweging ziet, dat het leuk en druk is.” Artiesten als Jan Smit en Gerard Joling zijn niet helemaal zijn genre, maar treden wel op in de feesttent op het Praamplein. “Heel Aalsmeer leeft dan en tegelijkertijd wordt er van alles in het dorp georganiseerd.”