Broedseizoen van de slechtvalk in de Watertoren van Aalsmeer

Slechtvalk kuiken tijdens het broedseizoen in Aalsmeer
Fragment uit de documentaire Wild Aalsmeer

Het broedseizoen van de slechtvalk is weer aangebroken. Deze bijzondere roofvogel komt ook voor in Aalsmeer en heeft hier zelfs de beste plek om te nesten uitgekozen: de iconische watertoren!

De slechtvalk in Aalsmeer

De slechtvalk is een prachtige roofvogel die bekend staat om zijn ongelooflijke snelheid en behendigheid. In Aalsmeer zijn deze roofvogels aanwezig tijdens het broedseizoen. Elk jaar tussen februari en april tot mei houden de slechtvalken zich bezig met een complex broedritueel dat fascinerend is om te observeren. Op de website van Stichting Werkgroep Slechtvalk Aalsmeer kun je de laatste updates zien van het nest.

Tijdens het broedseizoen werken de slechtvalken samen om een nest te bouwen, dat zich meestal op een hoog gebouw bevindt. Het vrouwtje legt hier haar eieren, die binnen een maand door beide ouders worden uitgebroed. Zodra de eieren uitkomen, werken de ouders onvermoeibaar om hun jongen van voedsel te voorzien, die snel groeien en na ongeveer zes weken klaar zijn om het nest te verlaten.

Aalsmeer is een ideale locatie voor slechtvalken om te broeden vanwege een bijzonder gebouw dat de geschikte broedplaats is: de iconische Watertoren! Tijdens het broedseizoen nesten de slechtvalken op de watertoren, die maar liefst eenenvijftig meter hoog is. Als je tijdens het broedseizoen in de buurt bent, neem dan zeker even de tijd om deze magnifieke roofvogels in actie te zien.

Beschikbaarheid rondleidingen tijdelijk aangepast

De opties voor een bezoek aan de watertoren in Aalsmeer zijn tijdens het broedseizoen van de slechtvalk tijdelijk aangepast. Zo is de bovenste verdieping tijdelijk niet bereikbaar tijdens een rondleiding, om de vogels in alle rust het broedseizoen af te laten ronden. De begane grond en de eerste verdieping van de watertoren zijn het gehele jaar toegankelijk. Bekijk de website van Watertoren Aalsmeer, voor de meest actuele informatie.