Boerma Instituut: van kwekerij in Limburg tot bloemschikken in Aalsmeer

Al ruim 120 jaar zit de familie Boerma in de bloemen en vandaag de dag weet bijna de hele bloemenwereld het Boerma Instituut te vinden om zich te ontwikkelen tot een betere bloemschikker tijdens de vakopleidingen, cursussen en workshops. Anderzijds gaan Jacqueline Boerma en haar oudste zoon ook de hele wereld over. Zo bezoeken ze twee tot drie keer per jaar Japan, waar maar liefst 86.000 leerlingen zich willen ontpoppen tot bloemschikker. Deze internationale allure is allemaal ooit begonnen in Limburg.

Bloemgeschiedenis familie Boerma

“Mijn overgrootvader kwam oorspronkelijk uit Friesland en is rond 1896 in de buurt van het Limburgse Margraten een kwekerij begonnen, waar hij ook bloemwerken verkocht. Opa Boerma is vervolgens een bloemenzaak in Maastricht, en later ook in Heerlen, begonnen.” Zo begint Jacqueline trots te vertellen over het familieverhaal van Boerma. Opa Boerma vond dat de vader van Jacqueline ambtenaar moest worden, want dat was nog eens een beroep waar je oud mee kon worden. Vanzelfsprekend belandde haar vader in de bloemenwereld en werd hij leraar bloemschikken. “Mijn vader deed ook mee aan wedstrijden. Eén van de wedstrijden won hij en daar zat een jurylid uit Aalsmeer bij en zo is mijn vader eigenlijk in Aalsmeer terecht gekomen.”

“Mijn vader deed ook mee aan wedstrijden. Eén van de wedstrijden won hij en daar zat een jurylid uit Aalsmeer bij en zo is mijn vader eigenlijk in Aalsmeer terecht gekomen.”

Ontstaan Boerma Instituut

Vader Boerma werd leraar aan de Rijks Middelbare Tuinbouwschool, waar hij bekende bloemarrangeurs als Elize Eveleens, Bob van den Heuvel, Irma Mus, Nicky Markslag en Peter Boeijkens, les heeft gegeven. Op een gegeven moment besloot hij in de avonduren voor zichzelf te beginnen, want er was vraag vanuit de kwekers voor een vakdiploma bloemist winkelier. Dus, besloot vader Boerma vakopleidingen te gaan geven. Eerst aan bekenden en sinds 1980 onder de naam Boerma Instituut. Het gezin kocht namelijk twee kassen aan de Legmeerdijk en bouwde deze om tot een geschikte locatie voor een instituut voor bloemschikken.

Tegenwoordig worden er naast vakopleidingen, cursussen en workshops ook open dagen georganiseerd. Tijdens een Open Dag loop je gewoon binnen en neem je deel aan leuke activiteiten in het teken van bloemschikken.