Elize Eveleens: het gezicht achter Aalsmeer Flower Festival

“Iedereen moet komen genieten! Ik geniet al van het maken, dus als de rest dan komt genieten van het kijken. Dan is het rondje compleet.” Elize Eveleens is bloemarrangeur en haar werk bewonder je in de Historische Tuin tijdens het Aalsmeer Flower Festival. Voor haar zijn bloemen als muziek, het roept een bepaalt gevoel op en tijdens het bloemenfeest is dat vrolijkheid.

Aalsmeer Flower Festival

Sinds januari borrelen de ideeën voor het Aalsmeer Flower Festival al fanatiek bij Elize. Trends en bloemen in een modern jasje zijn de thema’s van het bloemenfestival in Aalsmeer. Elize vertelt hier het volgende over: “trends zijn een afspiegeling van welke richting wij als mens opgaan, hoe we denken. Het is niet dat je denkt; nu wordt roze in. Het is het hele verhaal erachter”. En dat verhaal in woorden uitdrukken is bijna onmogelijk, want dat moet je ervaren.

Een tipje van de sluier is het object op het water, waarbij Elize gebruikmaakt van de bewustwording van de natuur. De natuur is het draagvlak, want waar je normaal een pot hebt, is dat nu iets wat drijft. Een hele andere techniek en beleving!

Elize's kunst

Elize laat zich inspireren door van alles wat zij in haar omgeving ziet. Zo bladert zij door de bladeren en gaat zij jaarlijks voor een inspiratiereis naar Milaan. Haar werk is te herkennen aan de herhaling in objecten en het gebruik van eenvoudige materialen, hiermee wil Elize een verhaal vertellen. Het gaat om de vorm en niet het gebruik van hele luxe producten “Je kan weleens een boek lezen waarin mensen moeilijke woorden gebruiken. Maar je kan ook hetzelfde vertellen met simpelere woorden.” Zo vergelijkt Elize haar werk mooi met literatuur.

Duurzaamheid, puurheid en recyclebare materialen zijn de thema’s in de Historische Tuin tijdens het Aalsmeer Flower Festival. Deze thema’s spelen ook een rol in de vele objecten die Elize maakt. “Ik vind het altijd leuk om te kijken hoe je normale dingen, anders kan gebruiken.”

Bloemenkind

Van een seringen kwekerij naar begonias planten: haar vader is van de seringen overgegaan naar de potplanten en Elize is opgegroeid in de wereld van bloemen. Niet gek dat zij vanaf haar twaalfde bezig is met bloemschikken. Na de lagere school ging zij naar de tuinschool, deed zij de meesterbindopleiding en volgde ze de kunstacademie. Een hele (bloemen)verzameling! Tijdens de tuinschool liep ze stage bij de Historische Tuin. Ze kent de tuin dus op haar duimpje en komt er nog regelmatig om door de tuin te lopen en materialen te kopen.

Als kind van de bloemen heeft Elize niet één favoriete bloem. Dat is afhankelijk van de stemming waarin zij is. “Ik heb een keer een narcissen kweker gesproken en hij was zo enthousiast en blij. Toen ben ik naar de winkel gegaan en heb ik narcissen gekocht. Ik dacht, daar word ik blij van!”

Elize Eveleens van Klimprodukties

Elize is niet alleen bloemarrangeur, want ze doet eigenlijk alles ter promotie van bloemen en planten. Samen met haar partner Frits is ze eigenaar van Klimprodukties. “Frits, die helpt mij met dingen bedenken. Als het te ingewikkeld wordt, zorgt hij ervoor dat het versimpeld en vaak nog sterker wordt.” Een mooi duo!

Lees ook het interview met Marloes Joore! Zij is hoofdarrangeur bij het Flower Art Museum tijdens Aalsmeer Flower Festival.