Waterkwaliteit van de Westeinderplassen

Kanoën op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

Ben je een watersportliefhebber of neem je gewoon graag een frisse duik in het water van de Westeinderplassen? De waterkwaliteit is iets waar je dan vast meer over wilt weten. In dit artikel duiken we in de waterkwaliteit van de Westeinderplassen in Aalsmeer. We bespreken het belang van goede waterkwaliteit, hoe dit wordt gemeten en wat jij kunt doen om het water schoon te houden.

Waarom de waterkwaliteit belangrijk is

Goede waterkwaliteit in een natuurgebied is erg belangrijk. Niet alleen voor jou als watersporter, maar ook voor de flora en fauna. De Westeinderplassen zijn een thuis voor een groot aantal dieren en planten die in en om het water leven. Een gezonde wateromgeving betekent dat ze hier goed kunnen gedijen. Daarnaast is zuiver water voor jou, als zwemmer of watersporter, cruciaal om ziektes te vermijden. Bovendien is het gewoon veel fijner om in helder water te zwemmen, suppen of surfen, en kun je zo nog meer genieten van de prachtige omgeving.

Hoe wordt de waterkwaliteit gemeten?

De lokale autoriteiten houden een scherp oog op de waterkwaliteit van de Westeinderplassen. Dit doen ze door regelmatig watermonsters te nemen en deze te testen op verschillende factoren, zoals zuurstofgehalte, en de aanwezigheid van algen en bacteriën. Ook de temperatuur en helderheid van het water worden gemeten. Deze informatie wordt ook openbaar gemaakt, bijvoorbeeld op het internet, zodat jij precies kunt opzoeken hoe het met de waterkwaliteit gesteld is voordat je een duik neemt.

 

Wingfoilen op de Westeinderplassen
Credits: Joyce Goverde

Help mee aan schoon water in de Westeinderplassen

Zelf kun je ook een verschil maken. Wees je bewust van jouw impact op het milieu. Vermijd het gebruik van schadelijke stoffen zoals olie of zeep in de buurt van het water. Ruim je afval op en moedig ook anderen aan dit te doen. Als je een boot hebt, zorg dan dat deze goed onderhouden is om lekkage van brandstof te voorkomen. Met deze simpele stappen draag je bij aan een schoner en gezonder plassengebied.

De waterkwaliteit van de Westeinderplassen is van onschatbare waarde voor zowel de natuur als de watersport. Door actief een steentje bij te dragen aan een schoner milieu, draag je bij aan het behoud van de plassen voor toekomstige bezoekers.