Fietsen en wandelen in het Schinkelbos

Vlak aan de rand van Aalsmeer vind je het Schinkelbos: een mooi ongetemd bosgebied met veel fiets- en wandelpaden, waar je tijdens de lente kunt genieten van de ontluikende bloesems en de eerste tekenen van bladgroen na de winter.

Schinkelbos en Amsterdamse Bos

Zin om lekker te fietsen of wandelen in een relatief onbekend deel van het Amsterdamse Bos? In het Schinkelbos in Aalsmeer komen de beginjaren van het Amsterdamse Bos tot leven. Het Schinkelbos is namelijk een ecologische verbindingsroute in de Schinkelpolder, die in 1999 is toegevoegd aan het Amsterdamse Bos, ten zuiden van de Bosrandweg. De belangrijkste reden van de aanleg is het voorkomen dat de leefgebieden van planten en dieren in gevaar komen.

Het resultaat is een klein landschap op zichzelf. Een mozaïek van bos, grasland, riet en open water. Een afwisselend stuk polder, waarin van beheer nauwelijks sprake is. Alleen wat maaiwerk, uitgevoerd door een kudde Schotse hooglanders. De natuur doet de rest. Het Schinkelbos is uitgegroeid tot de thuishaven van onder meer grutto’s, dodaars en rugstreeppadden, en van een rijke diversiteit aan plantensoorten.

Onderdeel van de Groene AS

Aan de zuidwestkant van Amsterdam ligt de Groene AS, die een verbinding vormt tussen de groengebieden van Amstelland, Spaarnwoude en de Westeinderplassen. Die verbinding is nodig om de leefgebieden van dieren en planten te vergroten. Het Schinkelbos maakt deel uit van deze Groene AS.