Ontdek ambachtelijke streekproducten uit Aalsmeer

Vissen Westeinderplassen - Theo Rekelhof - Visserij Rekelhof

Aalsmeer bestaat uit vele streekproducten. Van de paling van Visserij Rekelhof tot het turfje, de producten uit de Korenmolen en buck bier. Sommige kennen een rijke geschiedenis, zoals de paling van Visserij Rekelhof en de aardbei en zijn vandaag de dag nog steeds lokaal te koop. We zetten ze voor je op een rij.

1. Paling van Visserij Rekelhof

De visserij van Theo Rekelhof gaat terug naar 1880. Het is een echt familiebedrijf. Theo vangt en rookt nog steeds zelf de paling en dat proef je. Paling vangen wordt al heel lang gedaan in Aalsmeer. Dit streekproduct heeft dan ook een mooie en lange geschiedenis. Van zijn visserij heeft Theo een klein museum gemaakt dat je ook kan bezoeken wanneer je vis koopt in zijn winkel. Ben je in de buurt? Rijd dan zeker even langs. Met een beetje geluk is Theo paling aan het roken als jij langskomt.

2. Drie-stropen-paling

De drie stropen paling is een streekproduct dat veel Aalsmeerders en Kudelstaarters kennen.

Theo vertelt ons dat de drie-stropen-paling een typisch product uit deze regio is. “Een specifiek product dat echt bekend is onder de Aalsmeerders is paling met stroop. Ze noemen dat drie keer gestroopte paling. In Aalsmeer woonde iedereen vroeger aan het water. Iedereen had illegale fuikjes (stropen) in het water liggen. Als de paling dan gevangen was dan moest het velletje eraf gehaald worden, dat noemen we ook stropen. Daarna werden de palingmootjes rechtop in het pannetje gezet en werd het gebakken. Als het klaar was werd er zoete keukenstroop overheen geschonken.” De drie-stropen-paling werd voornamelijk tijdens Pinksteren gegeten.

Bezoekersadres: Visserij Rekelhof, Herenweg 32a te Kudelstaart

3. Korenmolen de Leeuw

Het is de blikvanger van het centrum. Een gezichtsbepalend monument in het hart van ons bloemendorp, Korenmolen de Leeuw. De winkel van Korenmolen De Leeuw in Aalsmeer beschikt over een verrassend veelzijdig assortiment van mooie en lekkere producten. Van verschillende soorten meel, bloem, pannenkoekenmix en cakemix tot pitten, zaden en uiteenlopende bakartikelen. Louter natuurlijke producten, die niet altijd allemaal voorradig zijn, maar die je ten minste altijd kunt bestellen.

Bezoekersadres: Zijdstraat 28, 1431 ED Aalsmeer

4. Het turfje

Over het Aalsmeerse turfje kunnen we inhoudelijk niet heel veel zeggen. Het recept van Muller Banket is namelijk geheim. Ben je in de buurt? Breng dan zeker een bezoek aan Muller Banket om het te proeven.

5. Buck Bier

Van uit de hand gelopen hobby naar een eigen brouwerij. Het overkwam zwagers Paul en Peter die in 2017 hun microbrouwerij De Bezwooren Kerf opende. Hier brouwen ze hun eigen bieren onder de naam BUCK bier. Brouwerij De Bezwooren Kerf is dan wel een van de ruim zevenhonderd brouwerijen in Nederland, maar zeker niet standaard. Ze onderscheiden zich namelijk door te focussen op kwaliteit en professionaliteit. Daarnaast is de stijl van hun BUCK Bier te herkennen aan het alcoholpercentage dat 1,5 tot 2 procent lichter is dan je zou verwachten bij het biertype.

De mannen brouwen zelf zo’n 5.000 liter bier per jaar en experimenteren door bier te combineren met sterke dranken als gin, whisky, rum, limoncello, pastis en absint. BUCK Bier van brouwerij is niet open voor bezoekers, maar hun bier is wel verkrijgbaar bij verschillende slijterijen en horecagelegenheden, zoals Café op de Hoek in Aalsmeer.

6. Aardbeien

De geschiedenis van de Aalsmeerse aardbei gaat terug naar de 18e eeuw. Aalsmeer stond toen al bekend om de beroemde paling die vandaag de dag nog steeds erg geliefd is. Toen er vraag naar fruitbomen kwam, werden de vruchtbare grond gebruikt om jonge aardbeibomen te planten. Die groeide hier prima. Van half juni tot eind juli werden de aardbeien dan van het land naar de stad gebracht waar de mensen genoten van deze zoete vrucht. Vandaag de dag wordt de aardbei niet meer in Aalsmeer verbouwd, maar hij is nog wel populair en wordt in veel lekkernijen gebruikt. De lokale bakkerijen weten er wel raad mee.