Marloes Joore: het gezicht achter Aalsmeer Flower Festival

“Als meisje stond ik al kransen te draaien in de tuin en bloemstukken te maken voor het bloemencorso in Aalsmeer.” Marloes Joore is als kind van een bloemiste opgegroeid tussen de bloemen en planten. Vandaag de dag verruilt ze die tuin voor de uithoeken van Nederland en vliegt ze de grens over - naar onder andere Italië en Duitsland - om haar creativiteit in bloemen en planten aan het werk te zetten. Voor het Aalsmeer Flower Festival komt zij weer thuis in Aalsmeer en bewonder je haar kunsten in en rondom het Flower Art Museum.

Van de tuin naar internationale bloemsierkunst

Van knutselen in de tuin naar de middelbare tuinbouwschool en het werken in een bloemenwinkel in Amsterdam. Haar baas van de bloemenwinkel had veel opdrachten buiten de winkel om en dat inspireerde Marloes om – inmiddels zestien jaar geleden – als freelancer aan de slag te gaan. “Dat vind ik heel leuk en afwisselend. De ene keer maak ik een grote show en de andere keer ben ik een showroom aan het stijlen. Dan ben ik weer een workshop aan het geven of een demonstratie aan het geven.” Haar decoraties tijdens het Aalsmeer Flower Festival zullen net zo afwisselend zijn, want zij combineert onder andere de kunst in het museum, met bloemen, kleuren, trends en textiel.

Aalmeer Flower Festival

Het Aalsmeer Flower Festival is voor Marloes niet nieuw, want twee jaar terug was zij hoofdarrangeur in Flower Art Museum.

Zoals altijd betrekt ze kunstwerken uit het museum bij haar decoraties. “Er hangt bijvoorbeeld een heel mooi schilderij van 4,5 meter lang in het rood met bloemen. Dan is het natuurlijk heel gaaf om met rode bloemen in dat schilderij door te lopen.” Marloes heeft zelf ook een ere plek in het museum, want twee van haar werken vind je in de tentoonstelling de taal van bloemen: een cactus en iets met mos.”

Credits: Marloes Joore

Project Pluis

Dat Marloes tijdens het Aalsmeer Flower Festival hoofdarrangeur is in het Flower Art Museum is niet gek, want zij haalde zo’n vier jaar geleden haar master titel met het project Pluis en dit werd tentoongesteld in het Flower Art Museum. Project Pluis? Dat vroegen wij ons ook af. “Pluis, wat normaal altijd wegwaait met de wind, zoals paardenbloempluis, pluis van onkruid of rietsigaren. Daar ben ik mee gaan experimenteren en daar heb ik zelf textiel van gemaakt. Dat was zo’n gaaf project.” En dat project heeft goed uitgepakt ook, want haar project heeft niet alleen in het Flower Art Museum gestaan, Marloes heeft hiermee ook de hoogste titel in bloemsierkunst behaald.

Textiel, bloemen en planten

Textiel is iets wat vaker terugkomt in het werk van Marloes. “Ik gebruik wel heel vaak textiel in mijn werk. Die combinatie vind ik leuk. Dat kunnen textiel strookjes zijn, leuke draadjes of dingetjes.” Een favoriete bloem heeft Marloes niet, want zij is meer een seizoensmens. Nu komen de alliums, hortensia’s en pioenen. Dat vind ik schitterend, maar tulpen kan ik nu bijvoorbeeld even niet meer zien.”