Zeilen met ‘Skûtsje Nooit Volmaakt’ – De enige zeilende platbodem die een rondvaart aanbiedt op de Westeinderplassen

Varen over de Westeinderplassen met ‘Skûtsje Nooit Volmaakt’

Sinds 2015 vaart Skûtsje Nooit Volmaakt (gebouwd in 1910) onder andere over de Westeinderplassen met gasten en deelt ze haar rijke geschiedenis. Tot groot genoegen van Rob en zoon Lex die haar verhalen met veel passie vertellen. Het is hun missie om zeilschepen die behoren tot het Nationaal Varend Erfgoed - en in het bijzonder Skûtsje Nooit Volmaakt - in stand te houden. We spraken Rob en Lex over dit bijzondere schip en varen over de Westeinderplassen met Skûtsje Nooit Volmaakt.

Contact
“Op de middelbare school wilde ik het al heel graag: charterschipper worden op een grote zeiltjalk of zeilklipper op het IJsselmeer of de Waddenzee. Mijn ouders hadden toen al de Nooit Volmaakt, de familietjalk waar ik ook veel mee zeilde en waar ik nu eigenaar van ben. Het leek me heerlijk: de hele zomer de vrijheid van het water, de wind, de natuur. Het is er destijds niet van gekomen, maar toch bleef het al die jaren kriebelen,” vertelt Rob.

De eerste teambuildingdag op de Nooit Volmaakt

In 2014 vertelde zijn oudste zoon, Lex, tijdens een werkvakantie in Frankrijk aan iemand over de passie van zijn vader. De passie kwam goed over, want zij wilde de Nooit Volmaakt graag boeken voor haar teambuildingdag. Rob kon niet meer terug. Het schip werd klaargemaakt om de keuring van de verzekering door te komen en sindsdien kan iedereen genieten van dit bijzondere stukje geschiedenis terwijl je vaart over de Westeinderplassen in Aalsmeer.

De enige zeilende platbodem 

In Friesland, waar het vanwege het Skûtsjesilen wemelt van de zeilende vrachtschepen, is het aanbod van bedrijven die zeiltochten met historische schepen aanbieden groot. “Op de Westeinderplassen is ‘Varen met de Nooit Volmaakt’ de enige zeilende platbodem die zeiltochten aanbiedt,” vertelt Rob. “Heel vaak zien we automobilisten hun auto langs de kant zetten om foto’s te maken. Het is ook inderdaad een indrukwekkend gezicht om zo’n schip van bijna 17 meter door de Ringvaart te zien zeilen. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om een avond met een groep op stap te gaan. Ik vertel dan altijd iets over de zeilende vrachtvaart in het begin van de 20e eeuw, over de geschiedenis van het schip zelf en over de families die er op gewoond hebben.” Dat maakt een tocht op de Nooit Volmaakt erg bijzonder.

Ontspannen sfeer door varen op zeil

Je kijkt je ogen uit op de Nooit Volmaakt, vertelt Rob: “Ik vind het fascinerend om te zien hoe een groep het zeilen op de tjalk ervaart. In het begin van de zeiltocht is men vooral onder de indruk van de kracht en de grootte van het zeil (in totaal 117 m2). Gedurende de tocht gaan de gasten ervaren dat die enorme kracht prima te hanteren is. Na een uurtje varen is iedereen relaxed. Ik denk dat die ontspannen sfeer vooral komt doordat we zo veel mogelijk het zeil – en zo weinig mogelijk de motor gebruiken. Dat geeft een enorme rust.” 

Varen over de Westeinderplassen

Verhalen over vroeger tijdens zeiltochten

Rob entertaint zijn gasten graag. Naast het vertellen van verhalen over vroeger, speelt hij ook op zijn accordeon. Hij vertelt daarbij over de oorsprong van de werkliederen die gezongen werden op de grote zeegaande zeilschepen.

“Ook laat ik vaak zien hoe vroeger de vrachtschepen vooruitkwamen zonder wind,” vertelt Rob. “Bij de standaarduitrusting van het schip hoort een lange vaarboom, waar ik het schip mee uit een windstilte ‘boom’. Ik wil tijdens de zeiltocht het liefst de motor niet starten. Een avondje varen met de Nooit Volmaakt heeft dus eigenlijk heel veel in zich: historie, cultuur, muziek, teambuilding en zeker ook een stuk duurzaamheid."

De geschiedenis van Nooit Volmaakt

De Nooit Volmaakt is gebouwd in 1910 in het Groningse Briltil. Het schip werd gebruikt om zand, turf, terpaarde en mest te vervoeren. Rob vertelt meer: “Dat ging zeker in de beginperiode nog niet gemotoriseerd: er werd voornamelijk gezeild. Later kwam er een klein duwbootje bij (een opduwer) die ervoor zorgde dat de schipper en zijn gezin minder afhankelijk waren van de wind. In 1932 liet de tweede schipper-eigenaar het schip met 2 meter verlengen, om meer vracht mee te kunnen nemen.

Na WO II werden veel van dit soort zeilschepen uit de vaart genomen, omdat ze veelal te klein waren om nog rendabel mee te kunnen varen. Een groot aantal van die schepen is destijds gesloopt. Gelukkig zijn er ook veel omgebouwd tot woonark. Die schepen zijn behouden gebleven en dat gold dus ook voor de Nooit Volmaakt. Nog maar heel kortgeleden ontdekte ik dat het vrachtschip Nooit Volmaakt tussen 1953 en 1958 is omgebouwd tot woonark. Vanuit Delfzijl is het schip in 1958 in Nigtevecht terecht gekomen. Ik ben vorige week nog in contact gekomen met iemand die als 9-jarige jongen op de woonark gewoond heeft. Echt heel bijzonder. Begin 1961 is de Nooit Volmaakt (die toen Aly heette) verkocht en verhuisd naar de Prinsengracht in Amsterdam.”

De restauratie van de Nooit Volmaakt

De vader van Rob (Leo Ligtenberg) zag in 1975 de Nooit Volmaakt liggen in Penningsveer bij Haarlem. Op haar voormalige ligplaats in de Amsterdamse Prinsengracht was brand geweest met een behoorlijke schade tot gevolg. “Een schade-expert had de woonark overgenomen van de verzekeringsmaatschappij en had het schip te koop staan.” De vader van Rob kon zijn droom eindelijk verwezenlijken. Als jonge jongen had hij een zeiltjalk zien varen en wist toen al dat hij ooit zo’n schip wilde hebben. “Het bouwproject duurde 5 jaar,” vertelt Rob. “De eerste klus was het schip terugbrengen naar zijn oorspronkelijke bouwformaat. Daarna werd het omgebouwd van wrak naar luxe jacht. Daarna voeren de ouders van Rob er mee naar België, Frankrijk, Duitsland, Denenmarken en Zweden. Ze hebben er jaren plezier van gehad.

Varen over de Westeinderplassen

Ervaar de zonsondergang vanaf Skûtsje Nooit Volmaakt

Varen over de Westeinderplassen met Skûtsje Nooit Volmaakt is een bijzondere ervaring en ze bieden genoeg mogelijkheden. Ze hebben sinds kort de zonsondergangtochten togevoegd aan hun aanbod. We kunnen ons wel voorstellen hoe bijzonder dit is. De zonsondergang in Aalsmeer op de Westeinderplassen is adembenemend. Boeken met een groep is niet nodig, je kunt je ook individueel inschrijven.

Meer weten over de Nooit Volmaakt en wat er mogelijk is? Bezoek dan hun website.

Contact

Varen over de Westeinderplassen met ‘Skûtsje Nooit Volmaakt’
Kudelstaartseweg 96,
1433 GL, Kudelstaart