Ringvaart Haarlemmermeer

Ringvaart Aalsmeer Kicksfotos.nl

Ringvaart Haarlemmermeer bij Aalsmeer

De Ringvaart werd gegraven om de Haarlemmermeer te ontwateren. Via gemalen werd het enorme meer in de 19e eeuw leeggepompt.

Ringvaart Aalsmeer Kicksfotos.nl

Ringvaart Haarlemmermeer bij Aalsmeer

De Ringvaart markeert de grens tussen Haarlemmermeer en Aalsmeer. De Ringvaart grenst aan de noordkant van de Westeinderplassen en mondt hier uiteindelijk in uit. Vanaf het Wijde Gat vervolgt de Ringvaart zich richting Leimuiden.

De Haarlemmermeer werd ontwaterd omdat het meer een echte waterwolf was. Bij slecht weer zorgde het voor overstromingen in de naastgelegen steden Leiden, Amsterdam en Haarlem. In 1839 werd er gestart met graven en tot 1852 had men nodig om de hele polder leeg te pompen. In totaal is de Ringvaart 60 kilometer lang.

Nu kun je er heerlijk over heen varen. Let op: maximaal 9 km/uur. Het huidige Gemaal de Bolstra ligt nu aan de Ringvaart bij Aalsmeer en zorgt dat er dat het grondgebied van Schiphol droog blijft.

Pontje over de Ringvaart

Het veerpontje over de Ringvaart verbindt het uiteinde van de Uiterweg met Rijssenhout. Het is een voet-fietsveerboot die alleen te voet of met de fiets toegankelijk is. Auto’s kunnen de Aalsmeerderbrug nemen om de Ringvaart over te steken.

Veerpoot Aalsmeer Ringvaart
Kicksfotos.nl

Jachthaven aan de RingvaartA

Aan de Ringvaart grenzen meerdere jachthavens. Enkele zijn:

Jachtwerf Gouwerok
Recreatiepark Aalsmeer
Piet Huis Jachthaven
Jachthaven de Aardbei
Jachthaven Otto
Jachtwerf Boeier

Door de ideale ligging vaar je via de Ringvaart zo de Westeinderplassen of de nabij gelegen Kager en Brasemmerplassen op.