Doopsgezinde Kerk

Doopsgezinde Kerk Aalsmeer

Doopsgezinde Kerk

De Doopsgezinde Kerk in Aalsmeer is ‘een duurzaam (t)huis waar het verhaal van God klinkt en uitgelegd wordt, en waar mensen hun eigen verhaal en hun geloof kunnen delen met elkaar.’ De leden van deze kerk noemen zich een groep mensen die met elkaar onderweg is.

Contact

Onderdeel van Doopsgezinde Gemeente van Aalsmeer

Mensen die deel uitmaken van deze gemeente voelen zich betrokken bij hun naasten, dichtbij en veraf, en proberen de weg van vrede te bewandelen. Zij maken bewust deel uit van de doopsgezinde traditie en geven door wat hun leven ‘generaties lang’ zin heeft gegeven. Denk aan de vredesgetuigenis, de volwassenendoop op belijdenis en ‘daden gaan woorden te boven’. Een geliefde uitspraak van doopsgezinden is ‘vrijheid in gebondenheid’. De betekenis daarvan is dat mens-zijn pas tot zijn recht komt in een gemeenschap. Dat maakt dat deze mensen geloven ‘in een vrijheid die tegelijkertijd verantwoordelijkheid inhoudt voor de medemens en de schepping’.

Doopsgezinde Kerk Aalsmeer

Doopsgezinde Kerk in Aalsmeer is een provinciaal monument

De Doopsgezinde kerk in Aalsmeer is 19,5 meter hoog, gebouwd in 1927 en beschikte oorspronkelijk over 600 zitplaatsen. Het complex van de Doopsgezinde Gemeente van Aalsmeer bestaat naast de kerk uit de voormalige kosterswoning en twee andere woningen. De provincie Noord-Holland beschouwt het gehele complex als een zeldzaam en authentiek voorbeeld van kerkbouw in het oeuvre van J.F. Staal. Dit was een van de belangrijkste redenen voor de plaatsing op de provinciale monumentenlijst, in 1987. In dat jaar is de kerkzaal van de Doopsgezinde Kerk in Aalsmeer opnieuw in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. J.F. Staal heeft overigens ook de Centrale Aalsmeerse Veiling ontworpen.

Contact

Doopsgezinde Kerk
Zijdestraat 55,
1431 EB, Aalsmeer