Bamboelabyrint Nirwana in de Kwakel

Bamboelabyrint Nirwana in de Kwakel

Maak kennis met een bijzondere, verborgen plek. Met bamboehagen van maar liefst 2500 m2 met een theetuin van 1500 m2 voel je je hier zo vrij als een vogel. Bamboelabyrint Nirwana in de Kwakel wordt gerund door Ruud Pauw. Hij vertelt ons meer over deze speciale plek.

Contact

Van plantenkweker naar bamboe

“In maart 2017 is de bamboe aangeplant, maar er ging er ging een heel proces aan vooraf.” Ruud was maar liefst 33 jaar plantenkweker en vond dat het tijd was voor verandering. Na verkoop van de hoofdvestiging van de kwekerij in de Zuiderlegmeer en sloop van de nevenvestiging rees bij hem de vraag: wat nu? “Ik kon het perceel grond waar de kas op had gestaan verkopen of zelf iets ondernemen. Ik ging hier over nadenken toen een gast van de plaatselijke B&B vroeg of er nog iets te doen was in de gemeente.”

Later die dag dacht Ruud aan een herinnering van meer dan 30 jaar geleden: een bezoek aan de bamboesseraie in Anduze, Zuid-Frankrijk. “Het was een uitgestrekt bamboepark dat mijn hart gestolen had en dan met name één onderdeel: het doolhof.”

Maïsdoolhof als inspiratie

Ruud deed research bij een andere bamboekweker en bezocht een maïsdoolhof. Het was mogelijk en hij pakte het low-budget aan. Hij verzorgde zelf de bouw en de beplanting, met soms wat hulp van vrienden. Zo geschiedde: in het najaar van 2016 ging het leidingenwerk de grond in: drainage onder het hele perceel, beregeningsleidingen onder het aan te leggen labyrint en water, elektra en riolering voor de horecagelegenheid.

De hemel, de plaats waar je wil zijn

Begin maart 2017 is de bamboe geplant, in de loop van het voorjaar gevolgd door de bomen, struiken en planten in de theetuin. In de zomer verrees het chalet voor de horeca en vervolgens de aankleding en inrichting ervan tot een volwaardige horecagelegenheid. Het voorlopig laatste en bij de kinderen favoriete onderdeel van de theetuin is de Ruïne van Steenwyck: een speelheuvel met een gangenstelsel erdoorheen die uitkomen in de ruïne op de top. Nirwana heeft een Boeddhistische betekenis: de hemel, de plaats waar je wil zijn. Zo voelt het ook. Het park met een licht Oosterse tint is een oase van rust.

Restaurant en theetuin

Bamboelabyring is niet alleen een mooie plek, je kunt er ook genieten van heerlijke lekkernijen. In het restaurant serveren ze drie lekkernijen:

  • de Ethiopische melange koffie, ofwel Kafa.
  • Thee van de Kwakelse kwekerij Puur Thee Geluk. Dat is een jonge, lokale kwekerij in waar thee met veel passie en plezier centraal staat. Ze werken op een duurzame en biologische manier. De thee wordt met de hand geplukt en ambachtelijk gemaakt. Puur Thee Geluk’s missie is het creëren van een verwenmoment en dat kan zeker ook hier bij theetuin Nirwana. Geniet van deze heerlijke thee in onze mooie omgeving!
  • Onze huisgemaakte Roomtaart in wisselende melanges.

In de tuin is zitplek voor maximaal vijftig personen, waarbij het tuinmeubilair is verspreid over de diverse natuurlijke nisjes in het groen. In het oog springend in de tuin is de lange wilgentunnel. Die staat er deels voor het leuke optische effect dat de tunnel heeft als je er doorheen kijkt en loopt, maar heeft ook een zeer functionele kant als windbreker. Het slingerende wilgentunneltje dat er vlakbij staat heeft die functie in mindere mate: het is voornamelijk een geweldige, natuurlijke kruip-door-sluip-door voor de kleintjes.

Tip

Bamboelabyrint Nirwana is een must visit wanneer je door het gebied fietst of als bewoner van Aalsmeer zelf op zoek bent naar wat ontspanning. Geniet van de theetuin, de horeca en natuurlijk het bijzondere 2500 m2 bamboelabyrint. Vergeet zeker niet alle bloemenactiviteiten te ontdekken in Aalsmeer. Wat je er allemaal te beleven valt lees je hier.

Meer informatie over Bamboelabyrint Nirwana vind je op hun website.

Contact

Bamboelabyrint Nirwana in de Kwakel
Steenwycklaan 16,
1424 NL, De Kwakel