Het verhaal achter standbeeld Flora

Standbeeld Flora op het Raadhuisplein in Aalsmeer
Credits: Kick Spaargaren

In 1962 werden er zes bijzondere kunstwerken onthuld op het Raadhuisplein in Aalsmeer ter ere van de bouw van het gemeentehuis. Deze kunstwerken hebben stuk voor stuk een connectie met de kenmerken van Aalsmeer. Het bekendste kunstwerk is het beeld van Flora, de godin van de bloemen.

Godin van de lente en bloemen

Het beeld van de Romeinse godin Flora is het meest bekende standbeeld op het Raadhuisplein in Aalsmeer. Het beeld is gemaakt van brons door de Nederlandse beeldhouwer Teun Roosenburg. Het werd geplaatst ter ere van de bloementeelt in Aalsmeer. Flora is in de Romeinse mythologie de godin van de lente en bloemen, wat perfect past bij het karakter van het bloemendorp Aalsmeer.

Ze staat hoog op een zuil van wel tien meter en kijkt trots uit over de schoonheid van het bloemendorp. Voor de plaatsing van het beeld heeft architect J.F. Berghoef zich laten inspireren door een zuil van het Dogenpaleis in Venetië. Het beeld werd in 1962 aangeboden door het comité “Geschenken Raadhuis”, ter gelegenheid van de officiële opening van het gemeentehuis. Aalsmeerse burgers en ondernemers, zowel met grote als kleine bedrijven, zamelden een aanzienlijk bedrag in om de zes kunstwerken die het gemeentehuis sieren te kunnen financieren. 

Flora speelt een bijzondere rol in relatie tot het gebouw en de gemeente. Haar aanwezigheid op het Raadhuisplein geeft het plein een eigen identiteit en zorgt voor betekenis in de rijke geschiedenis en cultuur van Aalsmeer. Leuk weetje: tijdens de plaatsing in 1962 zorgde dit beeld voor nogal wat ophef omdat het standbeeld ’te naakt’ zou zijn! Inmiddels is Flora niet meer weg te denken uit Aalsmeer.