Boomkwekerskerkhof

Boomkwekerskerkhof Aalsmeer

Boomkwekerskerkhof

Deze bijzondere begraafplaats vormt jaarlijkse het decor voor een cultureel evenement. Hier komt in de eerste drie weekenden van september de poëzie tot leven, tijdens de traditionele gedichtentuin.

Contact

Rijke variatie aan sierbomen

Het is een misvatting te denken dat er enkel boomkwekers te vinden zijn op het Boomkwekerskerkhof, officieel bekend als Begraafplaats Aalsmeer. Deze bijnaam heeft de begraafplaats te danken aan de diverse soorten sierbomen die er groeien, een rijke diversiteit die teruggaat tot de oorsprong van deze plek. De bomen zijn tijdens de oprichting van de begraafplaats in 1875 door de lokale boomkwekers van Aalsmeer geschonken, waardoor deze oudste openbare begraafplaats van de stad een uniek karakter heeft gekregen. Het Boomkwekerskerkhof is tussen 1875 en 1970 in gebruik geweest. Daarna is de Nieuwe Begraafplaats aan de Ophelialaan geopend.

Boomkwekerskerkhof heropend in 2010

Begraafplaats Aalsmeer is het bezoeken en bekijken meer dan waard. Zeker in het voorjaar, wanneer de sneeuwklokjes en krokussen in bloei staan. Het had echter niet veel gescheeld of Begraafplaats Aalsmeer was er niet meer geweest. Dat de begraafplaats is behouden is vooral te danken aan Stichting Oud Aalsmeer. Deze zorgde ervoor dat de ‘Oude Begraafplaats’ een grondige renovatie onderging. Dat betekende het schilderen van het monumentale hek, het plaatsen van een prettig bankje, naambordjes bij de bomen en het renoveren van een aantal grafzerken. In november 2010 is het Boomkwekerskerkhof officieel heropend.

begraafplaats aalsmeer

Poëzie komt tot leven op Begraafplaats Aalsmeer

Een opvallend kenmerk van het Boomkwekerskerkhof is dat het elk jaar het sfeervol decor vormt voor een belangrijk cultureel evenement. Gedurende de eerste drie weekenden van september transformeert de begraafplaats tot een levendige ‘gedichtentuin’, een traditie op touw gezet door de Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer. Een rondleiding brengt bezoekers langs de laatste rustplaatsen van diverse mensen uit Aalsmeer en de omliggende gebieden, waarbij er prachtige gedichten worden voorgedragen. Het is een onmisbare ervaring voor liefhebbers van poëzie en de natuurlijke schoonheid van deze unieke locatie.

Contact

Boomkwekerskerkhof
Stommeerweg 13
1431 ES Aalsmeer