Boomkwekerskerkhof

Boomkwekerskerkhof Aalsmeer

Boomkwekerskerkhof

Deze bijzondere begraafplaats vormt jaarlijkse het decor voor een cultureel evenement. Hier komt in de eerste drie weekenden van september namelijk poëzie tot leven, tijdens de traditionele ‘gedichtentuin.

Contact

Rijke variatie aan sierbomen

Nee, er liggen niet alleen boomkwekers op het Boomkwekerskerkhof, ook wel Begraafplaats Aalsmeer genoemd. Die naam is ontleend aan de herkomst van de rijke variatie aan sierbomen op deze oudste openbare begraafplaats van Aalsmeer. Dit is bij de aanleg in 1875 geleverd door Aalsmeerse boomkwekers. Het Boomkwekerskerkhof is tussen 1875 en 1970 in gebruik geweest. Daarna is de ‘Nieuwe Begraafplaats’ aan de Ophelialaan geopend.

Boomkwekerskerkhof heropend in 2010

Begraafplaats Aalsmeer is het bezoeken en bekijken meer dan waard. Zeker in het voorjaar dankzij de bloeiende sneeuwklokjes en krokussen. Het had echter niet veel gescheeld of Begraafplaats Aalsmeer was er niet meer geweest. Dat het Boomkwekerskerkhof is behouden, heeft de gemeenschap mede te danken aan de Stichting Oud Aalsmeer. Die mensen zorgden ervoor dat de ‘Oude Begraafplaats’ een grondige renovatie onderging. Dat betekende het schilderen van het monumentale hek, het plaatsen van een prettig bankje, naambordjes bij de bomen en het renoveren van een aantal grafzerken. In november 2010 is het Boomkwekerskerkhof officieel heropend.

begraafplaats aalsmeer

Poëzie komt tot leven op Begraafplaats Aalsmeer

Wat vooral zo bijzonder is aan deze begraafplaats is dat het jaarlijks het decoor vormt voor een terugkerend cultureel evenement. Hier komt in de eerste drie weekenden van september namelijk poëzie tot leven, tijdens de traditionele ‘gedichtentuin’, georganiseerd door Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer. De wandeling voert langs de begraafplaatsen van dichters uit Aalsmeer en omgeving, waarbij mooie gedichten worden voorgedragen. Absoluut de moeite waard als je van poëzie houdt en natuurlijk van een mooie omgeving.

Contact

Boomkwekerskerkhof
Stommeerweg 13,
1431 ES, Aalsmeer