Rijksmonument uit 1549
Een rijksmonument, gelegen op een eiland en met een brug verbonden aan Aalsmeers grondgebied. In dit prachtige gebouw uit 1549 proef je het eeuwenlange, geestelijke leven van christenen uit Aalsmeer en omgeving. Deze kerk met 350 zitplaatsen is nog altijd de plek die elke zondag veel mensen trekt om met muziek, gebed en prediking samen God te ontmoeten.
Laatgotische kerk
De Dorpskerk van Aalsmeer is gebouwd toen de gemeente nog slechts tachtig huizen telde. De Rooms-Katholieke kerk gaf opdracht tot de bouw van deze ‘laatgotische’ kerk, die is gefundeerd op sparrenpalen van ongeveer vijf meter lang. Het metselwerk aan pilaren en kapitelen verraadt dat de kerk in delen is gebouwd. De buitenmuren zijn veertig tot zestig centimeter dik, met daarin natuurstenen raamwerk met glas-in-lood ramen. Vermoedelijk is de bouwmeester dezelfde als die van de Jacobskerk in Den Haag.
Restauraties Dorpskerk van Aalsmeer
In de loop der jaren heeft de kerk uiteenlopende restauraties en veranderingen ondergaan. Noemenswaardig is de verplaatsing van de hoofdingang naar de Dorpsstraat, in 1867. Veel mensen uit Aalsmeer zullen zich nog de restauratie in 1977 herinneren, toen het interieur van de kerk compleet is vernieuwd, de consistorie (achter in de kerk) werd gerealiseerd en de hoofdingang weer in de Kanaalstraat kwam. Redelijk recent, in 2011, vond er een grootscheepse restauratie plaats aan voornamelijk de buitenkant van de kerk. Ongeveer negen kilometer aan voegen werden toen vervangen en de leibedekking is gedeeltelijk vernieuwd.
Ook digitaal toegankelijk voor bezoekers
De Dorpskerk van Aalsmeer is daarbij ook toegankelijk voor wie niet fysiek in de kerk aanwezig kan zijn; al jarenlang is er een videoverbinding met het Zorgcentrum Aalsmeer, zodat bewoners en vrijwilligers de dienst op zondagmorgen op een groot scherm live kunnen volgen.