Markante boom krijgt tweede leven bij Flower Art Museum

Begin december 2020 zijn de werkzaamheden gestart aan het Waterfront in Aalsmeer. Een onderdeel hiervan is het opknappen van de oever tussen het Surfeiland en de Watertoren aan de Westeinderplas. Hiertussen staat een wilg die vervangen wordt voor een nieuw exemplaar. Geen zorgen, de wilg krijgt een nieuw leven in de tuin van het Flower Art Museum.

Nieuwe Wandelboulevard

De oever langs de Westeinderplas wordt nog aantrekkelijker. Er komt een wandelboulevard en nog meer recreatiemogelijkheden. Om dit te realiseren gaat het gebied tijdelijk op de schop. De schietwilg naast de watertoren staat op een mooie plek aan het water en is een herkenbaar onderdeel van deze omgeving. De wens bestond dan ook om de boom te behouden, maar dit blijkt niet haalbaar. Mede doordat de boom in een matige conditie verkeert wordt deze vervangen door een nieuwe grote boom, waarschijnlijk een treurwilg.

Westeinderplas

Wilg aan de Westeinderplas

Het Flower Art Museum was al vanaf het begin voor het behoud van de boom. ‘Vorig jaar hebben wij een tentoonstelling over de schoonheid en waarde van bomen gemaakt. Bomen worden vaak als gewoon beschouwd en nauwelijks opgemerkt, terwijl ze eigenlijk prachtig zijn en van enorm belang voor het leven op aarde. Deze boom staat al vele jaren in weer en wind aan de Poel en is op deze markante plek waarschijnlijk de meeste gefotografeerde boom van Aalsmeer’, aldus adjunct-directeur Constantijn Hoffscholte.

Na het bericht dat de boom moest verdwijnen, heeft het museum voorgesteld om tot een ludiek eerbetoon te komen. Beeldhouwer en museumcurator Karina Tan gaat van de oude wilg een sculptuur maken, die in de tuin van het museum komt te staan. Daarnaast gaat het museum de boom stekken om vanuit de oude boom een nieuwe te laten groeien. Hiermee laten ze goed zien waar de natuur tot in staat is. ‘Wij hopen dat het een beetje bijdraagt aan bewustwording van de noodzaak om bomen en bossen zoveel mogelijk te behouden’, zegt Hoffscholte. De Gemeente Aalsmeer en aannemer Martens en van Oord & van der Ven maken het project mede mogelijk.

Wethouder Bart Kabout van Ruimtelijke Ordening: ‘Ik vind dit een heel mooi initiatief van het Flower Art Museum. Bij de vele projecten die op dit moment worden uitgevoerd, houden wij als gemeente goed in de gaten dat er elke keer minimaal evenveel bomen terugkomen als er worden gekapt. Deze boom wordt nu heel creatief op kunstzinnige wijze behouden. Dat steunen we van harte.’

Het is nog even geduld hebben, maar volgens planning zijn de werkzaamheden eind mei 2021 gereed.