De mooiste monumenten in Aalsmeer

Tijdens Open monumentendag op 10 en 11 september aanstaande kun je de mooiste monumenten weer van dichtbij bekijken. Wat zijn de mooiste monumenten eigenlijk en hoe oud zijn deze bijvoorbeeld? We zetten deze voor je op een rijtje!

Het oude & nieuwe raadhuis

Natuurlijk is het Oude raadhuis in de Dorpstraat een echt monument. Ook de Dorpstraat 11 (de kerk), 14 (de pastorie) en 18 (schoutenhuis) zijn monumenten, een brok historie op een paar vierkante meter!  De naam doet wellicht anders vermoeden, maar Het Oude Raadhuis is niet het eerste raadhuis van Aalsmeer. Dit monument heeft namelijk een voorganger, op precies dezelfde plaats, gebouwd in 1619. Een voorganger met trapgevel zelfs. Het Oude Raadshuis is ‘pas’ gebouwd in 1780. Tegenwoordig vind je hier een leuke expositieruimte en kinderkunstzolder! Ook het huidige gemeentehuis van architect J.F. Berghoef is een monument, maar wel een gemeentelijk monument. Het is nog lang niet zo oud natuurlijk als het oude raadhuis, want dit dateert uit 1962.

De molens in Aalsmeer

Als typisch Hollands dorp telt Aalsmeer drie molens die nog steeds in gebruik zijn.

We kunnen gerust zeggen dat het de blikvanger van het centrum is: Korenmolen de Leeuw. Een gezichtsbepalend monument in het hart van ons bloemendorp. Deze molen in Aalsmeer is alweer ruim 150 jaar te vinden in de Zijstraat. Molenaar Jop Kluis is vaak in de molen te vinden en in de winkel vind je heerlijke producten om mee te bakken.

LokAalsmeer route

Watertoren Aalsmeer

Aan de Westeinderplassen ligt een van de mooiste watertorens van Nederland. Een architectonisch hoogtepunt, dat je letterlijk en figuurlijk niet kunt missen. Bezoekers kunnen de aparte binnenwereld van deze blikvanger bewonderen én op gezette tijden genieten van een grandioos uitzicht. Bij helder weer zie je vanaf de Watertoren Aalsmeer zelfs de Dom van Utrecht en de haven van IJmuiden.

Westeinderplassen Aalsmeer

Historische tuin

Op het terrein van de Historische Tuin Aalsmeer vind je diverse monumenten! Zo is de boerderij Dahlia Maarse, vernoemd naar de eerste kwekerij op dit grondgebied een monument en ook het Bijenhuis. Daarnaast kun je het bloem veilen zoals in 1912 ervaren toen de eerste bloemenveiling van Aalsmeer ontstond. In het veilinggebouw vind je aldaar nu een originele ‘Jugendstil’ veilingklok (uit veilinggebouw Bloemenlust) uit 1930. Iedere laatste zaterdag van de maand voor het publiek geveild. Doe mee en ervaar de spanning van het kopen “op de klok”. De veilingmeester legt graag uit hoe het allemaal werkt!

Fort Vrouwentroost

Tot slot een fort in Kudelstaart. Het eiland van Fort Vrouwentroost maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam. Rond 1890 werd gestarte met de bouw van het fort maar pas in 1906 werd het voltooid. Het fort ligt voor de vuurlinie waardoor het een vrij blikveld had en er geen bebouwing stond. Uniek aan het fort zijn de twee dubbele geschutsemplacementen met betonnen wachtruimten voor de bemanning.

Bezoek op Open Monumenten dag een van deze bijzondere monumenten in Aalsmeer!