Uniek eerbetoon aan de bloem in Flower Art Museum

In het Flower Art Museum in Aalsmeer is half oktober de tentoonstelling ‘A Tribute to Flowers’ geopend. Kunstenaars Richard Fischer en Jean Jacques Argueyrolles bieden in vele opzichten een uniek eerbetoon aan bloemen en de schoonheid van de natuur.

Richard Fischer in Flower Art Museum

De Duitse fotograaf Richard Fischer is een van de beste botanische fotografen in de wereld. Hij gebruikt een techniek waarbij tientallen afbeeldingen van dezelfde bloem worden samengevoegd tot één beeld. Met een groot gevoel voor licht, kleur en vorm toont Richard Fischer de schoonheid van elke afzonderlijke bloem. Niet alleen in volle bloei, maar ook in het stadium van verval. Deze ‘dying divas’ zijn een indrukwekkend bewijs van de schoonheid van vergankelijkheid.

Met zijn kunst wil Richard Fischer mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. Daarbij is er speciale aandacht voor planten die met uitsterven worden bedreigd. De ‘black box’ is een ruimte met enkele afbeeldingen van ernstig bedreigde bloemen. Hier is gelegenheid voor een moment van bezinning. Je ziet hier onder meer ‘The burial of nature’. Dit is een afbeelding die door de kunstenaar is begraven en opgegraven. Het symboliseert hoe de mensheid in zijn ogen met de natuur omgaat.

Bronzen sculpturen

De Franse beeldhouwer Jean Jacques Argueyrolles levert een opvallende bijdrage met bronzen sculpturen. Deze zijn speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling en geïnspireerd op de florale foto’s van Richard Fischer. Jean Jacques Argueyrolles is bekendheid om zijn werk als beeldhouwer in vrouwenfiguren en werkt de helft van het jaar in Azië. Beide zaken spelen ook in deze werken een rol.

Het is de eerste keer dat de bloemenfoto’s van Richard Fischer in Nederland worden getoond. Zijn eerdere grote tentoonstellingen waren onder andere bij de Verenigde Naties in Genève en het Ningbo Museum of Art (China). Voor de werken in Aalsmeer zijn nieuwe papiersoorten op plantaardige basis gebruikt van het Duitse bedrijf  Hahnemühle, met grondstoffen als agave en hennep.

A Tribute to Flowers

‘A Tribute to Flowers’ is te zien t/m 5 januari 2020. Het Flower Art Museum is gevestigd aan Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer (tegenover de watertoren). Openingstijden zijn vrijdag t/m zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur, daarbuiten is het museum voor groepen op afspraak te bezoeken.