Molen de Zwarte Ruiter

Molen de Zwarte Ruiter Aalsmeer

Molen de Zwarte Ruiter

Houd je van oer-Hollandse cultuur? Duik je graag in de historie van ons land en van de stad of het dorp waar je tijd doorbrengt? Breng dan een bezoek langs deze molen in Aalsmeer.

Contact

Molen de Zwarte Ruiter

Houd je van oer-Hollandse cultuur? Duik je graag in de historie van ons land en van de stad of het dorp waar je tijd doorbrengt? Of ben je gewoon gek op molens? Ga dan eens langs bij Molen de Zwarte Ruiter, een tot korenmolen omgebouwde molen in Aalsmeer. Het is alleen niet mogelijk om binnen een kijkje te nemen, omdat de molen bewoond is.

Geschiedenis Molen de Zwarte Ruiter

Molen de Zwarte Ruiter in Aalsmeer is een molen met een verhaal. Met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 18 de eeuw. Om precies te zijn tot 1778, toen de molen gebouwd werd als poldermolen voor de bemaling van de Zwarte- of Schinkelpolder. Deze molen, uitgerust met een inwendig aangebracht scheprad, diende ter vervanging van een wipmolen aan het Haarlemmermeer. Tot halverwege de 19 de eeuw.

Korenmolen in Aalsmeer

In 1857 nam een grote molen iets verderop, die was uitgerust met een vijzel, het werk van Molen de Zwarte Ruiter grotendeels over. De molen zelf werd voorzien van zes zuigerpompen, maar dat bleek geen succes en in 1866 werd de molen verkocht om tot korenmolen te worden omgebouwd. In die hoedanigheid heeft Molen de Zwarte Ruiter tot 1919 dienstgedaan. Daarna is het gaande werk, met uitzondering van het bovenwiel, uit de molen verwijderd. Na de Tweede Wereldoorlog volgde de verwijdering van gevlucht en staart.

In de jaren ‘70 van de 20e eeuw sprak men al over restauratie, maar het duurde bijna dertig jaar voor het zover was. In 2002 is de Zwarte Ruiter rechtgezet en de fundering vervangen. In 2007 draaide de molen weer.

Contact

Molen de Zwarte Ruiter
Mr Jac. Takkade 10,
1432 CA, Aalsmeer